Ο Φόβος

3,5

Η τελευταία συνεργασία Ροσελίνι - Μπέργκμαν είναι ένα στιλίστικο, νουάρ οικογενειακό δράμα με μελοδραματικές σεναριακές ευκολίες, αλλά δυναμική σκηνοθεσία και διεισδυτική ματιά στη μεταπολεμική γερμανική κοινωνία.

Ο Φόβος

Η τελευταία συνεργασία Ροσελίνι - Μπέργκμαν είναι ένα στιλίστικο, νουάρ οικογενειακό δράμα με μελοδραματικές σεναριακές ευκολίες, αλλά δυναμική σκηνοθεσία και διεισδυτική ματιά στη μεταπολεμική γερμανική κοινωνία.

Ο Φόβος - εικόνα 1

Η τελευταία από τις πέντε ταινίες που γύρισαν μαζί οι Ροσελίνι και Μπέργκμαν έχει και πάλι για πρωταγωνίστρια μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε μια (συζυγική) πραγματικότητα που την αλλοτριώνει και την κάνει να ασφυκτιά. Μόνο που εδώ ο Ιταλός σκηνοθέτης, βασισμένος σε μια νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, κάνει ένα ακόμα βήμα μακρύτερα από το νεορεαλιστικό στιλ των «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» και «Στρόμπολι», προσπαθώντας να αφηγηθεί ένα οικογενειακό δράμα με το ύφος ενός χιτσκοκικού νουάρ.

Υπογραμμίζοντας έντονα το συναίσθημα του φόβου το οποίο καταλαμβάνει την Ιρένε Βάγκνερ, μια πλούσια και πετυχημένη γυναίκα, παντρεμένη με έναν διακεκριμένο επιστήμονα, παρακολουθεί το πώς εκείνη αποφασίζει να τερματίσει τον παράλληλο δεσμό με τον εραστή της, αλλά μια άγνωστη αρχίζει να την εκβιάζει, απειλώντας πως θα αποκαλύψει την αλήθεια στον άντρα της. Έντονες φωτοσκιάσεις, απειλητικά νυχτερινά πλάνα, που έρχονται σε αντίθεση με την ηλιόλουστη, ειδυλλιακή εξοχή, και μια εσωτερική ένταση που κορυφώνεται σταδιακά συνθέτουν έναν ψυχολογικό εφιάλτη με κάποιες μελοδραματικές σεναριακές ευκολίες, αλλά δυναμική σκηνοθεσία και διεισδυτική ματιά στη μεταπολεμική γερμανική κοινωνία (οι ήρωες σαν μακρινά θύματα του πολέμου), μετατρέποντάς τον σε μια άτυπη συνέχεια του αριστουργηματικού «Γερμανία, Έτος Μηδέν» (1948) του ίδιου σκηνοθέτη.

Α/Μ. Ιταλία, Γερμανία. 1954. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Φόβος

La Paura
3,5
  • Δραματική
  • 1954
  • Διάρκεια: 82 '
  • Ρομπέρτο Ροσελίνι

Η Ιρένε Βάγκνερ είναι μια πλούσια γυναίκα, παντρεμένη με έναν διακεκριμένο επιστήμονα. Γεμάτη φόβο και τύψεις, αποφασίζει να τερματίσει τον παράλληλο δεσμό με τον εραστή της, αλλά μια άγνωστη αρχίζει να την εκβιάζει, απειλώντας πως θα αποκαλύψει την αλήθεια στον άντρα της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.