5 βιβλία της Άλκης Ζέη για τη νέα σχολική χρονιά

Τα σχολεία σε λίγο ανοίγουν και αυτή είναι μια καλή αφετηρία ώστε οι μαθητές να μυηθούν στον κόσμο του βιβλίου, μέσα από τις ιστορίες της εμβληματικής συγγραφέα.

Άλκη Ζέη 1923-2020 Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης

Με την επιστροφή στα θρανία, οι μαθητές μάλλον νιώθουν ότι χρειάζεται να πουν "αντίο" στις ξέγνοιαστες στιγμές και την ταξιδιάρικη διάθεση. Κι όμως, η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια καλή αφετηρία για να τους δείξουμε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο όταν έχουν στα χέρια τους ένα καλό βιβλίο. Για μια εισαγωγή, λοιπόν, στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης, είναι ό,τι πρέπει τα πέντε βιβλία που θα βρείτε παρακάτω, τα οποία είναι διά χειρός μίας εμβληματικής συγγραφέα στον χώρο της ελληνικής παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας. Ο λόγος, φυσικά, είναι για την Άλκη Ζέη, η οποία έχει ταξιδέψει γενιές παιδιών με τις ιστορίες της, τις οποίες μπορούν να απολαύσουν τώρα κι οι δικοί σας νεαροί βιβλιοφάγοι.

 

Το καπλάνι της βιτρίνας

 

"Το καπλάνι της βιτρίνας”

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδελφές που ζουν σ' ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους "αρχαίους" του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, μα πάνω απ' όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα.

Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Τι συμβαίνει μια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους; Ποιος μπορεί να θέλει να βλάψει το καπλάνι;

Bonus: Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο αυτό και σε έκδοση graphic novel.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου”

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: "Σήκω... έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;" Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο - μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι: "Πάντα μπροστά μας, για μια καινούργια ζωή"...

Bonus: Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο αυτό και σε έκδοση graphic novel.

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

 

"Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της”

"Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;" "Όχι, Φάρμουρ, τίποτα." Η Κωνσταντίνα, όταν μετακόμισε με τους γονείς της στη Γερμανία, ήταν τόσο ευτυχισμένη με τη καινούργια της ζωή, που ποτέ δεν της πέρασε από το νου πως μια μέρα θα άλλαζαν όλα. Κι όμως, οι γονείς της χωρίζουν τελεσίδικα και είναι καλό γι' αυτήν να επιστρέψει στην Ελλάδα, στη γιαγιά της, τη Φάρμουρ, όπως τη φωνάζει η Κωνσταντίνα στα σουηδικά. Μα πώς γκρεμίστηκαν όλα; Πώς να αντέξει την γκρίνια της γιαγιάς της και τις ιστορίες που της διηγείται ξανά και ξανά για την Κατοχή και την Αντίσταση; Εκείνη ποιος θα την καταλάβει; Ας είναι καλά ο Λουμίνης, ένα μεγαλύτερο αγόρι, και το θαυματουργό γαλάζιο χαπάκι που την κάνει να τα ξεχνάει όλα και να μην τη νοιάζει τίποτα. Και μετά όμως τι; Ακόμα ένα χαπάκι κι άλλο ένα κι άλλο ένα... και η Κωνσταντίνα μια στα ουράνια και μια στον γκρεμό, στο δικό της σύμπαν όπου κυριαρχεί το ψέμα, παγιδευμένη στις αράχνες της να παλεύει με χέρια και με πόδια να ξεμπλεχτεί και να μην μπορεί. Ή μήπως μπορεί;

 

Bonus: Δείτε εδώ πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το βιβλίο, το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε και με σκανάρισμα του QR κωδικού που θα βρείτε εντός του.

Κοντά στις ράγιες βιβλίο

"Κοντά στις ράγιες”

 

Τις ράγιες που "οδηγούν" σε μια καινούρια ζωή κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της η δεκάχρονη Σάσα. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιταράκια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Η μαμά της δεν έχει πολλή υπομονή για εξηγήσεις. Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της που την ακούει προσεκτικά και στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του της εξηγεί όσα εκείνη διψάει να μάθει. Ο Σουσάμης -έτσι τον φωνάζει η κόρη του- είναι γιατρός και δε διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους. Με αυτές τις αξίες μεγαλώνει η Σάσα στην προεπαναστατική Ρωσία καταφέρνοντας να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία και να μάθει τι σημαίνει να είσαι αληθινός ήρωας. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό τη μεγάλη αλλαγή που χτυπάει την πόρτα της.

Bonus: Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο αυτό και σε έκδοση graphic novel.

Η μωβ ομπρέλα

"Η μωβ ομπρέλα”

 

Λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940, κάπου στο Μαρούσι, ζει με τους γονείς της η Ελευθερία, ένα δεκάχρονο κορίτσι, που τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια της τη φωνάζουν Λέτρω. Απεχθάνεται το νοικοκυριό και τις "γυναικείες" δουλειές, ενώ τρελαίνεται για ό,τι δεν εγκρίνει ο πατέρας της: Διαβάζει με μανία βιβλία, ανυπομονεί να δει θέατρο, εύχεται κάποτε να μοιάσει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους ο κύριος Μαρσέλ, ένας Γάλλος που ζει μόνιμα στη Ελλάδα, έχει υπό την προστασία του τον ανιψιό του Μπενουά, ο οποίος γίνεται αχώριστος φίλος των παιδιών. Λιγοστά τα παιχνίδια τους, αλλά αστείρευτη η φαντασία τους. Όλοι μαζί σκαρφίζονται χίλιες δυο ιστορίες που μαγεύουν και τους ίδιους. Και πόσα ακόμα θα σκέφτονταν να κάνουν εάν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι...

Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι τόσο διαφορετικοί. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια. Γι' αυτό άλλωστε και πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές! 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ένα εργαστήριο για... μικρούς φουρνάρηδες διοργανώνει η Ελευσίνα

Ο χώρος τέχνης Tavros καλεί τους μικρούς ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στο του 2ου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού του προγράμματος 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2024

2 εργαστήρια ζωγραφικής για Κυριακές στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Η κυριακάτικη βόλτα στην Πλάκα έχει σαν τελικό προορισμό το μουσείο όπου ξεκινούν δύο όμορφες δράσεις για παιδιά 6 έως 12 ετών.

Το "Μικρό εργαστήρι της τέχνης" μας μαθαίνει τα πάντα για τον Γιάννη Τσαρούχη

Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν το σπουδαίο έργο του Έλληνα ζωγράφου μέσα από ένα δημιουργικό εργαστήρι.

Κυριακές στο Μουσείο Πειραμάτων: Μάθηση μέσα από το παιχνίδι

Μέσα από διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τον κόσμο της επιστήμης με πειράματα που συνδυάζουν τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία, ενώ θα μάθουν με τρόπο διαδραστικό και ψυχαγωγικό.

Δωρεάν εργαστήριο για παιδιά κι εφήβους στον χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη"

Με αφορμή την τρέχουσα έκθεση του χώρου με θέμα την αναμονή διοργανώνεται το εργαστήρι "Το δικό μου τοπίο, το δικό μου ταξίδι", όπου θα αξιοποιηθούν τεχνικές κολάζ και ντεκουπάζ.

Διήμερο bazaar για τη στήριξη του Σωματείου "ΠΝΟΗ - Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού"

Διήμερο φιλανθρωπικό bazaar, με στόχο την ενίσχυση των δράσεών του για την υποστήριξη των παιδιών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.