29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα sos της εντεκαήμερης σινεφίλ γιορτής

Λίγο προτού τριανταρίσει, ο αρχαιότερος κινηματογραφικός θεσμός της Αθήνας έχει ετοιμάσει από τις 17 μέχρι τις 27/11 ένα πλούσιο πρόγραμμα, με πρεμιέρες, αφιερώματα και ειδικές προβολές από την Ευρώπη –και όχι μόνο– στις αίθουσες Ααβόρα και Τριανόν.

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα sos της εντεκαήμερης σινεφίλ γιορτής

Λίγο προτού τριανταρίσει, ο αρχαιότερος κινηματογραφικός θεσμός της Αθήνας έχει ετοιμάσει από τις 17 μέχρι τις 27/11 ένα πλούσιο πρόγραμμα, με πρεμιέρες, αφιερώματα και ειδικές προβολές από την Ευρώπη –και όχι μόνο– στις αίθουσες Ααβόρα και Τριανόν. Το «α» είναι για άλλη μία χρονιά χορηγός επικοινωνίας, εξασφαλίζοντας 80 δωρεάν εισιτήρια στους αναγνώστες του.



Δείτε το πρόγραμμα:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα



Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε στην Αθήνα ο θεσμός που εμπνεύστηκε ο κριτικός Νίνος Φενέκ Μικελίδης –και συνεχίζει να διευθύνει μέχρι σήμερα– αποτελεί μια αυθεντική γιορτή σινεφιλίας. Καταρχάς, το Διαγωνιστικό Τμήμα του παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του ευρωπαϊκού σινεμά, φιλμ που αξίζουν την κινηματογραφική μας προσοχή, αλλά πολύ δύσκολα φτάνουν στις αίθουσες. Αυτό που ξεχωρίζει στο Πανόραμα βέβαια είναι τα αφιερώματα, που δεν λειτουργούν συμπληρωματικά, όπως στις περισσότερες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά ως δομικό μέρος του προγράμματος. Έτσι το φεστιβάλ γίνεται σημείο συνάντησης του κινηματογραφικού παρόντος και παρελθόντος, ένα περιεκτικό ραντεβού όπου μπορείς να ξεσκονίσεις τις σινεφίλ σου αναμνήσεις και να χαρτογραφήσεις το ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό ανεξερεύνητο. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τι θα δούμε στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που γίνεται στις 17-27/11 στην Ααβόρα και στο Τριανόν.

Κερδίστε 80 δωρεάν προσκλήσεις για το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου εδώ

Πρεμιέρα με Βάιντα και Δια­γωνιστικό με εκπλήξεις

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα sos της εντεκαήμερης σινεφίλ γιορτής - εικόνα 1
«It's not the Time of my Life»

Ο πρόσφατος θάνατος του Αντρέι Βάιντα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος από το φετινό Πανόραμα. Μάλιστα, το κύκνειο άσμα του «Afterimage», μια βιογραφία του Πολωνού ασυμβίβαστου ζωγράφου Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, που κυνηγήθηκε από το σοσιαλιστικό καθεστώς, είναι η ταινία που σήκωσε την αυλαία την Τετάρτη 16/11 κι επαναπροβάλλεται αύριο Παρασκευή 18/11 στο Τριανόν (8 μ.μ.). Μάλιστα, το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο του Βάιντα με επιπλέον τρεις ταινίες, από τις οποίες βέβαια δεν πρέπει να χάσετε το αριστούργημά του «Στάχτες και Διαμάντια» (Ααβόρα, 22/11, 10.30 μ.μ.) του 1958, μια συγκλονιστική αφήγηση των πρώτων χρόνων της μεταπολεμικής Πολωνίας μέσα από τα μάτια του κομουνιστή Στεφάν.

Η συνέχεια δίνεται με το Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο φέτος περιλαμβάνει έντεκα ταινίες. Με την πρώτη ματιά ξεχωρίζει το αιχμηρό ουγγαρέζικο οικογενειακό δράμα «It’s not the Time of my Life» (Τριανόν, 19/11, 9.10 μ.μ. / Ααβόρα 22/11, 8.30 μ.μ.) του Σάμπολτς Χάιντου, που κέρδισε το φετινό πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Επίσης δώστε την απαιτούμενη προσοχή στην πολωνική technicolor σουρεαλιστική κομεντί «Lure» (Ααβόρα, 25/11, 8.30 μ.μ.) της Αγκνιέσκα Σμοσνιένσκα, που κέρδισε Ειδικό Βραβείο στο Σάντανς.

Παναγιωτόπουλος, Μέρες του ’36 και τα best of της ΠΕΚΚ

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα sos της εντεκαήμερης σινεφίλ γιορτής - εικόνα 2
«Afterimage»

Ένας από τους Έλληνες δημιουργούς που στήριξαν διαχρονικά το Πανόραμα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έφυγε από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική κινηματογραφική κληρονομιά. Το αθηναϊκό φεστιβάλ έχει ετοιμάσει μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στον ανήσυχο δημιουργό, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ταινίες του. Όσοι δεν έχουν δει τους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» στη μεγάλη οθόνη έχουν μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες τους την Κυριακή 27/11 στην Ααβόρα (4 μ.μ.).

Το εξαιρετικό αφιέρωμα Μέρες του ’36 φανερώνει τις υπόγειες και ταυτόχρονα συναρπαστικές κινηματογραφικές σχέσεις που συνδέουν την εποχή μας με τον Μεσοπόλεμο, από το οποίο ξεχωρίζουν, εκτός από το κορυφαίο ομότιτλο φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δύο ισπανικά διαμάντια: το ανεπανάληπτο ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη» (Τριανόν, 22/11, 10.30 μ.μ.) του Φρεντερίκ Ροσίφ, που ρίχνει φως στο δράμα του ισπανικού εμφυλίου, αλλά και το ανεπανάληπτο ποιητικό αριστούργημα του Βίκτορ Ερίθε «Το Πνεύμα του Μελισσιού» (Ααβόρα, 27/11, 6.15 μ.μ.). Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου γιορτάζει στο φετινό Πανόραμα τα τεσσαρακοστά της γενέθλια.

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα sos της εντεκαήμερης σινεφίλ γιορτής - εικόνα 3
«Lure»

Ύστερα από ψηφοφορία των μελών της η ένωση ανακοίνωσε τα top 10 των ελληνικών και των ευρωπαϊκών ταινιών των τελευταίων σαράντα χρόνων, με κάποιες από τις ταινίες αυτές να προβάλλονται στη διοργάνωση. Από τα δικά μας μη χάσετε τους κορυφαίους «Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου (Τριανόν, 23/11, 6 μ.μ.) και από τα ευρωπαϊκά το «Στοιχείο του Εγκλήματος» του Λαρς φον Τρίερ (Ααβόρα, 24/11, 10.30 μ.μ.). To «α» συγκροτεί για άλλη μία χρονιά μια πεντάμελη επιτροπή αναγνωστών που θα απονείμουν το βραβείο κοινού, σε μία από τις πλέον αγαπημένες αθηνοραματικές κινηματογραφικές παραδόσεις...

Μη χάσετε στο φεστιβάλ...

Βωβή μετά μουσικής

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα sos της εντεκαήμερης σινεφίλ γιορτής - εικόνα 4

Μια ειδική προβολή του βωβού εξπρεσιονιστικού αριστουργήματος του Φ.Β. Μουρνάου «Φάουστ» γίνεται στις 20/11 (7.15 μ.μ.) στο Τριανόν, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο. Η κόπια της ταινίας έχει αποκατασταθεί πρόσφατα από την Ταινιοθήκη της Γερμανίας.

Όλος ο Ταρκόφσκι

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα sos της εντεκαήμερης σινεφίλ γιορτής - εικόνα 5

Η αριστουργηματική φιλμογραφία του Ρώσου δημιουργού προβάλλεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). Το αφιέρωμα συνοδεύεται από μια ειδική έκδοση με κείμενα που έχουν γράψει κριτικοί κινηματογράφου για τις ταινίες του.

Πέντε και να... Πέιν

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα sos της εντεκαήμερης σινεφίλ γιορτής - εικόνα 6

Αναγνωρίζοντας το έργο του Ελληνοαμερικανού ανεξάρτητου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, το Πανόραμα προβάλλει πέντε ταινίες του. Εκτός από τις πρόσφατες επιτυχίες του, αξίζει να δείτε τις πρώτες δουλειές του «Πολίτης Ρουθ» (1996) και «Σκάνδαλα στα Θρανία» (1999, φωτό).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Σταχυολογήσαμε ξεχωριστές στιγμές από το φεστιβάλ που έρχεται στην Πάτμο από 18 Ιουλίου και "κρύβει" ανάμεσα στις 69 ταινίες του προγράμματός του κάτι από Hollywood.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
17/07/2024

Είστε έτοιμοι για την ολονυκτία τρόμου του 14ου Athens Open Air Film Festival;

Μια αξέχαστη βραδιά επιφυλάσσει η διοργάνωση για τους φίλους των ανατριχίλων, του σασπένς και του horror.

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και ταμεία το animation "Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2"

Απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού box office η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar.

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.