Νέα περιοδική έκθεση στη Μεσσηνία αποκαλύπτει "Θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού"

Η έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Οι Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ για την παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης "Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία", που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η ανάγκη να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό όπως και στο εξωτερικό, ορισμένα από τα περίπου 1.400 μοναδικά και πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή ενός νεαρού άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ.. Η ανακάλυψη του τάφου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω της ανέπαφης κατάστασής του και εξαιρετικής σημασίας των ευρημάτων του που ήρθαν στο φως.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού: "Η έκθεση "Πρίγκιπες της Πύλου" αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου. Η Μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει και με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Άντζελες, εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προωθεί τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών επιλογών, που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και προβάλλουν παγκοσμίως την ιστορική της κληρονομιά. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: Την προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων".

Ο συγκεκριμένος τάφος έγινε γνωστός παγκοσμίως ως "Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή", ονομασία που προέρχεται από ένα εξαιρετικά σπάνιο ελεφαντοστέινο πλακίδιο, το οποίο βρέθηκε στα πόδια του νεκρού και απεικονίζει έναν γρύπα – μια μυθολογική μορφή με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού. Ο τάφος εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από τον Θολωτό Τάφο IV, περίπου 150 μέτρα βορειοανατολικά του Ανακτόρου του Νέστορος, και ανασκάφηκε το 2015.

Η περιοδική έκθεση "Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία" αποτελεί επιστέγασμα της μακρόχρονης και εξαιρετικά αποδοτικής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ, καθηγητή Jack Davis και δρ. Sharon Stocker, που με την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούν ανασκαφές στον λόφο του Άνω Εγκλιανού, όπου βρίσκεται το λεγόμενο Ανάκτορο του Νέστορος, κοντά στον σημερινό οικισμό της Χώρας Μεσσηνίας. 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, στις 7 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε; Η απάντηση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η Έκθεση του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου ντύνεται στα χρώματα του έρωτα με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η χημεία του έρωτα: Εσύ τι νιώθεις;".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/02/2025

Αυτά είναι τα νέα παιδικά βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο

Πέντε νέα βιβλία κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό οίκο, για ηλικίες από 3 έως και 11 ετών.

Μάθε χαρακτική στο νέο εργαστήριο της έκθεσης "Η Σχολή των Ιωαννίνων"

Τα παιδιά θα εμβαθύνουν σε δύο μοναδικά θέματα, εξερευνώντας την πόλη και τη φύση.

Δύο νέα παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Carnivora

Ένα βιβλίο με διλήμματα κι ένα άλλο για το πού πηγαίνουμε όταν εξαφανιζόμαστε κυκλοφόρησαν μόλις από τον εκδοτικό οίκο.

"Ο ύπουλος Γκαφάμ Γκαχούμ κι η μάγισσα ξελογιάστρα": Ένα νέο παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Ελκυστής

Ένα όμορφο παραμύθι από τη δασκάλα και συγγραφέα Ελισάβετ Πλαμάδα μὀλις κυκλοφόρησε.

Θέατρο και φαντασία συναντιούνται στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Μια διαφορετική εμπειρία μέσα σε έναν από τους ομορφότερους μουσειακούς χώρους της πόλης προσφέρει σε παιδιά και γονείς η διαδραστική παράσταση "In motion" της ομάδας Flux For Art.