Και ένας και δύο Τζάρμους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δυο νέα φιλμ του αγαπημένου Αμερικανού σκηνοθέτη προβάλλει το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το μυθοπλαστικό «Paterson» και το rockumentary «Gimme Danger».

Και ένας και δύο Τζάρμους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 2013 είχε έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας εξαιτίας του. Φέτος, το ριζικά ανανεωμένο κινηματογραφικό event της συμπρωτεύουσας αποδεικνύει την αμείωτη αγάπη του για το σινεμά του Τζιμ Τζάρμους, έχοντας εντάξει ήδη στο πρόγραμμά του δυο ταινίες του. Πρόκειται για το μυθοπλαστικό «Paterson» και το rock’n’roll ντοκιμαντέρ «Gimme Danger» που προβλήθηκαν στις περασμένες Κάνες. Μάλιστα, η πρώτη ταινία είναι αυτή που θα σηκώσει αυλαία στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που γίνεται από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Για το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους είχε γράψει ο Χρήστος Μήτσης στην ανταπόκρισή τους από τις Κάνες, «πιο μινιμαλιστής, χαμηλότονος και κινηματογραφικά ουσιώδης, ο Τζιμ Τζάρμους στρέφει κι αυτός το φακό του στον καθημερινό, αόρατο για τα μεγάλα δράματα ήρωα και κάνει για ακόμα μια φορά το μίνι αριστούργημά του. Το “Paterson” είναι το τρυφερό, χαλαρών ρυθμών χρονικό μιας εβδομάδας από τη ζωή του οδηγού λεωφορείου και κρυφού ποιητή Πάτερσον και της Περσίδας φιλενάδας του Λόρα – που βάφει τα πάντα μέσα στο σπίτι σε ασπρόμαυρα μοτίβα – στο... Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ, όπου χιούμορ, ζεν φιλοσοφία, οι πολύτιμες λεπτομέρειες της απλής ζωής και ένα άπαιχτο σκυλί με το Palme Dog στην τσέπη συνθέτουν το συγκινητικότερο κινηματογραφικό χαϊκού των τελευταίων πολλών χρόνων”. Μια ιδανική επιλογή για ταινία έναρξης…



Το μουσικό ντοκιμαντέρ «Gimme Danger» του Τζιμ Τζάρμους, τώρα, είναι αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μυθικό frontman τους, Ίγκι Ποπ. Φανατικός θαυμαστής τους και προσωπικός φίλος του Ίγκι Ποπ, ο Τζιμ Τζάρμους συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυλαία του φετινού φεστιβάλ σηκώνεται στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3/11, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13/11. Επίσης από την Πέμπτη 8/9 ξεκινά η προπώληση της CineΚάρταF, της κάρτας μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικά προνόμια για όλη την κινηματογραφική χρονιά. Επιπλέον, από φέτος, με την κάρτα, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.

Δεσμώτης του Ιλίγγου

Η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή "εικόνα" της.

Ο Αρχηγός των Κατασκόπων

Προχειρότατο όσο και τετριμμένο σε όλα του κατασκοπικό θρίλερ, το οποίο λησμονείται τη στιγμή που πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Oxbelly Retreat 2024

Ανακοινώθηκαν σεναριογράφοι και συγγραφείς που συμμετείχαν στο φετινό Oxbelly.