Μαθαίνοντας στα παιδιά πώς να χάνουν

Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται μια ήττα,

παιδί

Αρκετοί ενήλικες δεν έχουμε μάθει να χάνουμε και συνήθως οι αντιδράσεις μας μοιάζουν με αυτές των μικρών παιδιών. Κλαίνε, απογοητεύονται, δεν θέλουν να ξαναπαίξουν, το σκέφτονται συνέχεια.

Τα ομαδικά παιχνίδια και τα αθλήματα μαθαίνουν στα παιδιά όχι μόνο πώς να χάνουν με υγιή τρόπο αλλά και πως να διαχειρίζονται σωστά την απογοήτευση, το άγχος, τον φόβο, την ντροπή. Πέρα από τις δεξιότητες που κερδίζουν όπως την ενσυναίσθηση, τη μνήμη, τον έλεγχο της παρμορμητικότητας και το να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι ότι δεν κερδίζουμε πάντα!

Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται μια ήττα

Προετοιμασία

Πριν από το παιχνίδι ή κάποιον αγώνα λέμε στο παιδί ότι κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει. Εστίασε το ενδιαφέρον του παιδιού στην διασκέδαση και όχι στη νίκη. Εξήγησε ότι είναι φυσιολογικό αν εκνευριστεί επειδή έχασε.

Μην μειώσεις τα συναισθήματά του

Αν απογοητευτεί μην πεις "έλα δεν έγινε τίποτα” ή "ήταν απλά ένα παιχνίδι”. Δεν είναι εύκολο να το καταλάβει αυτό. Επιβεβαίωσε το συναίσθημα που εκφράζει εκείνη τη στιγμή. Πες "κι εγώ το ίδιο θα αισθανόμουν”/ "είναι δύσκολο, το ξέρω”/ "δεν είναι εύκολο να χάνεις”/ "προσπάθησες πολύ και είναι δύσκολο να μην έχεις το αποτέλεσμα που περίμενες”.

Μην το αφήνεις να κερδίζει συνέχεια

Το κάνουμε πολλοί γονείς: Παίζουμε με τα παιδιά και τα αφήνουμε να κερδίζουν. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να υπάρχει ισορροπία. Μερικές φορές άσε τα να χάσουν ώστε να μάθει να το διαχειρίζεται.

Μάθε στο παιδί τι σημαίνει επιτυχία

Επιτυχία δεν σημαίνει κερδίζω πάντα. Επιτυχία είναι να προσπαθώ, να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, να έχω καλή συμπεριφορά ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά, να ζητάω βοήθεια όταν τη χρειάζομαι, να προπονούμαι σε κάτι που θέλω να πετύχω, να ξέρω την αξία μου ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να διασκεδάζω.

Πηγή: themamagers.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.