Μπραντ Πιτ - Μαριόν Κοτιγιάρ «Σύμμαχοι» στην οθόνη

Ο Μπραντ Πιτ και η Μαριόν Κοτιγιάρ πρωταγωνιστούν σε μια ερωτική ιστορία­ που μας μεταφέρει στον ανηλεή πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια τεράστια γεωπολιτική σκακιέρα όπου τα πιόνια ήταν ­πάντοτε αναλώσιμα.

Μπραντ Πιτ - Μαριόν Κοτιγιάρ «Σύμμαχοι» στην οθόνη

Ο Μπραντ Πιτ και η Μαριόν Κοτιγιάρ πρωταγωνιστούν σε μια ερωτική ιστορία­ που μας μεταφέρει στον ανηλεή πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια τεράστια γεωπολιτική σκακιέρα όπου τα πιόνια ήταν ­πάντοτε αναλώσιμα.

Μπραντ Πιτ - Μαριόν Κοτιγιάρ «Σύμμαχοι» στην οθόνη - εικόνα 1

Δεν θα μπορούσε κάποιος να δώσει ακριβέστερο παράδειγμα μεταμοντέρνου σινεμά από τους «Συμμάχους» του Ρόμπερτ Ζεμέκις. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης («Φόρεστ Γκαμπ») παίρνει τη δημιουργικά ριψοκίνδυνη απόφαση να επισκεφθεί εκ νέου έναν αγαπημένο και ταυτόχρονα ιερό για τον κινηματογράφο τόπο, την Καζαμπλάνκα. Σε αυτό το ταξίδι του στη γαλλική ριβιέρα της Αφρικής, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, ο Ζεμέκις ψάχνει να βρει τη χαμένη γοητεία του Χόλιγουντ, την εκτυφλωτική λάμψη των σταρ που ολοένα και θαμπώνει κι εντέλει τον ντελικάτο ρομαντισμό που μοιάζει εξοστρακισμένος από το σύγχρονο εμπορικό σινεμά. Η Καζαμπλάνκα, λοιπόν, λειτουργεί για τους «Συμμάχους» σαν ένα φαντασιακό σημείο αναφοράς, ένα εξέχον καλλιτεχνικό σημαινόμενο που ξεπερνά το ίδιο το έργο τέχνης.

Ο Ζεμέκις επαναπροσεγγίζει το κλασικό φιλμ γνωρίζοντας ότι πρέπει να το εκσυγχρονίσει, να το “πειράξει” και ταυτόχρονα να το εξελίξει. Βέβαια, το (μετα)χτίσιμό του ξεκινά από τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τον ανθρώπινο παράγοντα που ήταν, είναι και θα είναι ο θεμέλιος λίθος της 7ης τέχνης. Προσλαμβάνει λοιπόν δύο από τους πρωτοκλασάτους σταρ της εποχής μας, που κατά την προσωπική μου άποψη είναι από τους ελάχιστους που θα μπορούσαν να σταθούν ακόμη και στα χρυσά χρόνια του Χόλιγουντ, αν τους στέλναμε πίσω με μια χρονομηχανή ή ακόμη καλύτερα με την... DeLorean του «Επιστροφή στο Μέλλον».

Μπραντ και Μάριον

Ένας Αμερικανός και μια Ευρωπαία ξαναεπισκέπτονται μετά τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκ­μαν την υπό ναζιστική κατοχή Καζαμπλάνκα. Μια κλασάτη και γοητευτική πόλη που βρισκόταν στην περιφέρεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αποτελώντας ένα «θερμό» καταφύγιο για κάθε λογής φυγάδες και αναμφίβολα τροπικό πεδίο δράσης για κατασκόπους όλων των πλευρών. Ο Μπραντ Πιτ, που ερμηνεύει τον Καναδό Μαξ Βέιταν, προσγειώνεται στην αφρικανική έρημο έχοντας λεπτομερείς οδηγίες για το πότε και πού θα συναντήσει μια νεαρή Γαλλίδα, η οποία θα τον παρουσιάσει στην υψηλή κοινωνία της μαροκινής πόλης ως σύζυγό της. Η Μαριάν Μποσεζούρ (Μαριόν Κοτιγιάρ) θα καταφέρει να τον φέρει σε απόσταση βολής από τον Γερμανό πρέσβη, με το ζευγάρι των κατασκόπων να εκπληρώνει με απόλυτη επιτυχία το στόχο του.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που προκύπτουν σε ένα φιλμ πέρα από την επιχειρησιακή δεινότητα ενός ζευγαριού το οποίο διαθέτει, όπως και να το κάνουμε, περίσσευμα κάλλους. Και αφού έχουμε δει τον έρωτα να βρίσκει στόχο τόσες και τόσες φορές στα κινηματογραφικά πεδία μάχης, γιατί να χαλάσουμε το επιτυχημένο σερί στους «Συμμάχους»; Ξέρετε από αυτά που γίνονται μονάχα στις ταινίες... Και στα πλατό δηλαδή οι σταρ θα πρέπει να μένουν ερωτικά άσφαιροι; Σύμφωνα με τις οργιώδεις φήμες το ειδύλλιο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μεταξύ Μπραντ Πιτ και Μαριόν Κοτιγιάρ ήταν αυτό που έσπασε τη lifestyle συντόμευση «Μπραντζελίνα» και πάλι σε δύο λέξεις. Πάντως, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις επιμένει ότι «δεν μπορείς να τεστάρεις τη χημεία δύο ηθοποιών μέχρι να τους δεις μπροστά από την κάμερα». Οπότε ας αφήσουμε στην άκρη τα κουτσομπολιά για να κοιτάξουμε προσεκτικά την οθόνη.

Κάν’ το όπως ο Ζεμέκις

Μπραντ Πιτ - Μαριόν Κοτιγιάρ «Σύμμαχοι» στην οθόνη - εικόνα 2

Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει βαρεθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή­. Έχοντας τα πάνω και τα κάτω του, φυσικά. Διότι από την «Επιστροφή­ στο Μέλλον» μέχρι το «Πολικό Εξπρές» και από τον «Beowulf» μέχρι τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» υπάρχουν βαθιά κινηματογραφικά χάσματα. Το ζήτημα είναι ότι ο 64χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης ποτέ δεν σταμάτησε να πειραματίζεται και να πιστεύει ότι η τεχνολογική εξέλιξη και η καινοτομία μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αφήγηση. Ακόμη και στην ευθύγραμμη ερωτική ιστορία εποχής των «Συμμάχων» χρησιμοποιεί τα εφέ για να προσφέρει σκηνογραφική ακρίβεια. Παρότι η ταινία είναι γυρισμένη στην Αγγλία και στις Κανάριους Νήσους, η πιστότητα με την οποία αποδίδεται η Καζαμπλάνκα και το Λονδίνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Παράλληλα, σεκάνς όπως αυτή του σεξ κατά τη διάρκεια αμμοθύελλας στην έρημο αλλά και της γέννησης του παιδιού κατά τη διάρκεια των ναζιστικών βομβαρδισμών δείχνουν τη μοναδική μαστοριά του Ζεμέκις στο να συνθέτει εξπρεσιονιστικές εικόνες και κινηματογραφικά περιβάλλοντα που υπερβαίνουν το λόγο ή τη δράση. Τώρα, το κατά πόσον όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός ολοκληρωμένου κι αιχμηρού έργου είναι διαφορετικό ζήτημα. Ας «συμμαχήσουμε» όλοι τουλάχιστον με την άποψη ότι η ζεμεκική εικαστική δεξιοτεχνία είναι μία από τις ελάχιστες πραγματικές απολαύσεις που έχει να μας προσφέρει το σύγχρονο Χόλιγουντ...

Περισσότερες πληροφορίες

Σύμμαχοι

Allied
2
  • Κατασκοπική
  • 2016
  • Διάρκεια: 126 '
  • Ρόμπερτ Ζεμέκις

Οι κατάσκοποι των Συμμάχων Μαξ Βέιταν και Μαριάν Μποσεζούρ γνωρίζονται στη γερμανοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του 1942, όπου αναλαμβάνουν μια άκρως επικίνδυνη αποστολή. Μετά την επιτυχή έκβασή της επιστρέφουν στην Αγγλία ως ερωτευμένο ζευγάρι, αλλά δεν μπορούν να αφήσουν πίσω τους τις αμφιβολίες και την καχυποψία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Σταχυολογήσαμε ξεχωριστές στιγμές από το φεστιβάλ που έρχεται στην Πάτμο από 18 Ιουλίου και "κρύβει" ανάμεσα στις 69 ταινίες του προγράμματός του κάτι από Hollywood.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
17/07/2024

Είστε έτοιμοι για την ολονυκτία τρόμου του 14ου Athens Open Air Film Festival;

Μια αξέχαστη βραδιά επιφυλάσσει η διοργάνωση για τους φίλους των ανατριχίλων, του σασπένς και του horror.

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και ταμεία το animation "Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2"

Απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού box office η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar.

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.