Τα best of του σύγχρονου τούρκικου σινεμά στο Μιχάλης Κακογιάννης

Το Turkish Film Days, ένα τριήμερο αφιέρωμα με τα πρόσφατα best of του κινηματογράφου της γείτονος χώρας, έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 13-15/10.

Τα best of του σύγχρονου τούρκικου σινεμά στο Μιχάλης Κακογιάννης

Το Turkish Film Days, ένα τριήμερο αφιέρωμα με τα πρόσφατα best of του κινηματογράφου της γείτονος χώρας, έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 13-15/10.

Τα best of του σύγχρονου τούρκικου σινεμά στο Μιχάλης Κακογιάννης - εικόνα 1
«Ivy» του Τολγκά Καρασελίκ

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί το τούρκικο σινεμά αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον ανθηρές εθνικές κινηματογραφίες. Μια ματιά στα βραβεία των πρόσφατων πρωτοκλασάτων φεστιβάλ αρκεί για να σας πείσει... Ειδικότερα, στη δεκαετία του διανύουμε, οι Τούρκοι δημιουργοί έχουν μαζέψει δεκάδες διακρίσεις, αναγκάζοντας τη σινεφίλ κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της προς την Ανατολή. Ο Χρυσός Φοίνικας που απονεμήθηκε στον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν το 2014 για την «Χειμερία Νάρκη», απλά επιβεβαίωσε την εξαιρετική κινηματογραφική φόρμα που βρίσκεται το τούρκικο σινεμά.

Το Turkish Film Days, ένα τριήμερο αφιέρωμα με τα highlights του σύγχρονου τούρκικου σινεμά, έρχεται λοιπόν την καταλληλότερη στιγμή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 13-15 Οκτωβρίου… Πάνω δηλαδή στην ακμή του κινηματογράφου της γείτονος χώρας. Μάλιστα το event περιλαμβάνει από τη μία σημαντικές καλλιτεχνικές στιγμές και από την άλλη πιο εμπορικές επιλογές, όπως η ταινία «My Brother» του Μερτ Μπαϊκάλ που σηκώνει αυλαία στη διοργάνωση. Μάλιστα, στην προβολή (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) θα παραβρεθεί και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μπουράκ Οζτσιβίτ, γνωστός από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Kara Sevda».

Τα best of του σύγχρονου τούρκικου σινεμά στο Μιχάλης Κακογιάννης - εικόνα 2
«Beyond the Hill» του Εμίν Αλπέρ

Η συνέχεια είναι θα είναι εξίσου δυναμική... Για παράδειγμα στο Turkish Film Days θα δούμε το μελωδικό δράμα «Whisper If I Forget» (2014) του Σαγκάν Ιρμάκ, τον οποίο είχαμε πρωτογνωρίσει στη χώρα μας πριν από μια επταετία με το «Πάντα Μόνος». Δυο ταινίες του αρτ τουρκικού σινεμά θα ικανοποιήσουν τα γούστα του πιο σινεφίλ κοινού, με το πολυβραβευμένο ρεαλιστικό δράμα «Beyond the Hill» του Εμίν Αλπέρ (το είχαμε δει στις πάντοτε ενημερωμένες Ματιές στα Βαλκάνια του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης) και το χαμηλότονο «Sivas» του Καν Μουζντετσί που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ο Τουρκοκύπριος σκηνοθέτης Ντερβίς Ζαίμ αφηγείται μια παράκτια συγκινητική ιστορία με το «Ψάρι» (2014) του, ενώ ο νεαρός Τολγκά Καρασελίκ σάρωσε τα βραβεία στο φεστιβάλ της Αττάλειας με το πειραγμένο εν πλω θρίλερ του «Ivy» (2015).

Για τέλος, όμως, αφήσαμε το καλύτερο, αφού το Turkish Film Days ρίχνει αυλαία με το «Κάποτε στην Ανατολία» το αριστούργημα του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν που αποτελεί μια από τις κορυφαίες κινηματογραφικές δημιουργίες του 21ου αιώνα

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος, το οποίο θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλες τις προβολές του (Κρατήσεις θέσεων στο 2103418550-579). Να υπενθυμίσουμε ότι η είσοδος στην τελετή έναρξης και στην προβολή του «My Brother» θα γίνει μόνο με προσκλήσεις.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών του Turkish Film Days

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου
17.00 «Whisper If I Forget / Ψιθύρισέ μου Eάν Ξεχάσω», (Unutursam Fısılda) Του Çağan Irmak Ώρα
19.15 «Beyond the Hill / Πέρα από το Λόφο» (Tepenin Ardı) Του Emin Alper
21.00 «Sivas / Σίβας» Του Kaan Müjdeci

Σάββατο 15 Οκτωβρίου
17.00 «Fish / Ψάρι» (Balık) Του Derviş Zaim
18.40 «Ivy / Κισσός» (Sarmaşık) Του Tolga Karaçelik
20.40 «Once Upon A Time In Anatolia / Κάποτε Στην Ανατολία» (Bιr Zamanlar Anadolu’da) Του Nuri Bilge Ceylan

Ελεύθερη Είσοδος Κρατήσεις για τις προβολές 14 &15/10 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3418550-579

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.

Δεσμώτης του Ιλίγγου

Η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή "εικόνα" της.

Ο Αρχηγός των Κατασκόπων

Προχειρότατο όσο και τετριμμένο σε όλα του κατασκοπικό θρίλερ, το οποίο λησμονείται τη στιγμή που πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Oxbelly Retreat 2024

Ανακοινώθηκαν σεναριογράφοι και συγγραφείς που συμμετείχαν στο φετινό Oxbelly.