Τα 8 καλύτερα μοντεσοριανά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 2-3 ετών

παιδί μοντεσσόρι

Επιλέγετε παιχνίδια για τα παιδιά που συμβάλλουν στις κινητικές δεξιότητες, αναπτύσσουν τη σκέψη, ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία και το "Μπορώ να το κάνω μόνος μου”! Δηλαδή μοντεσοριανά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 2-3 ετών.

Το μοντεσοριανό σύστημα για τα παιχνίδια πρεσβεύει τα εξής: δεν πρέπει να είναι πολύπλοκα και πρέπει να έχουν σαφή στόχο για να μην μπερδεύουν τα παιδιά. Ακόμα, τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν έναν οριοθετημένο χώρο στον οποίο μπορούν να παίξουν. Γύρω στα τρία χρόνια τα παιδιά μπορούν να έχουν έως και 10 διαφορετικά παιχνίδια, τα οποία π.χ. ανά εβδομάδα καλό είναι να εναλλάσσονται. Το μυστικό είναι το δωμάτιο του παιδιού να μην είναι φορτωμένο και τα παιχνίδια να είναι ξεκάθαρα χωρισμένα.

Για να είναι μαζί σας με ασφάλεια

Ένας Learning tower ή πύργος εκμάθησης είναι σαν ένα πολυσκαμπώ και είναι το τέλειο εργαλείο για την περιέργεια του μικρού παιδιού. Μπορεί το παιδί να σας ακολουθήσει στην κουζίνα ή όπου αλλου υπάρχει πάγκος, με ασφάλεια, και να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα ή στο πλύσιμο των πιάτων! Διαθέτει προστατευτικά ξύλινα καγκελάκια και σκαλάκι για να ανεβοκατεβαίνει το μικρό σας. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει προς τα πίσω όπως μια απλή καρέκλα, διότι είναι σωστά ζυγισμένο και αρκετά βαρύ!

Για μιμητικό παιχνίδι

Ένα αλογάκι με ρόδες (ή άλλα ζωάκια με ρόδες) είναι ιδανικό για μιμητικό παιχνίδι.

Για τις ικανότητες ταξινόμησης

Ένα από τα δημοφιλέστερα παιδικά παιχνίδια, εμπνευσμένα από το μοντεσοριανό σύστημα είναι τα πολύχρωμα κύπελλα και οι μπάλες που διδάσκουν τα χρώματα, τους αριθμούς και τις χωρικές δεξιότητες, καθώς και την ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Τόσοι πολλοί τρόποι να παίξεις!

Για την ανάπτυξη των αισθήσεων

Για παράδειγμα, παιχνίδια με χρώματα, σχήματα, μεγέθη, παιχνίδια που κάνουν ήχους φυσικούς υλικά που πλάθονται, τρίβονται, κόβονται όπως π.χ. οι πλαστελίνες, υλικά που βοηθούν στη διάκριση των γεύσεων.

Για εκμάθηση πρακτικών δεξιοτήτων

Τα νήπια αγαπούν να εξασκούν τις δεξιότητές τους με… ψεύτικα φαγητά. Είναι σπουδαία παιχνίδια για να αρχίσετε να διδάσκετε στο μικρό σας απλές καθημερινές δεξιότητες όπως πώς στρώνουμε ένα τραπέζι ή τι φαγητά βάζουμε μέσα.

Για ανάληψη ευθύνης

Το μοντεσιοριανό σύστημα εστιάζει στην εκπαίδευση των μικρών στους βασικούς άξονες της "πραγματικής ζωής" και τις ευθύνες της. Γιατί να μην το πετύχετε αυτό με παιχνίδια όπως ένα σετ σκούπα και σφουγγαρίστρα και να έχετε και τα ράφια σας καθαρισμένα ταυτόχρονα;

Πολύπλοκα παζλ για φαντασία

Όταν το μικρό παιδί σας έχει καταλάβει πώς φτιάχνονται τα απλά παζλ, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να αναπτύσσετε τις ικανότητές του. Βρείτε παζλ με σχήματα που ταιριάζουν π.χ. σε ένα εξάγωνο, αλλά κι όταν αφαιρεθούν μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε σχήμα μπορεί να δώσει το μικρό σας.

Τουβλάκια για ικανότητα αντίληψης χώρου

Όταν ένα παιδί παίζει με τουβλάκια και αλληλεπιδρά μέσα από το παιχνίδι με τον γονιό, μαθαίνει καλύτερα τις έννοιες του χώρου, όπως "επάνω", "πίσω" κ.τλ. Η ικανότητα αντίληψης του χώρου είναι πολύ σημαντική στη μάθηση, ιδιαίτερα σε αντικείμενα που αφορούν τεχνολογία και επιστήμες, αλλά και στην καθημερινή ζωή σε περιστάσεις όπως π.χ. το παρκάρισμα του αυτοκινήτου, αλλά και την επίδοση σε διάφορα αθλήματα. Βοηθούν, επίσης, στον προσανατολισμό και τη συναρμολόγηση αντικειμένων.

Πηγή: mamagers.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.