Η λατρεμένη "Ντενεκεδούπολη" ζωντανεύει από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος

Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δούμε την αξεπέραστη “Ντενεκεδούπολη” της Ευγενίας Φακίνου από τον Μικρό Νότο! Στα χέρια της δημιουργικής ομάδας, τα απλά ντενεκεδάκια αποκτούν υπόσταση και προσφέρουν στα παιδιά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γεμάτο νοήματα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη Βαγγέλης Ευαγγελίου

Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με τον Μελένιο, τον Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο κι άλλους ήρωες της περίφημης "Ντενεκεδούπολης” της Ευγενίας Φακίνου που πρωτοπαρουσιάστηκε λίγο μετά το τέλος της Χούντας, το 1975, στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη. Πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του, το έργο αποτελεί αφορμή για προβληματισμό - με τρόπο που εύκολα μπορούν να προσλάβουν τα παιδιά - πάνω σε έννοιες όπως είναι τα δικαιώματα του παιδιού, η προσωπική και συλλογική εξέλιξη, η μετανάστευση, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η καταπίεση του μεγάλου πάνω στον μικρό.   

Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη
© Vaggelis Evangeliou

Ο Μικρός Νότος, η θεατρική ομάδα που μας κρατά συντροφιά στα θεατρικά μας ταξίδια, από το 2012, εμπνεύστηκε από την "Ντενεκεδούπολη” και δημιούργησε από καρδιάς, μία διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική, που θέτει το παιδί στο κέντρο της δράσης, στηριζόμενη στη διάδραση και στις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος. Ο τίτλος της παράστασης είναι "Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη” και θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Σ’ αυτήν την αλληγορία προς την ενηλικίωση, ο ήρωάς της παράστασης, ένας σύγχρονος Οδυσσέας, διψασμένος για γνώση και αληθινή ζωή αφήνει πίσω του μία ανούσια καθημερινότητα και ρίχνεται με θάρρος, πείσμα, γενναιότητα και ανοιχτή καρδιά στην περιπέτεια αναζητώντας έναν κόσμο ελεύθερο, δίκαιο, με αξίες που μοιάζουν να έχουν χαθεί.

Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη
© Vaggelis Evangeliou

50 Χρόνια μετά "Ντενεκεδούπολη” ξανά!

Σε μια εποχή που τα παιδιά είναι κολλημένα στις οθόνες είναι συγκινητικό να συναντιούνται οι επιθυμίες και να συγκλίνουν οι οπτικές για το τι αξίζει να βιώσει ένα παιδί μέσα από τη θεατρική εμπειρία. Η Ευγενία Φακίνου και ο Μικρός Νότος έχοντας θέσει στο επίκεντρο τις αξίες του σεβασμού για τα παιδιά και της αγάπης για τα απλά και χειροποίητα υλικά, ενώνουν τις φωνές τους για να ακουστούν νοήματα επίκαιρα όσο ποτέ: για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα του παιδιού, την προσωπική εξέλιξη, τη μετανάστευση, την εξουσία του μεγάλου προς τον μικρό. Με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου ζωντανά επί σκηνής, με ηχητικά τοπία από αυτοσχέδια κρουστά και με γνωστά και άγνωστα μουσικά όργανα, η παράσταση μεταφέρει την αισιοδοξία που επιβάλλεται να μεταδίδει κανείς στα παιδιά.

Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη
© Vaggelis Evangeliou

Οι συντελεστές της παράστασης

Πολλοί, αναγνωρισμένοι και ταλαντούχοι άνθρωποι συνεργάζονται για "Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη”. Τη θεατρική διασκευή έκαναν η Φλώρα Σπύρου και η Χρύσα Διαμαντοπούλου (οι σκηνές με το Αηδόνι γράφτηκαν με τη συμβολή του Νίκου Αξιώτη). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, τη διδασκαλία φωνής ο Ακίνδυνος Γκίκας και τη διδασκαλία κούκλας η Κλειώ Κιούλπαλη. Οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Έλσα Λουμπαρδιά, Λίνα Μουμτζή ερμηνεύουν ζωντανά τη μουσική με τη Διδασκαλία/Δημιουργία ηχητικών τοπίων του Γιώργου Ανδριώτη. Ο σχεδιασμός διαδραστικού μέρους ανήκει στη Φλώρα Σπύρου, η κατασκευή κούκλας/εικαστικά σκηνικού στον Γιώργο Κόφτη. Η επιμέλεια κούκλας/επιμέλεια σκηνικού είναι της Βάσω Γιαρένη, τα κοστούμια της Ανδρονίκης Αβδελιώτη, η επιμέλεια κίνησης της Έλενας Γεροδήμου και οι φωτισμοί του Αποστόλη Τσατσάκου.

Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη
© Vaggelis Evangeliou

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το μουσικό παραμύθι "Ο πόλεμος των τρόπων" στο Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη

Πώς χτίζεται η μουσική; Αυτό το ερώτημα θα μας απαντήσει το Chronos Ensemble της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που παρουσιάζει το παραμύθι της Νεφέλης Λιούτα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/10/2024

Περνάμε τις Κυριακές του Νοεμβρίου στον "Ελληνικό κόσμο"

Δείτε εντός όλα τα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του μήνα για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

Η "Ντενεκεδούπολη" επιστρέφει 50 χρόνια μετά από τον Μικρό Νότο

Επόμενος σταθμός στην πορεία της αγαπημένης ομάδας θεάτρου για παιδιά και νέους είναι η θρυλική "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου, σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Περνάμε τα Σάββατα του Νοεμβρίου στον "Ελληνικό κόσμο"

Δείτε εντός όλα τα σαββατιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών με τους γονείς τους.

To "Disney in Concert" επιστρέφει

Ένα χρόνο μετά τις επετειακές συναυλίες για τα 100ά γενέθλιά της Disney, οι μαγικές μελωδίες της έρχονται ξανά για να εντυπωσιάσουν τους μικρούς μας φίλους.