Μάρνι

3

Ένα χιτσκοκικό θρίλερ που δύσκολα θα συμπεριλάμβανε κάποιος στα highlights της αριστουργηματικής φιλμογραφίας του.

Μάρνι

Ένα χιτσκοκικό θρίλερ που δύσκολα θα συμπεριλάμβανε κάποιος στα highlights της αριστουργηματικής φιλμογραφίας του.

Μάρνι - εικόνα 1

Ένα χρόνο μετά την επιτυχία των «Πουλιών», ο Άλφρεντ Χίτσκοκ επιστρέφει με ένα ακόμη ψυχολογικό θρίλερ που βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γουίνστον Γκράχαμ. Η αντι-ηρωίδα Μάρνι είναι μια καλλονή που αλλάζει συνέχεια ταυτότητα ξαφρίζοντας τα ταμεία των αφεντικών της. Ο Μαρκ Ράτλαντ, παρότι αναγνωρίζει στο πρόσωπο της τη νεαρή γραμματέα που έκλεψε δέκα χιλιάδες δολάρια από έναν συνεργάτη του, θα την προσλάβει στην εταιρία του.

Μόλις, η κλεπτομανής Μάρνι αδειάσει το χρηματοκιβώτιο του γοητευτικού επιχειρηματία, αυτός θα την εντοπίσει και θα την αναγκάσει να τον παντρευτεί. Θέλοντας να φωτίσει τις σκιές του χαρακτήρα της πανέμορφης γυναίκας, ο Μαρκ αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της τραυματικής παιδικής της ηλικίας.

Παρότι, ο ρόλος της Μάρνι είχε αρχικά προταθεί από τον Χίτσκοκ στην πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι, αυτός κατέληξε στην πρωταγωνίστρια των «Πουλιών» Τίπι Χέντρεν. Μαζί με τον Σον Κόνερι -η καριέρα του οποίου είχε εκτοξευθεί εκείνη την εποχή λόγω των εμφανίσεων του ως Τζέιμς Μποντ- συνέθεσαν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα χιτσκοκικά ντουέτα. Οι δυο τους ουσιαστικά δεν κατάφεραν να βρουν τη χημεία που θα πρόσφερε παραπάνω πειστικότητα σε ένα παρανοϊκό, διαστροφικό λαβ στόρι.

Η αδιαμφισβήτητη χιτσκοκική βιρτουζιτέ που φανερώνεται σε αρκετές σκηνές (η αρχική σεκάνς που βλέπουμε μόνον την πλάτη ηρωίδας, η ληστεία του χρηματοκιβωτίου του Μαρκ Ράτλαντ, το πανοραμικό του πατρικού στην Βαλτιμόρη) δεν αρκεί για να καλύψει τα εμφανή σεναριακά προβλήματα. Σε αντίθεση με τα αριστουργήματα του Χίτσκοκ («Δεσμώτης του Ιλίγγου», «Ψυχώ») που το ψυχαναλυτικό στοιχείο βρίσκεται στο σκοτεινό παρασκήνιο της ιστορίας, εδώ έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Οι νευρώσεις της Μάρνι αναλύονται με εύκολους, εκλαϊκευμένους φροϋδικούς όρους, υποσκάπτονται με αυτόν τον τρόπο την αυθεντικότητα του μυστηρίου. Ακόμη και έτσι, όμως, ο Χίτσκοκ καταφέρνει να παρουσιάσει ένα απολαυστικό θρίλερ, ζουμάροντας σε αντικείμενα-φετίχ, χειριζόμενος με χειρουργική ακρίβεια την κάμερά του και οπτικοποιώντας δεξιοτεχνικά τις φοβίες της διαταραγμένης πρωταγωνίστριας.

Περισσότερες πληροφορίες

Μάρνι

Marnie
3
  • Περιπέτεια
  • 1964
  • Διάρκεια: 130 '
  • Άλφρεντ Χίτσκοκ

Η Μάρνι είναι μια καλλονή που αλλάζει συνέχεια ταυτότητα ξαφρίζοντας τα ταμεία των αφεντικών της. Ο Μαρκ Ράτλαντ, παρότι αναγνωρίζει στο πρόσωπο της τη νεαρή γραμματέα που έκλεψε δέκα χιλιάδες δολάρια από έναν συνεργάτη του, θα την προσλάβει στην εταιρία του. Μόλις, η κλεπτομανής Μάρνι αδειάσει το χρηματοκιβώτιο του γοητευτικού επιχειρηματία, αυτός θα την εντοπίσει και θα την αναγκάσει να τον παντρευτεί. Θέλοντας να φωτίσει τις σκιές του χαρακτήρα της πανέμορφης γυναίκας, ο Μαρκ αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της τραυματικής παιδικής της ηλικίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.