Υποδυόμενος τον σεφ ενός γκουρμέ εστιατορίου ο οποίος απολύεται και ξεκινά την καριέρα του από την αρχή, με μια κινούμενη καντίνα, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης («Iron Man») Τζον Φαβρό υπογράφει έναν καλογυρισμένο, αλλά εκβιαστικά εύπεπτο –γραφικών χαρακτήρων και καλόκαρδων συναισθημάτων– ύμνο στο αμερικανικό όνειρο.
Ο 48χρονος Νεοϋορκέζος Τζον Φαβρό ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ως ηθοποιός, γρήγορα όμως φανέρωσε το πολύπλευρο ταλέντο του, υπογράφοντας αρχικά το σενάριο για την απρόσμενα επιτυχημένη ανεξάρτητη κωμωδία «Swingers» (1996). Δοκιμάζοντας πρώτα με τηλεταινίες, πέρασε πίσω από την κάμερα για τη δική του κομεντί «Made» (2001) και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως χολιγουντιανός πλέον σεναριογράφος («Ζευγάρια στα Βαθιά»), σκηνοθέτης («Το Ξωτικό των Χριστουγέννων», «Iron Man», «Cowboys & Aliens») και ηθοποιός («Ο Λύκος της Wall Street»). Νοσταλγώντας τις ημέρες ανεξαρτησίας, ο Φαβρό αποφάσισε να αποτραβηχτεί για λίγο από τα υψηλού κόστους (και ρίσκου) σχέδια και να υλοποιήσει ένα αυστηρά προσωπικό του project, στο οποίο ανέλαβε από την παραγωγή μέχρι το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για την ιστορία του Καρλ Κάσπερ, επιτυχημένου σεφ του Λος Άντζελες, χωρισμένου με έναν δεκάχρονο γιο, ο οποίος έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με έναν διαδικτυακό κριτικό γεύσης. Η αντιπαράθεσή τους μέσω Twitter παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας και μετά το δημόσιο τσακωμό τους ο ιδιοκτήτης του πολυτελούς εστιατορίου στο οποίο δουλεύει τον απολύει. Χωρίς δουλειά και λεφτά, ο Καρλ αναγκάζεται να ακολουθήσει τη συμβουλή της πρώην γυναίκας του, να επιστρέψει στο Μαϊάμι και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση: μια κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό.
Ο «Chef» είναι μια καλοστημένη και ζωηρών ρυθμών κομεντί χαρακτήρων, ένας ύμνος στο αμερικανικό όνειρο. Συγκεκριμένα στην πολυφορεμένη εκδοχή τού «σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα ξανασηκωθείς» και με φόντο το πέρασμα της υψηλής γαστρονομίας στη διαδικτυακή εποχή, εκεί όπου τα blogs, τα tweets και τα vines μετρούν περισσότερο από ό,τι οι ίδιες οι μαγειρικές συνταγές. Έχοντας ως σύμβουλο παραγωγής τον Κόι Τσόι, τον σεφ ο οποίος ξεκίνησε την καλιφορνέζικη μόδα των γκουρμέ food trucks, ο Τζον Φαβρό αποτυπώνει αυτήν τη ρευστή και χαοτική νέα πραγματικότητα με εύστοχη ειρωνεία – το μεγάλο ατού της ταινίας του, η οποία διαθέτει επιπλέον την αφηγηματική ρευστότητα ενός πολύπειρου director. Ενός director, που όμως παραμένει ολοκληρωτικά δέσμιος του mainstream και της συγκαταβατικής λογικής του προβλέψιμου, δομώντας το καλόκαρδο success story του πάνω σε σεναριακά κλισέ, διάφανους χαρακτήρες και μια εξέλιξη γεμάτη ευτυχείς συμπτώσεις. Εύπεπτο αλλά αβαθές, σπιντάτο μα κοινότοπο, το φιλμ του υιοθετεί στην πραγματικότητα τη (χολιγουντιανή) λογική του fast food, προσφέροντας έτσι μια απολύτως επιφανειακή κινηματογραφική απόλαυση. Σε αυτήν βοηθά και η παρουσία πολλών διάσημων σταρ σε σύντομους δεύτερους ρόλους, με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ να ξεχωρίζει ως πάμπλουτος, κυνικός δεύτερος σύζυγος της πρώην γυναίκας του Καρλ. ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.
Περισσότερες πληροφορίες
Chef
Ο σεφ ενός πολυτελούς εστιατορίου συγκρούεται με έναν κριτικό γεύσης και κατόπιν με το αφεντικό του, το οποίο τον απολύει. Με παρότρυνση της πρώην γυναίκας του, επιστρέφει στο Μαϊάμι και ξεκινά τη δική του επιχείρηση: μια κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό.