Η "Ξεχασιάρα Μελίσσα” της Άννας Γαρεφαλάκη συνδυάζει θέατρο, χορό και μουσική και επικεντρώνεται στη μικρή Μελίσσα, που δυσκολεύεται να θυμάται και να οργανώνει τις σκέψεις της, προσφέροντας ένα διασκεδαστικό και διδακτικό μήνυμα για την αποδοχή των αδυναμιών. Mια Μελισσοκόμος - μέσα στις σκοτούρες της - βλέπει ένα καλό όνειρο: H Μελίσσα, μια μέλισσα που χάνει το σμήνος της, ξεχνά τον δρόμο για την κυψέλη και περιπλανιέται πολύ σε λάθος μέρη, ώσπου συναντά τον Γλύκα, έναν κηφήνα, που της μαθαίνει τι είναι παιχνίδι. Μαζί θα συνεχίσουν τον δρόμο για το σπίτι, θα αναζητήσουν τροφή, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και δυσκολίες, μέχρι που η Μέλια τους δείχνει τον προορισμό. Και τότε, η Μελίσσα και ο Γλύκας - με λίγο σπρώξιμο από τη Μελισσοκόμο- εξάλλου δικό της είναι το όνειρο! - θα χρειαστεί να διαλέξουν τον δρόμο της ζωής τους.
O Αϊνστάιν όντως πρόβλεψε ότι τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση των μελισσών θα χαθεί και το ανθρώπινο γένος. Η κοινωνία τον μελισσών καθρεφτίζει τη δική μας και μεις μοιάζουμε με τη Μελίσσα, που θέλει δρόμο για να καταλάβει ότι η δύναμη και το νόημα της ύπαρξής της βρίσκεται μόνο μέσα στο σμήνος της. Η συλλογικότητα είναι η απάντηση στη μοναξιά και τη μεμψιμοιρία και το παιχνίδι η πρώτη επαφή με αυτήν την ανθρώπινη ανάγκη. Σήμερα η περιβαλλοντική απειλή και το άγχος της προόδου παραμερίζουν τη χαρά της ζωής. Όμως η ανάγκη για παιχνίδι και τραγούδι τρυπώνει στις καρδιές και πολλές φορές τα καταφέρνει να ανοίξει τον δρόμο στην αγάπη, την απάντηση σε κάθε αδιέξοδο.
Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Γαρεφαλάκη, Δημήτρης Σαγιάννης. Η παράσταση θα γίνει και στα αγγλικά για οργανωμένες παραστάσεις με υπέρτιτλους (Βρετάνια, από 24/11).
Η αριστοφανική "Ειρήνη”, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Δανάης Μιχοπούλου και Αρετής Μώκαλη, εστιάζει στη σημασία της ειρήνης, με χιουμοριστικούς διαλόγους και φιλοσοφία κοντά στον Αριστοφάνη. Ο αμπελουργός Τρυγαίος, ένας απλός και τίμιος αγρότης, δεν αντέχει άλλο τις συμφορές από τον πόλεμο, και αποφασίζει ν’ ανέβει στον ουρανό καβάλα σ’ ένα σκαθάρι, που ο ίδιος είχε αναθρέψει γι’ αυτόν τον σκοπό. Στόχος του είναι να κάνει τα παράπονά του στον Δία και να ζητήσει ειρήνη για το καλό των Ελλήνων. Φτάνοντας στον ουρανό, μαθαίνει από τον Ερμή ότι οι θεοί έχουν μετακομίσει στο πιο ψηλό σημείο του, αγανακτισμένοι από τις διαρκείς εχθροπραξίες των αντιπάλων. Στη θέση τους έχει μείνει ο θεός Πόλεμος, ο οποίος έκλεισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά και ετοιμάζεται να βάλει όλες τις πόλεις σ’ ένα γουδί για να τις καταστρέψει. Ο Τρυγαίος τρομοκρατημένος από τα λόγια αυτά του πολέμου, αποφασίζει πως πρέπει πάση θυσία η Ειρήνη να ελευθερωθεί από τη σπηλιά. Πάνω στην ώρα, καταφθάνουν οι πιστοί του υπηρέτες. Έτσι όλοι μαζί, και με τη βοήθεια του θεού Ερμή, καταφέρνουν να μετακινήσουν τον βράχο που φράζει την είσοδο της σπηλιάς, και να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Η προσπάθεια στέφεται με επιτυχία και η Ειρήνη ξεπροβάλλει! Το υπόλοιπο της κωμωδίας είναι ένας ύμνος για την ειρήνη, ένα γλέντι για την απελευθέρωση της θεάς. Μετά τον θρίαμβο και μέσα στη γενική ευθυμία, βρίσκει ο Αριστοφάνης την ευκαιρία να γελοιοποιήσει τους πολεμοκάπηλους και τους εμπόρους των όπλων. Η κωμωδία του Αριστοφάνη, συμβολίζει τον πόθο του ανθρώπου για την εξάλειψη του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης.
Στην παράσταση οι παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Τάτσης, Δανάη Μιχοπούλου, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου-Πέτροβα, Σπύρος Βαρβαγιάννης, Χρήστος Λοΐζος (Μικρός Κεραμεικός, από 24/11).
Δείτε το trailer της παράστασης
Περισσότερες πληροφορίες
Η ξεχασιάρα Μελίσσα
Mια Μελισσοκόμος - μέσα στις σκοτούρες της - βλέπει ένα καλό όνειρο. Πρόκειται για την ιστορία μιας μικρής μέλισσας, της Μελίσσας, που χάνει το σμήνος της, ξεχνά τον δρόμο για την κυψέλη και περιπλανιέται πολύ σε λάθος μέρη, ώσπου συναντά τον Γλύκα, έναν κηφήνα, που της μαθαίνει τη σημασία του παιχνιδιού. Μαζί θα συνεχίσουν τον δρόμο για το σπίτι, θα αναζητήσουν τροφή, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και δυσκολίες, μέχρι που η Μέλια τους δείχνει τον προορισμό. Και τότε, η Μελίσσα και ο Γλύκας - με λίγο σπρώξιμο από τη Μελισσοκόμο- εξάλλου δικό της είναι το όνειρο! - θα χρειαστεί να διαλέξουν τον δρόμο της ζωής τους. O Αϊνστάιν όντως προέβλεψε ότι τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση των μελισσών θα χαθει και το ανθρώπινο γένος.Σήμερα η περιβαλλοντική απειλή και το άγχος της προόδου παραμερίζουν τη χαρά της ζωής. Όμως η ανάγκη για παιχνίδι και τραγούδι τρυπώνει στις καρδιές και πολλές φορές τα καταφέρνει να ανοίξει τον δρόμο στην αγάπη, την απάντηση σε κάθε αδιέξοδο.
Ειρήνη
Μια διασκευή του αριστοφανικού έργου για παιδιά με εναλλασσόμενες προβολές σκηνικού (projection mapping) αλλά και δημιουργία χαρακτήρα "avatar animation" με τη φωνή της Ναταλίας Δραγούμη. Κύρια φιγούρα του έργου ο αμπελουργός Τρυγαίος. Ο Τρυγαίος είναι ένας απλός και τίμιος αγρότης που δεν αντέχει άλλο τις συμφορές από τον πόλεμο. Έτσι, αποφασίζει να ανέβει στον ουρανό καβάλα σ' ένα σκαθάρι που ο ίδιος είχε αναθρέψει γι' αυτόν το σκοπό. Στόχος του είναι να κάνει τα παράπονά του στο Δία και να ζητήσει ειρήνη για το καλό των Ελλήνων. Φτάνοντας στον ουρανό, μαθαίνει από τον Ερμή ότι οι θεοί έχουν μετακομίσει στο πιο ψηλό σημείο του, αγανακτισμένοι από τις διαρκείς εχθροπραξίες των αντιπάλων. Στη θέση τους έχει μείνει ο θεός Πόλεμος, ο οποίος έκλεισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά και ετοιμάζεται να βάλει όλες τις πόλεις σ' ένα γουδί για να τις καταστρέψει. Ο Τρυγαίος, τρομοκρατημένος από τα λόγια αυτά του πολέμου, αποφασίζει πως πρέπει πάση να ελευθερώσει την Ειρήνη από την σπηλιά.