Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

3

Αργός, τελετουργικών ρυθμών και ανατολίτικης φιλοσοφίας «διάλογος» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι, όμως η σύζυγός του Μιζούκι μοιάζει να τον περιμένει. Όταν αυτός της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, εκείνη συμφωνεί πρόθυμα. Αργός, τελετουργικών ρυθμών και ανατολίτικης φιλοσοφίας «διάλογος» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη - εικόνα 1

Πρώτη επίσημη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον Κιγιόσι Κουροσάβα (απλή συνωνυμία με τον Ακίρα), το «Ταξίδι στην Άλλη Όχθη» είναι μια λίγο διαφορετική ταινία από εκείνες που χαρακτηρίζουν την πλούσια φιλμογραφία του 61χρονου Ιάπωνα, γνωστού κυρίως για τα υποβλητικά θρίλερ του («The Cure», «Kairo/Pulse»). Αν και έχει δοκιμαστεί σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας («Real»), νεονουάρ («Serpent’s Path»), ακόμα και οικογενειακά δράματα («Tokyo Sonata»), αυτήν τη φορά ο Κουροσάβα ταξιδεύει ως την «άλλη όχθη» με όσο το δυνατόν λιγότερες κινηματογραφικές αποσκευές.

Έτσι, το φανταστικό στοιχείο εισβάλλει στην πραγματικότητα με τον απλούστερο και φυσικότερο τρόπο, όπως ακριβώς αντιδρά η Μιζούκι όταν, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο σύζυγός της Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι. Αυτή τον ρωτάει γιατί άργησε τόσο πολύ, εκείνος της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, κι έτσι οι δυο τους ξεκινούν μια περιπλάνηση στη γιαπωνέζικη ενδοχώρα, συναντώντας παλιούς του γνωστούς, γείτονες και φίλους.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη - εικόνα 2

«Μιτόρου» στα γιαπωνέζικα σημαίνει «συνοδεύω το νεκρό» και αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές που περνά κάποιος με έναν ετοιμοθάνατο. Η ταινία του Κουροσάβα δεν είναι παρά ένα λιτό, γοητευτικά ατμοσφαιρικό «μιτόρου» λοιπόν (μια γιαπωνέζικη «Έκτη Αίσθηση»), το οποίο στη φαντασία της Μιζούκι (και του Γιουσούκε;) διογκώνεται χρονικά σαν ένα ταξίδι γνώσης προς το παρελθόν.

Σ’ αυτό, ζωντανοί και πεθαμένοι διασταυρώνονται με έναν ατάραχο τρόπο, κρυμμένα μυστικά και συναισθήματα αποκαλύπτονται, ενώ λογική και πίστη γίνονται ένα μέσα από μια γοητευτική, βαθιά ανατολίτικη μεταφυσική με δικούς της αφηγηματικούς ρυθμούς. Ίσως υπερβολικά αργούς, μα τελετουργικούς και ικανούς να υποβάλλουν μια εξώκοσμη αίσθηση (υπαρξιακής απειλής και ανακούφισης ταυτόχρονα) που συνδυάζει τη φιλοσοφία του ζεν με τα κβαντικά μυστήρια και τους πιο αρχέγονους ανθρώπινους φόβους.

Ιαπωνία. 2015. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

Kishibe no Tabi / Journey to the Shore
3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 127 '
  • Κιγιόσι Κουροσάβα

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι, όμως η σύζυγός του Μιζούκι μοιάζει να τον περιμένει. Όταν αυτός της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, εκείνη συμφωνεί πρόθυμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.