«Αντιρρησίας συνείδησης»: Ο Μελ Γκίμπσον στα οσκαρικά χαρακώματα

Με τη μεταφορά στην οθόνη της αληθινής ιστορίας του Αμερικανού άοπλου ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ντέσμοντ Τ. Ντος, ο αμφιλεγόμενος σταρ επιστρέφει στη σκηνοθετική δράση, έχοντας ήδη κερδίσει αρκετούς οσκαρικούς πόντους από την πρεμιέρα της ταινίας στη Βενετία.

«Αντιρρησίας συνείδησης»: Ο Μελ Γκίμπσον στα οσκαρικά χαρακώματα

Με τη μεταφορά στην οθόνη της αληθινής ιστορίας του Αμερικανού άοπλου ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ντέσμοντ Τ. Ντος, ο αμφιλεγόμενος σταρ επιστρέφει στη σκηνοθετική δράση, έχοντας ήδη κερδίσει αρκετούς οσκαρικούς πόντους από την πρεμιέρα της ταινίας στη Βενετία.

«Αντιρρησίας συνείδησης»: Ο Μελ Γκίμπσον στα οσκαρικά χαρακώματα - εικόνα 1
Ο Άντριου Γκάρφιλντ στην πρώτη γραμμή... άοπλος!

Ένας ήρωας που ανεβαίνει, πέφτει και ξανασηκώνεται. Πόσες φορές δεν έχουμε δει το έργο αυτό στην οθόνη; Το Χόλιγουντ, που ανέκαθεν κοίταζε με τα παραμορφωτικά γυαλιά της showbiz την αληθινή ζωή, προσεγγίζοντάς τη με συναισθηματικές απλοποιήσεις και κατά περίσταση αφορισμούς, δεν χάνει την ευκαιρία να σκηνοθετήσει τα δικά της (re-)success stories. Δείτε για παράδειγμα τον Μελ Γκίμπσον. Ένας action hero που μετατράπηκε σε δημοφιλή οσκαρικό σκηνοθέτη, ο οποίος στη συνέχεια ξέπεσε στα αζήτητα του αμερικανικού σινεμά εξαιτίας των καταχρήσεων και των συνεπακόλουθων ατοπημάτων του.

Ο άνθρωπος, λοιπόν, που σάρωσε τα Όσκαρ με το «Braveheart» το 1996 κι έσπασε όλα τα εισπρακτικά ρεκόρ έπειτα από δέκα χρόνια με τα «Πάθη του Χριστού», εξοστρακίστηκε από το Χόλιγουντ εξαιτίας των αντισημιτικών και ρατσιστικών σχολίων που έκανε κατά τη διάρκεια των επικών –επιπέδου «Braveheart» και βάλε– μεθυσιών­ του. Πλέον όμως το χολιγουντια­νό λόμπι δείχνει έτοιμο να άρει μερικώς το δημιουργικό εμπάργκο που είχε επιβάλει στον 60χρονο σταρ.

«Αντιρρησίας συνείδησης»: Ο Μελ Γκίμπσον στα οσκαρικά χαρακώματα - εικόνα 2

Δεν μιλάμε, φυσικά, για μια πρόταση επιπέδου «Star Wars», αλλά για ένα ορφανό και ταλαιπωρημένο project. Ο άμοιρος Αμερικανός παραγωγός Μπιλ Μεκάνικ προσπαθούσε εδώ και 15 χρόνια να μεταφέρει την αληθινή ιστορία ενός χριστιανού αντιρρησία συνείδησης που τιμήθηκε με μετάλλιο ανδρείας, αλλά χωρίς καμιά επιτυχία. Η απλή κινηματογραφική πράξη «βία+πίστη» τον έφερε αναπόφευκτα στο δρόμο του σπεσιαλίστα της χριστιανικής ωμότητας Μελ Γκίμπσον. Η συνάντηση δύο ανθρώπων που έψαχναν ένα δυναμικό comeback υπήρξε τελικά καρμική... ή μάλλον θεόσταλτη. Η πρεμιέρα του «Αντιρρησία Συνείδησης» στο Φεστιβάλ Βενετίας τον περασμένο Σεπτέμβριο συνοδεύτηκε από ένα ανεπανάληπτο δεκάλεπτο standing ovation, με τον Γκίμπ­σον να επιστρέφει θριαμβευτικά έπειτα από μια δεκαετία σκηνοθετικής απουσίας. Είδατε που η αληθινή ζωή είναι γεμάτη θαύματα;

Ποιος είναι αυτός ο Ντος;

Από την αρχή η πρόθεση του Γκίμπσον ήταν να φτιάξει μια τραχιά χριστιανική εκδοχή της «Διάσωσης του Στρατιώτη Ράιαν». Και η πραγματική ιστορία του Ντέσμοντ Τ. Ντος ήταν ιδανική για κάτι τέτοιο. Τον Ιούλιο του 1942 αυτός ο νεαρός από τον Αλαμπάμα, μέλος της Εκκλησίας Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας, κατατάσσεται εθελοντικά στον στρατό, έχοντας πάρει την απόφαση να μην ακουμπήσει όπλο! Στη συνέχεια ο συνεπής αντιρρησίας συνείδησης γίνεται γιατρός, βρίσκεται στο σφαγείο της Οκινάουα και σώζει τη ζωή δεκάδων συμπολεμιστών του. Και όλα αυτά χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα. Έριχναν οι άλλοι όμως...

Έτσι ο Ντος τραυματίστηκε συνολικά τρεις φορές κι έχασε τον ένα του νεφρό από φυματίωση που κόλλησε στα χαρακώματα. Ο Μελ Γκίμπσον δεν μπόρεσε να μη συγκινηθεί από την ιστορία ενός ανθρώπου που «είχε τα κότσια να βρεθεί στο χειρότερο μέρος του κόσμου και να μείνει συνεπής στις πεποιθήσεις του, οπλισμένος μόνο με την απόλυτη πίστη», όπως είπε ο ίδιος. Συμπληρώνοντας ότι «για μένα αυτός είναι ο ορισμός του υπερήρωα»...

Ρεαλισμός πάνω από όλα

«Αντιρρησίας συνείδησης»: Ο Μελ Γκίμπσον στα οσκαρικά χαρακώματα - εικόνα 3

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης/ηθοποιός είναι γνωστό ότι δεν κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του. Έτσι κι εδώ θέλησε να αναπαραστήσει με κάθε λεπτομέρεια το αιματοκύλισμα της Οκινάουα, χωρίς τη βοήθεια των εφέ. Έχοντας μόνον 40 εκατ. δολάρια στην τσέπη του, αποφάσισε να μεταφέρει εξολοκλήρου την παραγωγή στη γνώριμή του Αυστραλία, να αναμορφώσει 5.000 στρέμματα και να ανατινάξει οτιδήποτε έβρισκε μπροστά του. Το εικαστικό αποτέλεσμα του «Αντιρρησία Συνείδησης» αποτελεί το δυνατότερο κινηματογραφικό ατού του, κάτι «σαν αποκαλυπτική εικόνα του Ιερώνυμου Μπος», όπως γράφει­ ο Κρίστοφερ Γκρέι στο «Slant Magazine».

Ο ηθοποιός που ερμηνεύει τον Ντος είναι ο Άντριου Γκάρφιλντ, τον οποίο είχε ξεχωρίσει ο Γκίμπσον από το «Social Network». «Τον επέλεξα κυρίως­ γιατί μοιάζει με κανονικό άνθρωπο», λέει ο Mad Mel. Δηλαδή έναν απλό άνθρωπο που ανέβηκε τον δικό του Γολγοθά, κουβαλώντας μόνο την πίστη του, για να σώσει τον κόσμο. Και αν αυτό που μόλις διαβάσατε δεν σας έπεισε για την εμπορική επιτυχία της ταινίας και το αξιόμαχο της οσκαρικής της πορείας, τότε τι να πω...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Σταχυολογήσαμε ξεχωριστές στιγμές από το φεστιβάλ που έρχεται στην Πάτμο από 18 Ιουλίου και "κρύβει" ανάμεσα στις 69 ταινίες του προγράμματός του κάτι από Hollywood.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
17/07/2024

Είστε έτοιμοι για την ολονυκτία τρόμου του 14ου Athens Open Air Film Festival;

Μια αξέχαστη βραδιά επιφυλάσσει η διοργάνωση για τους φίλους των ανατριχίλων, του σασπένς και του horror.

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και ταμεία το animation "Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2"

Απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού box office η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar.

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.