Μια Υπέροχη Μέρα

2,5

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα πατά στην εμπόλεμη βοσνιακή ζώνη καλά αρματωμένος με βιτριολικό χιούμορ και εξαιρετικό καστ. Μόνο που η αφήγηση δεν αποκτά ποτέ συνοχή, αλλά κυρίως δυναμική (ειδικά σατιρική), με την ταινία να μοιάζει με χαλαρή σύνθεση συμπαθητικών σεκάνς που συνοδεύονται από τις υπέροχες ροκιές των Marilyn Manson, Lou Reed και Gogol Bordello.

Μια Υπέροχη Μέρα

Δυο εθελοντές μιας ΜΚΟ, ο Μαμπρού και ο Μπι, προσπαθούν να βγάλουν ένα πτώμα από ένα πηγάδι, έχοντας τη βοήθεια του διερμηνέα Νταμίρ και της πρωτάρας Σόφι. Μόνο που στο φλέγον βοσνιακό έδαφος τίποτα δεν είναι απλό... Ο Ισπανός σκηνοθέτης Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα πατά στην εμπόλεμη βοσνιακή ζώνη καλά αρματωμένος με βιτριολικό χιούμορ και εξαιρετικό καστ. Μόνο που η αφήγηση δεν αποκτά ποτέ συνοχή, αλλά κυρίως δυναμική (ειδικά σατιρική), με την ταινία να μοιάζει με χαλαρή σύνθεση συμπαθητικών σεκάνς που συνοδεύονται από τις υπέροχες ροκιές των Marilyn Manson, Lou Reed και Gogol Bordello.

Μια Υπέροχη Μέρα - εικόνα 1

Ο Βόσνιος σκηνοθέτης Ντάνις Τάνοβιτς, πριν από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, είχε περιγράψει με τον πιο σαρκαστικό τρόπο την παράνοια του εμφυλίου πολέμου στην πατρίδα του («No Man’s Land»). Ας μην ξεχνάμε ότι το μαύρο χιούμορ είναι ένας από τους λίγους τρόπους για να προσεγγίσεις τη φρίκη των πιο απεχθών εγκλημάτων, όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και οι εικόνες μοιάζουν φτηνές. Ο Ισπανός σκηνοθέτης Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα πατά στην εμπόλεμη βοσνιακή ζώνη καλά αρματωμένος με βιτριολικό χιούμορ και εξαιρετικό καστ. Η ιστορία μάς μεταφέρει «κάπου στα Βαλκάνια» το 1995, λίγο πριν από την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον και την οριστική κατάπαυση του πυρός.

Δυο εθελοντές μιας ΜΚΟ, ο Μαμπρού και ο Μπι, προσπαθούν να βγάλουν ένα πτώμα από ένα πηγάδι, έχοντας τη βοήθεια του διερμηνέα Νταμίρ και της πρωτάρας Σόφι. Μόνον που στο φλέγον βοσνιακό έδαφος τίποτα δεν είναι απλό... Η αναζήτηση ενός κομματιού σχοινιού, η άφιξη μιας γυναίκας που έχει ανεξόφλητους ερωτικούς λογαριασμούς με τον Μαμπρού και η χαμένη μπάλα ενός παιδιού γίνονται οι αφορμές για το ξεδίπλωμα ιλαροτραγικών καταστάσεων με φόντο το σεληνιακό μετεμφυλιακό τοπίο. Ο Ντε Αρανόα κρατά τις απαιτούμενες ισορροπίες εστιάζοντας περισσότερο στο παράδοξο του πολέμου, παρά στο δίκαιο κάποιας πλευράς.

Οι προσωπικές ιστορίες μπλέκονται με τη συνθήκη του πολέμου, την ίδια στιγμή που ο κυνισμός παίρνει αγόγγυστα κωμική διάσταση μέσα στο βομβαρδισμένο τοπίο. Μόνο που η αφήγηση δεν αποκτά ποτέ συνοχή, σκοπό και δυναμική (ειδικά σατιρική), με την ταινία να μοιάζει με χαλαρή σύνθεση συμπαθητικών σεκάνς που συνοδεύονται από τις υπέροχες ροκιές των Marilyn Manson, Lou Reed και Gogol Bordello.

Ισπανία. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Υπέροχη Μέρα

A Perfect Day
2,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 106 '
  • Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα

Δυο εθελοντές μιας ΜΚΟ, ο Μαμπρού και ο Μπι, προσπαθούν να βγάλουν ένα πτώμα από ένα πηγάδι, έχοντας τη βοήθεια του διερμηνέα Νταμίρ και της πρωτάρας Σόφι. Μόνον που στο φλέγον βοσνιακό έδαφος τίποτα δεν είναι απλό... Η αναζήτηση ενός κομματιού σχοινιού, η άφιξη μιας γυναίκας που έχει ανεξόφλητους ερωτικούς λογαριασμούς με τον Μαμπρού και η χαμένη μπάλα ενός παιδιού γίνονται οι αφορμές για το ξεδίπλωμα ιλαροτραγικών καταστάσεων με φόντο το σεληνιακό μετεμφυλιακό τοπίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.