Οι "Άθλιοι" επιστρέφουν σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους στον "Ελληνικό Κόσμο"

Ένας πολυμελής θίασος 23 αγαπημένων αλλά και νεότερων ηθοποιών ζωντανεύει ξανά από τα μέσα Οκτωβρίου το αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό με την υπογραφή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Οι Άθλιοι 2024-25

Στις 20 Οκτωβρίου επιστρέφουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι "Άθλιοι" του Βίκτορος Ουγκό στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη διασκευάζει και σκηνοθετεί το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Ένας πολυμελής θίασος 23 νεότερων και πιο έμπειρων ηθοποιών πρωταγωνιστεί στην πολυδιαβασμένη και πολυμεταφρασμένη ιστορία κάθε Σάββατο στις 2.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ.

Η αγωνιώδης πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι προς το φως βρίσκεται στο επίκεντρο του πολυμεταφρασμένου έργου που παρακολουθεί τη ζωή του Γιάννη Αγιάννη και του περίγυρού του. Ένας ύμνος στη ζωή και τον άνθρωπο που γράφτηκε από έναν από τους πιο τολμηρούς ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εποχή του, σε μια διάρκεια 17 ετών με την κυκλοφορία του να γίνεται τελικά το 1862.

Άθλιοι δεύτερη χρονιά

Ο Ιβάν Σβιτάιλο υποδύεται τον Γιάννη Αγιάννη και ο Μιχάλης Μαρκάτης τον διώκτη του, Ιαβέρη. Συμπρωταγωνιστούν οι Τάσος Χαλκιάς, Βασιλική Ανδρίτσου, Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ελευθερία Πάλλα, Φιλίππα Κουτούπα, Ραφαέλ Αριστοτέλους και η Ειρήνη Αγγελοπούλου

Πρωταγωνιστές του έργου είναι οι κάτοικοι του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα που ζουν στο περιθώριο. Ο Γιάννης Αγιάννης είναι ένας φυγάς που διώκεται από τον αστυνόμο Ιαβέρη. Μέσα από την ιστορία των δύο αμφιλεγόμενων ηρώων, που διαδραματίζεται από το 1815 ως την παρισινή εξέγερση του 1832, αλλά και του μωσαϊκού των χαρακτήρων που απλώνεται γύρω τους, ο Ουγκό διαπραγματεύεται την έννοια του καλού και του κακού, ζωντανεύοντας τις ταξικές αντιθέσεις και τις πολιτικές διαμάχες της μετεπαναστατικής Γαλλίας, μιλώντας την ίδια στιγμή για διαχρονικές αξίες και ιδανικά

Άθλιοι δεύτερη χρονιά

Το βιβλίο έκανε μεγάλη αίσθηση την εποχή της έκδοσής του και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, αν και στην αρχή έλαβε ως επί το πλείστον αρνητικές κριτικές. Έχει κυκλοφορήσει από πολλές εκδόσεις σε διασκευές, ειδικά επιμελημένες για παιδιά και εφήβους. Έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, ενώ έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο αλλά και σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την παράσταση του Λονδίνου που παρουσιάζεται τα τελευταία σαράντα χρόνια. Όπως γράφει στις σελίδες του "Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής".

Άθλιοι δεύτερη χρονιά

Η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σημειώνει

Δεύτερος χρόνος για τους "Άθλιους" στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και είμαι πολύ χαρούμενη που η παράσταση αυτή βρήκε την αγκαλιά που της άξιζε, τόσο από τους νεαρούς, όσο και από τους μεγαλύτερους θεατές. Το να βλέπω ανθρώπους συγκινημένους στο φουαγιέ του θεάτρου μετά το τέλος της παράστασης είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα, από τη μία. Από την άλλη, επί σκηνής και στα καμαρίνια, μια ομάδα ταλαντούχα, δεμένη, χαμογελαστή, δοτική, αγαπημένη που ευχαριστιέται κάθε στιγμή της παράστασης. Μια πραγματική οικογένεια. Ευτυχία! Ο ίδιος θίασος, οι 23 αυτοί υπέροχοι καλλιτέχνες και η ίδια ομάδα συντελεστών, ανυπομονούμε να πούμε για μία ακόμα χρονιά τη σημαντικότερη ιστορία που έγραψε ο Βίκτορ Ουγκό. Το φως αυτού του έργου στέκεται και θα στέκεται δυνατό, διαχρονικό, πηγή έμπνευσης γιατί έχει τη δύναμη να αγγίζει τις ψυχές μας. Πυρήνας του έργου και οδηγός μου στη δημιουργία της παράστασης είναι η φράση που έχει "βάλει" ο συγγραφέας στο στόμα του κεντρικού του ήρωα Γιάννη Αγιάννη: "Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον για πάντα. Αυτό σας εύχομαι. Όσο κι αν ψάξετε, να ‘στε σίγουροι, δε θα βρείτε τίποτα πολυτιμότερο στη ζωή από την Αγάπη".

Άθλιοι δεύτερη χρονιά

Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Ελίνα Γιαννάκη, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Στεφανία Δράκου, Νικόλας Καλιδώνης, Στέφανος Καλτσής, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Ρίνο Τζάνι, Τζούλι Τσόλκα, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Γιάννης Φιλίππου και η νεαρή Λυδία Τσαγκάρη.

Άθλιοι δεύτερη χρονιά

Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, η Χριστίνα Φωτεινάκη τις χορογραφίες, η Μελίνα Μάσχα τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, ο Γιάννης Οικονόμου την πρωτότυπη μουσική και τα live τραγούδια σε στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα, ο Ραφαέλ Αριστοτέλους τη μουσική διδασκαλία και η Βικτωρία Βελοπούλου το video art. Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου είναι η Κατερίνα Σβορώνου, βοηθός χορογράφου η Δέσποινα Τριάντου και μακιγιέζ η Ράνια Γιαννάκη.

Άθλιοι δεύτερη χρονιά

Προπώληση εισιτηρίων: www.hellenic-cosmos.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Άθλιοι

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Το κλασικό μυθιστόρημα για τις κοινωνικές ανισότητες στη Γαλλία του 19ου αιώνα γίνεται θεατρικό έργο. Μέσα από τις δαιδαλώδεις ιστορίες του, στις οποίες παρακολουθούμε την ταραχώδη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη αλλά και των άλλων ηρώων (όπως του δαιμόνιου επιθεωρητή Ιαβέρη και του επισκόπου Μυριήλ), μας αποκαλύπτεται με μοναδικό αλλά και σκληρό τρόπο η αγωνιώδης πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι προς το φως. Το κλασικό και διαχρονικό έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, πηγή έμπνευσης πολλών κινηματογραφικών και θεατρικών παραγωγών, ανεβαίνει ξανά στην ελληνική θεατρική σκηνή, παραμένοντας ακόμη ένας «φάρος» διαχρονικών μηνυμάτων για τις ανθρώπινες αξίες και τις κοινωνικές αδικίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το μουσικό παραμύθι "Ο πόλεμος των τρόπων" στο Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη

Πώς χτίζεται η μουσική; Αυτό το ερώτημα θα μας απαντήσει το Chronos Ensemble της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που παρουσιάζει το παραμύθι της Νεφέλης Λιούτα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/10/2024

Περνάμε τις Κυριακές του Νοεμβρίου στον "Ελληνικό κόσμο"

Δείτε εντός όλα τα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του μήνα για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

Η "Ντενεκεδούπολη" επιστρέφει 50 χρόνια μετά από τον Μικρό Νότο

Επόμενος σταθμός στην πορεία της αγαπημένης ομάδας θεάτρου για παιδιά και νέους είναι η θρυλική "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου, σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Περνάμε τα Σάββατα του Νοεμβρίου στον "Ελληνικό κόσμο"

Δείτε εντός όλα τα σαββατιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών με τους γονείς τους.

To "Disney in Concert" επιστρέφει

Ένα χρόνο μετά τις επετειακές συναυλίες για τα 100ά γενέθλιά της Disney, οι μαγικές μελωδίες της έρχονται ξανά για να εντυπωσιάσουν τους μικρούς μας φίλους.