Αντέχει η λάμψη του χρυσού στον χρόνο; Γιατί η κοσμηματοτεχνία άνθησε τόσο πολύ μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πώς συνδέεται ο χρυσός με την εξουσία; Τι κοσμήματα φορούσαν οι γυναίκες στον γάμο τους; Πώς στόλιζαν τους νέους που έφυγαν πρόωρα;
Μέσα στην έκθεση "Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους" στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού με μοναδικά χρυσά κοσμήματα της ελληνιστικής εποχής, φανταζόμαστε τους δημιουργούς πίσω από τα έργα τους και δοκιμάζουμε και εμείς με τη σειρά μας βασικές τεχνικές με σύνεργα και υλικά της τέχνης του μετάλλου. Ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου.
Κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες εδώ
Περισσότερες πληροφορίες
Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους
Στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κοσμηματοτεχνία έφτασε στο απόγειό της. Με τη συμμετοχή 30 μουσείων και εφορειών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και πέντε μουσείων από το εξωτερικό, παρουσιάζονται μοναδικά σύνολα χρυσών κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου (323-30 π.Χ.). Για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει χρυσοχοϊκά εργαλεία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη του 2ου αι. π.Χ., ενώ πλούσιο εποπτικό υλικό με βίντεο και animation, σχετικό με τις βασικές τεχνικές κατασκευής των ελληνιστικών κοσμημάτων, θα συνοδεύει την έκθεση. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα προβάλλεται βίντεο με την ανακατασκευή τμημάτων ενός βαρύτιμου διαδήματος στο Μουσείο Μπενάκη. Σύγχρονες δημιουργίες των Peter Bauhuis, Άκη Γκούμα, Patrick Davison, Pura Ferreiro, Αναστασίας Κανδαράκη, Lucia Massei, Δημήτρη Νικολαϊδη και Δέσποινας Πανταζοπούλου, εμπνευσμένες από κοσμήματα του Μουσείου Μπενάκη, θα εκτίθενται στον ίδιο χώρο.