Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη: Βρέφη μαθαίνουν μουσική και τέχνη

Δείτε τα ενδιαφέροντα φετινά εργαστήρια του ιδρύματος, τα οποία απευθύνονται στις πολύ μικρές ηλικίες.

Ίδρυμα Θεοχαράκη © Clyfford Still museum, Torch Media

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη ανακοίνωσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει για φέτος κι εμείς συλλέξαμε όσα απευθύνονται σε βρέφη. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.

Ακούστε! Παίζω Μουσική! | Για βρέφη και παιδιά 6 μηνών-5,5 ετών

Με τη μουσικοπαιδαγωγό Δέσποινα Σκανδαλάκη.

Προβάλλοντας την αναγκαιότητα να εκτεθεί ένα άτομο σε ένα πλούσιο μουσικά περιβάλλον όσο το δυνατόν νωρίτερα, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής "Ευμουσία", υλοποιείται το εργαστήρι "Ακούστε! Παίζω Μουσική!" απευθυνόμενο σε γονείς με βρέφη και παιδιά νηπιακής ηλικίας. 

Καθώς η μουσική μαθαίνεται διαισθητικά, όπως ακριβώς η γλώσσα που μιλάμε, προσφέροντας τα ιδανικά μουσικά ερεθίσματα, εκτός από την ανάπτυξη της μουσικής δεκτικότητας και της μουσικής νοημοσύνης, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη φωνητικών, γλωσσικών, κινητικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ενεργητικής ακρόασης. Με τη Μουσική ως παιχνίδι, καλλιεργούνται η μνήμη, η ομαδικότητα, η φαντασία, η ευφυΐα, η αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα, μέσω της ιδιαίτερης μουσικής επικοινωνίας που αναπτύσσεται μεταξύ γονέα/συνοδού και βρέφους-νηπίου επιτελείται συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ημερομηνίες: 6 Οκτωβρίου, 3 Νοεμβρίου, 1 Δεκεμβρίου 2024, 12 Ιανουαρίου, 1 Φεβρουαρίου, 30 Μαρτίου, 27 Απριλίου, 10 Μαΐου 2025

  • Τμήμα για βρέφη 6-18 μηνών: Κυριακή, 10:30-11:15, *Σάββατο 12:30-13:15
  • [Τμήμα για νήπια 18 μηνών-3,5 ετών: Κυριακή, 11:30-12:15, *Σάββατο 13:30-14:15]
  • [Τμήμα για νήπια 3,5-5,5 ετών: Κυριακή, 12:30-13:15, *Σάββατο 14:30-15:15]

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 150€

Κόστος συμμετοχής Φίλων Ιδρύματος Θεοχαράκη (THF): 135€

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά τμήμα: 10

 

Σημαντικές πληροφορίες 

  • Το κόστος εισιτηρίου περιλαμβάνει τη συμμετοχή και στις 8 ημερομηνίες διεξαγωγής (Οκτώβριο-Μάιο), σύμφωνα με το ηλικιακό γκρουπ που θα επιλέξετε.
  • Το κόστος εισιτηρίου αφορά τη συμμετοχή ενός παιδιού αποκλειστικά με έναν ενήλικα συνοδό. Η συμμετοχή του συνοδού είναι απαραίτητη σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ. Δεν πραγματοποιούνται αναπληρώσεις μαθημάτων.
  • Επιστροφές του αντίτιμου του εισιτηρίου γίνονται μόνο σε περίπτωση ακύρωσης του σχετικού προγράμματος από το Ίδρυμα (πληροφορίες: 2103611206, education@thf.gr, Δευτ-Παρ, 10:00-17:00). 

Λίγα λόγια για τη Δέσποινα Μ. Σκανδαλάκη

 

Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Μουσικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Κατέχει πιστοποίηση από το The Gordon Institute for Music Learning για την εφαρμογή της Θεωρίας Μουσικής Μάθησης του Ε. Gordon (GIML), από το Temple University-Philadelphia, PA.  Στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης δραστηριοποιείται ως εξειδικευμένη μουσικοπαιδαγωγός για βρέφη και νήπια, αλλά και στον χώρο της επιστημονικής έρευνας με ερευνητικό αντικείμενο τη σημασία των ακουστικών προσλήψεων κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας περιόδου και τη σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική κατά τη νηπιακή και την προσχολική ηλικία, με εισηγήσεις σε συνέδρια και αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά. 

Με το Πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής για βρέφη και νήπια "Ευμουσία" που δημιούργησε, έχει υλοποιήσει εργαστήρια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης και στο εξωτερικό (Μαυρίκιο). Για σειρά ετών έχει διδάξει στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως ειδική επιστήμονας για τη διάρθρωση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών των Μουσικών Σχολείων της Ελλάδας.  

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών

Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη 

Το αγαπημένο πολυαισθητηριακό εργαστήριο "Εξερευνώντας τις αισθήσεις" συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, υπό την καθοδήγηση της Μαρίζας Τσάρη. Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ένα εργαστήρι που χρησιμοποιεί το παιχνίδι και τη χαρά της ανακάλυψης, ερεθίζει τις αισθήσεις και με την βοήθεια θεατρικών τεχνικών, προσφέρει χαρά και διασκέδαση.

Μέσω της εξερεύνησης, θα ωθήσουμε τα βρεφάκια -μεταξύ άλλων- να αναπτύξουν τη συγκέντρωσή τους και τη λεπτή/αδρή τους κινητικότητα. Μέσα από την ομάδα θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν και θα εξελίσσονται καθώς επίσης, θα ενισχύεται και ο δεσμός μεταξύ του γονιού/συνοδού και του βρέφους. Νερά, φυσικά υλικά, μυρωδιές, διαφορετικές υφές υλικών, υφάσματα, κορδέλες, τσιμπίδες, κουτάλια και χρώματα είναι μερικά υλικά με τα οποία θα πειραματιστούμε. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου

 
  • Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, 11:00-12:00 και 13:00-14:00 Boooo, Φάρσα ή Κέρασμα;
  • Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 11:00-12:00 και 13:00-14:00 Ένα Φθινοπωρινό ταξίδι για το Σποράκι
  • Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024,  12:30-13:30 Φωτεινά Χριστούγεννα
  • Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025, 12:30-13:30 Ταξίδι στη Πιγκουινική!
  • Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, 11:00-12:00 και 13:00-14:00 Διαστημική εξερεύνηση
  • Σάββατο 29 Μαρτίου 2025, 11:00-12:00 και 13:00-14:00 Κάμπιες και Πεταλούδες
  • Σάββατο 12 Απριλίου 2025, 12:30-13:30 Ανοιξιάτικα χρώματα και Πασχαλινά Αβγά
  • Κυριακή 25 Μαΐου 2025, 11:00-12:00 και 13:00-14:00 Ένα βουητό από Μέλισσες
  • Σάββατο 14 Ιουνίου 2025, 12:30-13:30 Δροσερό Καλοκαιράκι 

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€ 

Κόστος συμμετοχής Φίλων THF: 18€

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 11

Σημαντικές πληροφορίες 

 
  • Το κόστος εισιτηρίου αφορά τη συμμετοχή ενός παιδιού με έναν ενήλικα συνοδό.
  • Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, το κάθε παιδί μπορεί να συνοδεύεται αποκλειστικά από έναν συνοδό.
  • Για τη σωστή διεξαγωγή του προγράμματος δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά τις 12:30.
  • Παρακαλείστε να ενημερώστε για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε υλικά. 
  • Στο πρόγραμμα θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα και μια πετσέτα.
  • Στις ημερομηνίες που το πρόγραμμα διεξάγεται δύο φορές, εάν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών, θα πραγματοποιείται μόνο το πρώτο τμήμα στις 11:00.
  • Μεταφορές θέσεων επιτρέπονται έως και 48 ώρες πριν το σχετικό πρόγραμμα. Για τα προγράμματα που διεξάγονται Σαββ/κο έως την Παρασκευή στις 15:00. Επιστροφές του αντίτιμου του εισιτηρίου γίνονται μόνο σε περίπτωση ακύρωσης του σχετικού προγράμματος από το Ίδρυμα (πληροφορίες: 2103611206, education@thf.gr, Δευτ-Παρ, 10:00-17:00). 
 

Λίγα λόγια για τη Μαρίζα Τσάρη

Αποφοίτησε το 2005 από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το 2001 από το North College (BTEC & BA Hons in Applied Art & Design). Φοίτησε στα ετήσια επιμορφωτικά εργαστήρια πάνω στο Εκπαιδευτικό Δράμα, και στο "Το Θέατρο στην Τάξη”. Ολοκλήρωσε το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, "Θεραπεία μέσω τέχνης με έμφαση στα εικαστικά". Συμμετείχε σε masterclasses, που αφορούν στην προετοιμασία παράστασης με παιδιά, καινούργιες τεχνικές και εργαλεία πάνω στο "Δράμα στην Εκπαίδευση”, εργαλεία εμψύχωσης για θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια, καθώς και ποικίλα σεμινάρια, για βρέφη/παιδιά και τεχνικές εμψύχωσης. Παρακολούθησε επί 10 χρόνια μαθήματα πιάνου και ασχολείται ενεργά με την μουσική, καθώς είναι ακόμα ένα εργαλείο δουλειάς.

Σχεδιάζει και υλοποιεί αισθητηριακά εργαστήρια για βρέφη σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης, εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού/αγωγής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε σχολεία, καλοκαιρινά Art Camp, μουσεία και Ιδρύματα, καθώς και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για εφήβους. 

 

Μια έκθεση, μια ιστορία | Για παιδιά 10 μηνών-3 ετών

Σύλληψη-υλοποίηση: Μαριάνθη Φωτάκη, Επιμέλεια μουσικής-πιάνο: Δήμητρα Κοκκινοπούλου, Παραγωγή: Ομάδα thea-tree.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Άραγε, αν ακουμπήσουμε το αυτί μας σε ένα πίνακα θα ακούσουμε τον ήχο του; Την ιστορία που μας διηγείται; Παιδιά και γονείς στεκόμαστε μπροστά σε έργα τέχνης και ακούμε όλοι μαζί την ανάσα τους… Με φαντασία, έμπνευση και δημιουργικότητα ξεκινάμε ένα ταξίδι που θα μας φέρει κοντά, όλους μαζί, παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς, στην ανακάλυψη και στη γνώση, με όλες τις αισθήσεις ανοιχτές. Για να αγκαλιάσουμε και να μοιραστούμε μακρινές φωνές παραμυθιών και μουσικών.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν την εμπειρία της πρώτης επαφής με την τέχνη, και ιδιαίτερα με τη ζωγραφική, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα. Ένα δρόμο απελευθερωτικό και επικοινωνιακό ταυτόχρονα.

13 Οκτωβρίου 2024: Με αφορμή την έκθεση Novello Finotti | Ο αισθησιακός μυστικισμός της γλυπτικής. (επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς)

12 Ιανουαρίου 2025: Αδειάζει, γεμίζει το φως. (επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς, Πάνος Γιαννικόπουλος)

13 Απριλίου 2025: Βυζάντιος 2 – Περικλής και Ντίκος (επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς)

Κυριακές, 16:00-17:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€ 

Κόστος συμμετοχής Φίλων THF: 18€

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών:  25

Σημαντικές πληροφορίες

 
  • Το κόστος εισιτηρίου αφορά τη συμμετοχή ενός παιδιού με έναν ενήλικα συνοδό.
  • Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, το κάθε παιδί μπορεί να συνοδεύεται αποκλειστικά από έναν συνοδό.
  • Στο πρόγραμμα θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα.
  • Μεταφορές θέσεων επιτρέπονται έως και 48 ώρες πριν το σχετικό πρόγραμμα. Για τα προγράμματα που διεξάγονται Σαββ/κο έως την Παρασκευή στις 15:00. Επιστροφές του αντίτιμου του εισιτηρίου γίνονται μόνο σε περίπτωση ακύρωσης του σχετικού προγράμματος από το Ίδρυμα (πληροφορίες: 2103611206, education@thf.gr, Δευτ-Παρ, 10:00-17:00). 
 

Λίγα λόγια για τη Μαριάνθη Φωτάκη

Σπούδασε θέατρο στη σχολή του Κάρολου Κουν. Από το 1998 εργάζεται ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις κάτω από τις οδηγίες σημαντικών σκηνοθετών όπως οι Παπαβασιλείου, Λυμπεροπούλου, Τσουλάτζε, Χατζάκης κ.α. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια που αφορούν στην υποκριτική, στο θεατρικό δράμα και στη μουσική. Το 2003 ξεκινά να εργάζεται με ομάδες παιδιών ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Συνεργάζεται με διάφορους φορείς όπως το " Ένα παιδί ένας κόσμος", "Λόγου Παίγνιον", Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη κ.α. Το 2015 σκηνοθετεί την πρώτη της θεατρική παράσταση για παιδιά με τίτλο "Ο μικρός κάστορας και η ηχώ". Το 2018 ιδρύει το thea-tree.

 

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Κοκκινοπούλου, D.M.A. Πιάνο

Απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου (2007-2012), Τμήμα Μουσικών Σπουδών, στην κατεύθυνση Πιάνου και κάτοχος πτυχίου Πιάνου (2007) και Αρμονίας (2006) από το Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το Master of Musical Arts (Piano Performance, 20012-2014) στο Bowling Green State University, Ohio, ΗΠΑ. Το 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της (Piano Performance) στο University of Nebraska‐Lincoln (ΗΠΑ), ενώ το 2016 κέρδισε το βραβείο "Glenn Korff Distinguished Graduate Artist/Scholar Award” και τον "Solo Concerto Competition” από το UNL.

Έχει παρακολουθήσει masterclasses μεταξύ άλλων με τους Steve Glaser, Thomas Rosenkranz, Hideyo Harada, και Jonathan Biss. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική δωματίου με έγχορδα, πνευστά και κρουστά, καθώς και σε συνεργασίες με τραγουδιστές σε έργα που καλύπτουν όλο το στυλιστικό φάσμα της κλασικής μουσικής. Έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα, Γερμανία και Αμερική. Ακόμη, συνεργάζεται με την θεατρική ομάδα "Thea-tree” παρουσιάζοντας μουσικές παιδικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και σε σχολεία. Είναι ιδρυτικό μέλος της PhonoQuest (phonoquest.com) που ασχολείται με τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της επιστήμης και της τέχνης της φωνής.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το σύνδρομο burnout στα παιδιά: Πώς η υπερβολική δραστηριότητα μπορεί να τα εξαντλήσει

Τα παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του burnout, καθώς οι υπερβολικές δραστηριότητες και οι απαιτητικές υποχρεώσεις τα οδηγούν σε σωματική και ψυχική εξάντληση, με εμφανή σημάδια όπως γκρίνια, αδιαφορία για το σχολείο και μειωμένο ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

Πώς να υποστηρίξετε τα παιδιά όταν είναι λυπημένα ή φοβισμένα: Η σημασία της κατανόησης χωρίς πίεση

Όταν τα παιδιά βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες, όπως φόβο ή θλίψη, η προσέγγισή μας ως ενήλικες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πόσο άνετα αισθάνονται να εκφραστούν και να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.

Έτοιμοι για ένα "Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών";

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα μαθηματικά μέσα από μία ξεχωριστή έκθεση στον "Ελληνικό Κόσμο".

Δημιουργικές δράσεις του ΜΕΠΤ για τη σχολική χρονιά 2024-25

Οι νέες δράσεις έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη δημιουργική έκφραση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια, προάγοντας τη μάθηση μέσω της τέχνης.