Ένας Αμερικάνος Φίλος

4,5

Ένας Αμερικανός τυχοδιώκτης εμπλέκει έναν ετοιμοθάνατο κορνιζοποιό από το Αμβούργο στη δολοφονία δύο μαφιόζων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μαζί του μια ιδιαίτερη, ισχυρή φιλία σε ένα άφθαρτο αριστούργημα του Βιμ Βέντερς.

Ένας Αμερικάνος Φίλος

Ένας Αμερικανός τυχοδιώκτης εμπλέκει έναν ετοιμοθάνατο κορνιζοποιό από το Αμβούργο στη δολοφονία δύο μαφιόζων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μαζί του μια ιδιαίτερη, ισχυρή φιλία σε ένα άφθαρτο αριστούργημα του Βιμ Βέντερς.

Ένας Αμερικάνος Φίλος - εικόνα 1

Μπάντι ή γκανγκστερικό μούβι; Μια αμερικανική ή γερμανική ταινία­; Ύμνος στη φιλία ή εξπρεσιονιστικό ρέκβιεμ για το θάνατο; Ο «Αμερικανός Φίλος», όπως τα περισσότερα αριστουργήματα σε κάθε μορφή τέχνης, παραμένει αταξινόμητος. Αυθεντικό παιδί του νέου γερμανικού σινεμά και ταυτόχρονα τόσο μακριά από αυτό... Ο Βιμ Βέντερς μεταφέρει τον «Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ» της Πατρίσια Χάισμιθ στην οθόνη, ξεκινώντας έτσι ένα γόνιμο πολιτισμικό διά­λογο ανάμεσα στη Γερμανία και στην Αμερική που θα διαρκέσει λίγο­ παραπάνω από δύο ώρες.

Η μοιραία συνάντηση ενός τυχοδιώκτη κι ενός βαριά άρρωστου κορνιζοποιού τους φέρνει αντιμέτωπους –μαζί και τον συνένοχο θεατή– με υπαρξιακά ερωτήματα κι εσωτερικά διλήμματα. Ο ένας βασανίζεται από την ορμή του θανάτου και ο άλλος από τις Ερινύες. Οι δυο τους θα δημιουργήσουν μια βαθιά ανθρώπινη φιλία κάτω από ακραίες καταστάσεις και συμπεριφορές την ίδια στιγμή που ο Βέντερς προσφέρει στα κάδρα του μια διεστραμμένη λεπτολογία κι έναν ανεπανάληπτο οπτικό πλούτο, γεμάτο φως και χρώμα. Η αμερικανική αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960, η φενάκη της καλλιτεχνικής αυθεντικότητας, το ντοστογεφσκικό σκοτάδι και η μαγεία του νουάρ συναντιούνται σε ένα αγωνιώδες γκανγκστερικό δημιούργημα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Αμερικάνος Φίλος

Der Amerikanische Freund
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1977
  • Διάρκεια: 126 '
  • Βιμ Βέντερς

Ένας Αμερικανός τυχοδιώκτης εμπλέκει έναν ετοιμοθάνατο κορνιζοποιό από το Αμβούργο στη δολοφονία δύο μαφιόζων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μαζί του μια ιδιαίτερη, ισχυρή φιλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.