Φάλσταφ

4

Μια πολυεπίπεδη σαιξπηρική σπουδή πάνω στην εξουσία που έγραψε και σκηνοθέτησε υποδειγματικά ο αξεπέραστος Όρσον Γουέλς.

Φάλσταφ

Ο ξεφαντωτής χοντρομπαλάς Φάλσταφ ζει σε ένα χαμαιτυπείο του Λονδίνου, όπου γνωρίζει τον πρίγκιπα Χαλ, κληρονόμο του θρόνου της Αγγλίας. Όλα αυτά μέχρι να γίνει ο επόμενος βασιλιάς της Αγγλίας σε μια πολυεπίπεδη σαιξπηρική σπουδή πάνω στην εξουσία που έγραψε και σκηνοθέτησε υποδειγματικά ο αξεπέραστος Όρσον Γουέλς.

Φάλσταφ - εικόνα 1

Ο Πολωνός μελετητής του Σαίξπηρ Γιάν Κοτ έγραφε ότι «η φεουδαρχική ιστορία είναι σαν μια μεγάλη σκάλα που την ανεβαίνει μια ασταμάτητη πομπή βασιλιάδων. Κάθε σκαλοπάτι, κάθε βήμα προς την κορυφή, συνοδεύεται από φόνους, δολιότητα, προδοσία». Αυτή η λειτουργία του Μεγάλου Μηχανισμού, δηλαδή της σπουδαίας σαιξπηρικής σύλληψης πάνω στην έννοια της εξουσίας, συγκίνησε από πολύ νωρίς τον Όρσον Γουέλς. Προτού καν τελειώ­σει το σχολείο, ο Αμερικανός δημιουργός ήξερε όλες τις τραγωδίες του Άγγλου συγγραφέα απέξω, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε μαζί του τόσο με θεατρικές όσο και με κινηματογραφικές («Μάκβεθ») μεταφορές.
Ο «Φάλσταφ» παραμένει το πιο φιλόδοξο σαιξπηρικό του εγχείρημα στην οθόνη, μια πρωτότυπη συρραφή αποσπασμάτων από τα έργα «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ», «Ερρίκος ο Δ΄», «Ερρίκος ο Ε΄» και «Ριχάρδος ο Β΄». Κεντρικός ήρωας, τον οποίο ερμηνεύει εξαιρετικά ο ίδιος ο Γουέλς, είναι ο ομώνυμος ξεφαντωτής χοντρομπαλάς που ζει σε ένα χαμαιτυπείο του Λονδίνου.

Φάλσταφ - εικόνα 2

Εκεί γνωρίζει τον πρίγκιπα Χαλ, κληρονόμο του θρόνου της Αγγλίας, ο οποίος προτιμά να περνά τον καιρό του με τον γλεντζέ γερο-Φάλσταφ παρά βουτηγμένος στη βασιλική προσποίηση. Όλα αυτά μέχρι να γίνει ο επόμενος βασιλιάς­ της Αγγλίας. Διότι όταν φτάσει η εξουσία στα χέρια σου, πρέπει να γίνεις ένα με αυτή για να τη διατηρήσεις, απαρνούμενος φιλίες, ιδεολογίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φέρει σε κίνδυνο τη διατήρησή της.

Ο Αμερικανός οραματιστής, έχοντας στα χέρια του ένα μηδαμινό μπάτζετ, κατάφερε να εικονοποιήσει αριστουργηματικά τόσο τη (νιτσεϊκά) διονυσιακή φιγούρα του Φάλσταφ όσο και τις βασιλικές ίντριγκες, τον λονδρέζικο υπόκοσμο και τη σεναριακά σκηνοθετημένη μάχη του Σριούσμπερι. Όσο για το μεσαιωνικό σκηνικό εποχής, ο Γουέλς του δίνει παλμό και ζωή με υποδειγματική χρήση του βάθους πεδίου, φωτισμό/σκιές βγαλμένες από την παράδοση του γερμανικού εξπρεσιονισμού, εμβληματικά κοντρ πλονζέ, απροσδόκητα λοξά κάδρα, εκφραστικά κοντινά και μια σειρά τεχνικών που θυμίζουν την αξεπέραστη βιρτουοζιτέ του.

Ισπανία-Ελβετία. Α/Μ. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Φάλσταφ

Falstaff - Chimes at Midnight
4
  • Σινεφίλ
  • 1965
  • Διάρκεια: 113 '
  • Όρσον Γουέλς

Ο ξεφαντωτής χοντρομπαλάς Φάλσταφ ζει σε ένα χαμαιτυπείο του Λονδίνου. Εκεί γνωρίζει τον πρίγκιπα Χαλ, κληρονόμο του θρόνου, ο οποίος προτιμά να περνά τον καιρό του με τον γερο-γλεντζέ παρά βουτηγμένος στη βασιλική προσποίηση. Όλα αυτά μέχρι να γίνει ο επόμενος βασιλιάς της Αγγλίας...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.