Βραβεία 22ων Νυχτών Πρεμιέρας με «Χέντι» και μια «Κόκκινη Χελώνα»

Το Σάββατο 1/10, μια μέρα πριν πέσουν και επίσημα οι τίτλοι τέλους για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, δόθηκαν στον κινηματογράφο Ιντεάλ οι διακρίσεις της διοργάνωσης με το τυνησιακό φιλμ «Η Ιστορία του Χέντι» να παίρνει την Χρυσή Αθηνά.

Βραβεία 22ων Νυχτών Πρεμιέρας με «Χέντι» και μια «Κόκκινη Χελώνα»

Το Σάββατο 1/10, μια μέρα πριν πέσουν και επίσημα οι τίτλοι τέλους για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, δόθηκαν στον κινηματογράφο Ιντεάλ οι διακρίσεις της διοργάνωσης με το τυνησιακό φιλμ «Η Ιστορία του Χέντι» να παίρνει την Χρυσή Αθηνά.

Βραβεία 22ων Νυχτών Πρεμιέρας με «Χέντι» και μια «Κόκκινη Χελώνα» - εικόνα 1
H «Ιστορία του Χέντι» του Μοχάμεντ Μπεν Ατιά κέρδισε την Χρυσή Αθηνά της φετινής διοργάνωσης

Στην τελετή λήξης, όπως και σε αυτή της έναρξης, ο νέο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Κατσίκας έκανε κάτι παραπάνω από εμφανές το νέο οργανωτικό του δόγμα... Έδειξε με κάθε τρόπο “ότι το φεστιβάλ είναι οι άνθρωποί του”, προσφέροντας προβολή και χώρο στους πολύτιμους συνεργάτες του “χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση”, όπως επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Αν μη τι άλλο, οι Νύχτες Πρεμιέρας απέδειξαν φέτος ότι το φεστιβάλ είναι... ομαδικό άθλημα, με τους ανθρώπους του να καταφέρνουν να παρουσιάσουν μια απόλυτα πετυχημένη διοργάνωση σε μια τρομερά δύσκολη συγκυρία. Κύριος υπεύθυνος για την αίσια έκβαση του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι φυσικά ο Λουκάς Κατσίκας, ο καινούργιος καλλιτεχνικός διευθυντής που πήρε φέτος... το βάπτισμα του πυρός. Μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που είχε στη διάθεσή του έκανε μικρές, αλλά καίριες οργανωτικές παρεμβάσεις, δίνοντας το δικό το στίγμα του στην αθηναϊκή κινηματογραφική γιορτή.

Βραβεία 22ων Νυχτών Πρεμιέρας με «Χέντι» και μια «Κόκκινη Χελώνα» - εικόνα 2
«Στη Σκιά του Φόβου» του Ιρανού Μπαμπάκ Ανβάρι κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου

Μια από αυτές ήταν η αλλαγή της κάποτε φρέσκιας ιδέας, που είχε δείξει όμως εδώ και χρόνια σημάδια οργανωτικής κόπωσης, να αποτελούν την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ νεαροί σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών. Φέτος, καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου ήταν αυτοί που αποφάσισαν για τα βραβεία της διοργάνωσης, δίνοντάς τους όπως και να το κάνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα. Πιο συγκεκριμένα, με Πρόεδρο την επιμελήτρια προγραμμάτων BFI London Film Festival Νίκολα Γκαλάνι και μέλη τους Γιούλια Τάιχμαν (κριτικός κινηματογράφου), Έρση Δάνου (κριτικό κινηματογράφου, σκηνοθέτη, παραγωγό) Σύλβια Περέλ (ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ De Cine De Todos Santos του Λα Παζ), Μπερνάρντ Νάβ (κριτικό στο Jeune Cinema και πρώην καθηγητή εισαγωγής στον κινηματογράφο), η κριτική επιτροπή των 22ων Νυχτών Πρεμιέρας έδωσε τη Χρυσή Αθηνά στην «Ιστορία του Χέντι» του Μοχάμεντ Μπεν Ατιά. Με τον Ζαν-Πιερ Νταρντέν να βρίσκεται στην παραγωγή του κοινωνικού δράματος, ο Τυνήσιος σκηνοθέτης ζούμαρε με το αιχμηρό φιλμ του στις συγκρούσεις που φανερώθηκαν στην αφρικανική χώρα μετά την Αραβική Άνοιξη.

To βραβείο Σκηνοθεσία της Πόλης των Αθηνών πήγε στον Ματ Τζόνσον για το «Επιχείρηση Χιονοστιβάδα», ένα ψευδοντοκιμαντέρ που αντιμετωπίζει σαρκαστικά τη θεωρία συνωμοσίας για την σκηνοθετημένη σε... στούντιο προσσελήνωση του Νιλ Αρμστρονγκ. Το Βραβείο Σεναρίου κέρδισε ο Ιρανός Μπαμπάκ Ανβάρι για το στιλιζαρισμένο πολιτικό φιλμ τρόμου «Στη Σκιά του Φόβου», ενώ Ειδική Μνεία δόθηκε στο συγκινητικό animation «Κόκκινη Χελώνα» του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ, το οποίο κέρδισε επίσης την αγάπη του και το φετινό Βραβείο Κοινού.

Βραβεία 22ων Νυχτών Πρεμιέρας με «Χέντι» και μια «Κόκκινη Χελώνα» - εικόνα 3
Το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Μίκρου Ταινίας

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική & Φιλμ τη Χρυσή Αθηνά κέρδισε το rockumentaty «Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια» του Θόρστεν Σέτε. Όσο για το διαγωνιστικό τμήμα των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον καταξιωμένο ντοκιμαντερίστα Χρήστο Καρακέπελη έδωσε δίκαιες και ισορροπημένες διακρίσεις - σε αντίθεση με αυτή του φετινού Φεστιβάλ της Δράμας.

Όπως ήταν φυσικό το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το φιλμάκι που έφτασε φέτος μέχρι το Φεστιβάλ των Κανών πήρε το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας (δεν είχε καταθέσει συμμετοχή στη Δράμα), με την «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου να παίρνει τη δεύτερη θέση. Ο νικητής της φετινής Δράμας Αλέξανδρος Σκούρας πήρε το Βραβείο Σεναρίου για τον πολυεπίπεδο «Κύβο» του, ενώ τα βραβεία ερμηνείας ήταν εξαιρετικής ακρίβειας με τον νεαρό Νίκο Ζεγκίνογλου («Αλεπού») και την έμπειρη Έλενα Τοπαλίδου («Helga Ar I Lund») να διακρίνονται ορθά για τα μίνι ρεσιτάλ στην οθόνη.

Μετά την τελετή ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Εκείνη», της kinky fun επιστροφής του Πολ Βερχόφεν με πρωταγωνίστρια μια απολαυστικότατη Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Τα βραβεία των 22ων Νυχτών Πρεμιέρας

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας:
Inhebek Hedi / Η Ιστορία του Χέντι, του Μοχάμεντ Μπεν Άτια Βραβείο

Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών:
Operation Avalanche / Επιχείρηση Χιονοστιβάδα, του Ματ Τζόνσον

Βραβείο Σεναρίου:
Under the Shadow / Στη Σκιά του Φόβου, του Μπαμπάκ Ανβάρι

Ειδική Μνεία της Επιτροπής:
La Tortue Rouge / Η Κόκκινη Χελώνα, του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ

Βραβείο Κοινού:
La Tortue Rouge / Η Κόκκινη Χελώνα, του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ

Βραβείο Διαγωνιστικού Τμήματος Music & Film

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Μουσική & Φιλμ:
Eat that Question: Frank Zappa in his Own Words / Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια, του Θόρστεν Σέτε

Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους

Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ)
LIMBO της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Β' Καλύτερης Ταινίας:
ΑΛΕΠΟΥ της Ζακλίν Λέντζου

Καλύτερης Σκηνοθεσίας:
Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη για το LIMBO

Καλύτερου Σεναρίου:
Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία ΚΥΒΟΣ

Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας:
Γιώργος Καρβέλας για το LIMBO

Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας:
Νίκος Ζεγκίνογλου για την ΑΛΕΠΟΥ

Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας:
Έλενα Τοπαλίδου για το HELGA AR I LUND

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:
AURELIA των Χρήστου Μπουραντά & Κρέοντα Κρυωνά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.

Δεσμώτης του Ιλίγγου

Η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή "εικόνα" της.

Ο Αρχηγός των Κατασκόπων

Προχειρότατο όσο και τετριμμένο σε όλα του κατασκοπικό θρίλερ, το οποίο λησμονείται τη στιγμή που πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Oxbelly Retreat 2024

Ανακοινώθηκαν σεναριογράφοι και συγγραφείς που συμμετείχαν στο φετινό Oxbelly.