Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Ένας μεγάλος θρίαμβος για την “Μικρά Αγγλία”

Το ερωτικό δράμα εποχής του Παντελή Βούλγαρη επικράτησε και εκτός αιθουσών, κερδίζοντας συνολικά έξι διακρίσεις της Ε.Α.Κ., ανάμεσά τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας, ενώ το κοινωνικό δράμα “Ο Εχθρός Μου” του Γιώργου Τσεμπερόπουλου ακολούθησε με τρία, σε μια βραδιά που έκρυβε αρκετές εκπλήξεις.

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Ένας μεγάλος θρίαμβος για την “Μικρά Αγγλία”

Το ερωτικό δράμα εποχής του Παντελή Βούλγαρη επικράτησε και εκτός αιθουσών, κερδίζοντας συνολικά έξι διακρίσεις της Ε.Α.Κ., ανάμεσά τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας, ενώ το κοινωνικό δράμα “Ο Εχθρός Μου” του Γιώργου Τσεμπερόπουλου ακολούθησε με τρία, σε μια βραδιά που έκρυβε αρκετές εκπλήξεις.

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Ένας μεγάλος θρίαμβος για την “Μικρά Αγγλία” - εικόνα 1

Ο αέρας νίκης που είχε αποκτήσει η «Μικρά Αγγλία» από την ανακοίνωση κιόλας των υποψηφιοτήτων, επιβεβαιώθηκε στην απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τη Δευτέρα 15/4 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το συγκινητικό δράμα του Παντελή Βούλγαρη, εκτός από την προτίμηση των θεατών που την ανέδειξαν στην πιο εμπορική ελληνική ταινία της σεζόν, συγκέντρωσε συνολικά έξι ακαδημαϊκά βραβεία, ανάμεσά τους και αυτό της κορυφαίας διάκρισης για την καλύτερη ταινία (ακόμη αυτά της φωτογραφίας, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, ήχου και μακιγιάζ). Βέβαια, ένα από τα αξιοσημείωτα της βραδιάς είναι ότι η ταινία του Παντελή Βούλγαρη περιορίστηκε σε τεχνικές κυρίως διακρίσεις, με τις εξαιρετικές πρωταγωνίστριές της Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη, καθώς και τη σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, να φεύγουν από την απονομή με άδεια χέρια. Έτσι, το ρεκόρ του «Μαχαιροβγάλτη», ο οποίος είχε συγκεντρώσει εφτά συνολικά βραβεία το 2011, παρέμεινε ακατάρριπτο.

Πολύ δυνατή παρουσία στις διακρίσεις της Ε.Α.Κ. είχε και «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, με τρία κύρια βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ), αποτελώντας ουσιαστικά τη μοναδική ταινία που αμφισβήτησε –έστω και μερικώς– την απόλυτη κυριαρχία της «Μικράς Αγγλίας». Η θριαμβεύτρια της Βενετίας «Miss Violence» έφυγε με δύο βραβεία από την απονομή, για τις ερμηνείες των Θέμη Πάνου (α΄ αντρικός) και Ρένης Πιττακή (β΄ γυναικείος). Τα υπόλοιπα ερμηνευτικά βραβεία πήγαν στους γνωστούς (κυρίως από τη θεατρική τους καριέρα) ηθοποιούς Κόρα Καρβούνη (α΄ γυναικείος για το «September») και Νίκο Γεωργάκη (β΄ αντρικός για το «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς»). Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης ανακηρύχτηκε η Ελίνα Ψύκου για την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», ενώ καλύτερο ντοκιμαντέρ το «Λάμπουν στο Σκοτάδι» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, το οποίο απέσπασε και το βραβείο «Λουκία Ρικάκη». Καλύτερη μικρού μήκους ταινία ανακηρύχτηκε το «Washingtonia» της Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, ένα φιλμάκι που έφτασε πρόσφατα ως το Φεστιβάλ Βερολίνου. Μια ακόμη διάκριση πήγε στην οικογένεια Βούλγαρη, με τον Boy (Αλέξανδρο Βούλγαρη) να κερδίζει βραβείο για την πρωτότυπη μουσική που έγραψε για τους «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Τέλος, το βραβείο ειδικών εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας δόθηκε στον Άγγελο Σπάρταλη για το animation κατόρθωμά του «Από τη Γη στη Σελήνη», με τον αυθόρμητο Κρητικό σκηνοθέτη να κερδίζει και τον άτυπο τίτλο της καλύτερης ευχαριστήριας ομιλίας της βραδιάς.

Η πιο συγκινητική στιγμή της απονομής ήταν χωρίς αμφιβολία η βράβευση του Ελληνο-γάλλου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος τιμήθηκε για το σύνολο της καριέρας του με το βραβείο Nova, με το κοινό της τελετής να του επιφυλάσσει ένα μακρόσυρτο standing ovation. Μια ελάχιστη αναγνώριση για το έργο ενός μεγάλου και απόλυτα σεμνού δημιουργού. Το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας, τώρα, απονεμήθηκε στον τεχνικό/colorist Γιώργο Στάμου, έναν από τους αφανείς πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η τελετή των 5ων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιφύλασσε –παρά το νεαρό της ηλικία της– ένα γερό λίφτινγκ στην παρουσίασή της. Η παράδοση που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας απονομή και ήθελε απροσδόκητους καλεσμένους να δίνουν τις διακρίσεις της Ακαδημίας (από έμπορους σαλιγκαριών μέχρι αστροφυσικούς!) καταργήθηκε, αφού το κάποτε πρωτότυπο concept είχε κορεστεί. Τη θέση των παρουσιαστών, φέτος, πήραν αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια, θυμίζοντας στο κοινό της τελετής highlights της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού σινεμά. Πότε με περισσότερο ανάλαφρη διάθεση (Γιάννης Βόγλης και Αν Λόμπεργκ από το «Κορίτσια στον Ήλιο»), πότε σε συγκινητική ατμόσφαιρα (η εμφάνιση του συμπρωταγωνιστή του Σάκη Μπουλά στο «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες», Γιάννη Ζουγανέλη), άλλοτε απόλυτα ξεκαρδιστικά (Μάκης Παπαδημητρίου και Βάσω Καβαλιεράτου από το «Χάρισμα») και άλλοτε αμήχανα (Καίτη Παπανίκα και Άλκις Κούρκουλος για το «Άντε Γεια»), η ιδέα με τα κινηματογραφικά ντουέτα λειτούργησε τις περισσότερες φορές. Από την άλλη πλευρά, η οικοδέσποινα της βραδιάς Μίνα Ορφανού ξεκίνησε εμφανώς τρακαρισμένη –όπως ομολόγησε και η ίδια– την παρουσίαση της απονομής, ανεβάζοντας στροφές στη συνέχεια (highlight η ερμηνεία της στο τραγούδι «Ας ερχόσουν για λίγο»). Σίγουρα όμως, η αποκάλυψη για μια ακόμη χρονιά ήταν ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος από τη μέση και μετά ανέλαβε το ρόλο του συμπαρουσιαστή, ανεβάζοντας αυτόματα τη διάθεση και διεκδικώντας επάξια τον τίτλο του Έλληνα Μπίλι Κρίσταλ.

Ακολουθούν αναλυτικά οι νικητές των Βραβείων 2014 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη

Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ
«Λάμπουν Στο Σκοτάδι» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Ταινία Μικρού Μήκους
«Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Σκηνοθεσία
Γιώργος Τσεμπερόπουλος («Ο Εχθρός Μου»)

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης
Ελίνα Ψύκου («Η Αιώνια Επιστροφή Του Αντώνη Παρασκευά»)

Σενάριο
Γιάννης Τσίρος («Ο Εχθρός Μου»)

Α' Ανδρικός Ρόλος
Θέμης Πάνου («Miss Violence» )

Α' Γυναικείος Ρόλος
Κόρα Καρβούνη («September» )

Β' Ανδρικός Ρόλος
Νίκος Γεωργάκης («Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» )

Β' Γυναικείος Ρόλος
Ρένη Πιττακή («Miss Violence» )

Φωτογραφία
Σίμος Σαρκετζής («Μικρά Αγγλία» )

Μοντάζ
Γιώργος Μαυροψαρίδης («Ο Εχθρός Μου»)

Πρωτότυπη Μουσική
Αλέξανδρος Βούλγαρης («Οι Αισθηματίες»)

Σκηνογραφία
Αντώνης Δαγκλίδης («Μικρά Αγγλία»)

Ενδυματολογία
Γιούλα Ζωιοπούλου («Μικρά Αγγλία»)

Ήχος
Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Τάκης Γιαννόπουλος («Μικρά Αγγλία»)

Μακιγιάζ
Εύη Ζαφειροπούλου («Μικρά Αγγλία»)

Ειδικά Εφέ και Κινηματογραφική Καινοτομία
Αγγελος Σπάρταλης («Από τη Γη στη Σελήνη»)

Βραβείο Λουκία Ρικάκη
«Λάμπουν Στο Σκοτάδι» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (21-27/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/11/2024

Ρωτήσαμε την Μαριόν Κοτιγιάρ πώς μεταμορφώθηκε στο "Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι"

Συναντήσαμε την οσκαρική ηθοποιό στο Παρίσι ώστε να μάθουμε περισσότερα για την ταινία όπου δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της.

Η live-action εκδοχή του "Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας" δείχνει εντυπωσιακή

Το αγαπημένο animation αποκτά ριμέικ με ηθοποιούς και το τρέιλερ μας προετοιμάζει για κάτι επικό.

Άλλος για τη βάρκα; Και ο Ρόμπερτ Πάτινσον στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

Υπερφορτωμένη από σταρ είναι η επόμενη παραγωγή του οσκαρικού σκηνοθέτη.

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.