Τελευταία παράσταση για τον "Ματία τον Πρώτο" που θέτει "τα παιδιά στην εξουσία"!

Η τελευταία παράσταση του έργου που είναι σε διασκευή Άλκης Ζέη και σκηνοθεσία Μαρίας Σαββίδου είναι αφιερωμένη στο «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», όπου και θα διατεθεί μέρος των εσόδων.

Ματίας ο πρώτος Ελίνα Γιουνανλή©

Ο "Ματίας ο Πρώτος", το έργο που διασκεύασε για το θέατρο η Άλκη Ζέη βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πολωνού παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Μαρίας Σαββίδου έρχεται για μία τελευταία Κυριακή, στις 30 Μαρτίου, στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αλίκη. Οι συντελεστές, συνεπείς προς τον πυρήνα και την πρόθεση του μυθιστορήματος του Γιάνους Κόρτσακ, που θεωρείται ο πρόδρομος της θεμελίωσης των δικαιωμάτων των παιδιών, αφιερώνουν την τελευταία αυτή παράσταση στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο "Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού", όπου και θα διατεθεί μέρος των εσόδων. Το Δίκτυο είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται από το 2004 με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ (ΣΔτΠ- 1989). 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο μικρός "Ματίας", μοναδικός διάδοχος του θρόνου, στέφεται ο νεότερος βασιλιάς στην ιστορία. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον παραλογισμό του πολέμου, αλλά και όλου του κόσμου που του παραδόθηκε από τους ενήλικες, θα ανατρέψει τα πάντα, δίνοντας την εξουσία στα παιδιά. Έτσι, τώρα πια, οι ρόλοι αντιστρέφονται. "Τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι στα θρανία". Ο πόλεμος σταματά, οι αδικίες τελειώνουν, το πολίτευμα αλλάζει, όμως μια σειρά από τρομερά ευτράπελα ξεκινούν και η "Παιδοκρατία” δοκιμάζεται… Για πόσο όμως; 

 

Ο "Ματίας" είναι ένα αντιπολεμικό έργο που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες υμνώντας τη φιλία, την ελπίδα, την αισιοδοξία και κυρίως παιδική αθωότητα και δύναμη. Ένα έργο που στον πυρήνα του μιλά τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τις υποχρεώσεις των ανθρώπων, που προσκαλεί και προκαλεί τα παιδιά να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες, κινητοποιεί τη σκέψη και επικαλείται την ανόθευτη κρίση τους. 

Συντελεστές

Ερμηνεύουν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Καλλιόπη Ανταμπούφη, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Γιώργος Γκίντζος, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Άννα Λουιζίδη, Δημήτρης Οικονομίδης, Μαριάμ Ρουχάτζε.

Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Πρωτότυπη Μουσική / Πρωτότυποι Στίχοι / Μουσική Διδασκαλία: Θέμος Σκανδάμης, Σχεδιασμός Φωτισμών: Ναυσικά Χριστοδουλάκου, Κινησιολογία / Χορογραφίες: Βρισηίδα Σολωμού, Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, β’ βοηθός Σκηνοθέτιδας: Ηλέκτρα Μαγγίνα.

 

Οι συντελεστές ευχαριστούν θερμά την κυρία Ξένια Καλογεροπούλου για την ευγενική παραχώρηση των στίχων του τραγουδιού "Άγριο Εμβατήριο" που συνοδεύει την πρωτότυπη διασκευή του έργου.

Προπώληση: more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ματίας ο Πρώτος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Θεατρική διασκευή της Άλκης Ζέη πάνω στο ομώνυμο πολυμεταφρασμένο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Πολωνού παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ, όπου οι ρόλοι αντιστρέφονται και τα παιδιά παίρνουν την εξουσία. Ο μικρός Ματίας, μοναδικός διάδοχος του θρόνου, μετά την απώλεια των γονιών του, στέφεται ο νεότερος βασιλιάς στην ιστορία. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον παραλογισμό του πολέμου, αλλά και όλου του κόσμου που του παραδόθηκε από τους ενήλικες, θα ανατρέψει τα πάντα. Κάπως έτσι ο πόλεμος σταματά, οι αδικίες τελειώνουν, το πολίτευμα αλλάζει, όμως μια σειρά από τρομερά ευτράπελα ξεκινούν και η “Παιδοκρατία” δοκιμάζεται…

Αλίκη

Αμερικής 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

3 πράγματα να κάνεις με τα παιδιά αυτή την εβδομάδα (17-23/3)

Μια παρουσίαση ενός graphic novel, θεατρικό παιχνίδι στην Κυψέλη και οκτώ παιδικές παραστάσεις είναι οι προτάσεις μας για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά την εβδομάδα που θα ξεκινήσει (17-23/3).

Ο Ηλίας Κουνέλας γράφει για τον κόσμο του "Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι"

Μια παράσταση που γεφυρώνει γενιές, αναμνήσεις και αφηγήσεις είναι "Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι" που παίζεται στο Εθνικό Θέατρο και ο δημιουργός της Ηλίας Κουνέλας μοιράζεται σκέψεις του για την έμπνευση και για το θεατρικό ταξίδι όπου το φτερούγισμα ενός ήρωα μπορεί να κατεβάσει τον ουρανό στα πόδια μας – και να μας κάνει ξανά παιδιά, στο διηνεκές, εδώ και τώρα.

Walker Race στο Athens​ Bike ​Festival: Ο πιο διασκεδαστικός αγώνας για τους μικρούς ποδηλάτες

Ο αγώνας ποδηλάτων ισορροπίας για παιδιά 2,5 έως 6 ετών, υπόσχεται δράση και ξεχωριστά δώρα.

"Γιατί κανείς δεν με παίζει;": Ένα βιβλίο για την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος το βιβλίο "Γιατί κανείς δεν με παίζει; | Πώς να βελτιώσω τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού μου".

Η Βατραχομυομαχία έγινε graphic novel και παρουσιάζεται στο Έναστρον

Για το κόμικς θα μιλήσουν τόσο οι δημιουργοί του, Γιώργος Βλάχος και Ειρήνη Σκούρα, όσο και ο διδάκτορας Νίκος Φιλιππαίος.