Pride

2,5

Χιούμορ, κοινωνική ευαισθησία, καλογραμμένοι χαρακτήρες και καλοδεχούμενη αφέλεια σε μια πολιτική κωμωδία της βρετανικής σχολής («Άντρες με τα Όλα τους»).

Pride

Στο Λονδίνο του 1984 μια ομάδα γκέι ακτιβιστών προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την υποστήριξη της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων. Όταν όμως τα μέλη της χρειαστεί να μεταβούν στην Ουαλία για να συναντήσουν τους απεργούς, θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι ακριβώς καλοδεχούμενα. Χιούμορ, κοινωνική ευαισθησία, καλογραμμένοι χαρακτήρες και καλοδεχούμενη αφέλεια σε μια πολιτική κωμωδία της βρετανικής σχολής («Άντρες με τα Όλα τους»).

Pride - εικόνα 1

Ηδη από τη δεκαετία του ’40 και τα Ίλινγκ Στούντιος, η βρετανική κωμωδία χαρακτηριζόταν πάντα από έντονο για το είδος ρεαλισμό και σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Πάνω σ’ αυτήν την ισχυρή παράδοση, την οποία επιβεβαιώνουν σύγχρονα παραδείγματα σαν τα «Βροχή Από Πέτρες», «Μπίλι Έλιοτ» και «Άντρες με τα Όλα τους», το «Pride» επιχειρεί να διηγηθεί μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά. Εκείνα τα οποία οδήγησαν στη δημόσια υποστήριξη της λονδρέζικης ομοφυλόφιλης κοινότητας στον απεργιακό αγώνα των ανθρακωρύχων, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1984 ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης Θάτσερ και κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο.

Η μυθοπλαστική διάσταση των γεγονότων, διά χειρός Στίβεν Μπέρεσφορντ, αναμειγνύει αληθινούς και φανταστικούς χαρακτήρες, ξεκινώντας από τον γκέι ακτιβιστή Μαρκ Άστον, ο οποίος πείθει την ολιγομελή λονδρέζικη οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην οποία ανήκει να ξεκινήσει έρανο ενίσχυσης των απεργών ανθρακωρύχων. Γρήγορα οι δυο κοινότητες θα έρθουν σε επαφή και τα «ευτράπελα» θα ξεκινήσουν όταν η ομάδα των γκέι μεταβεί σε ένα μικρό ουαλικό χωριό για να συμπαρασταθεί από κοντά στους αγωνιστές απεργούς και τις οικογένειές τους.

Pride - εικόνα 2

Από τους γραφικούς χαρακτήρες ως τις προβλέψιμες συγκρούσεις που θα δημιουργήσουν οι δυο εντελώς διαφορετικοί τρόποι ζωής και οι προκαταλήψεις οι οποίες τους συνοδεύουν, το φιλμ του βραβευμένου με Τόνι Μάθιου Γουόρτσας (διάδοχος του Κέβιν Σπέισι στην καλλιτεχνική ηγεσία του Ολντ Βικ) επιλέγει να σταθεί μέχρι τέλους στη φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά.
Διαχωρίζει σαφώς τους καλούς από τους κακούς, αμβλύνει τις αντιθέσεις και εξωραΐζει τις συμπεριφορές, κρατώντας όμως διαρκώς ασφαλή απόσταση από το διδακτισμό και τη μελοδραματική αφέλεια. Λιγότερο κωμικό και σεναριακά συμπαγές από το «Άντρες με τα Όλα τους», έχει την ίδια ζεστή και συμπονετική ματιά απέναντι σε έναν κόσμο που αναζητά απεγνωσμένα την επικοινωνία, την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση. Προτερήματα που του χάρισαν ένα BAFTA, μια υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας και τον Queer Φοίνικα του Φεστιβάλ Κανών.

Μ. Βρετανία. 2014. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Pride

2,5
  • Κωμωδία
  • 2014
  • Διάρκεια: 119 '
  • Μάθιου Γουόρτσας

Στο Λονδίνο του 1984 μια ομάδα γκέι ακτιβιστών προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την υποστήριξη της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων. Όταν όμως τα μέλη της χρειαστεί να μεταβούν στην Ουαλία για να συναντήσουν τους απεργούς, θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι ακριβώς καλοδεχούμενα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.