
Πόσες γενιές ανθρώπων έχουν μεγαλώσει διαβάζοντας το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Μενελάου Λουντέμη; Το "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα" εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 από τις εκδόσεις "Δίρφος" και αποτελεί πλεον ένα από τα πιο διαβασμένα παιδικά βιβλία της χώρας. Με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο συγγραφέας εξιστορεί τον πόθο ενός φτωχού παιδιού, του Μέλιου, να μάθει γράμματα καθώς και την προσπάθεια του να επιτύχει το στόχο του παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες.
Ετσι, εκπαιδευτικοί και κοινό τιμούν με την παρουσία τους και φέτος την παιδική σκηνή "Μαριάννα Τόλη". Το αγαπημένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα "Ένα παιδί μετράει τ’άστρα" μεταφέρεται στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή Σίσσυς Αλατά και σκηνοθεσία Αναστάση Δεληγιάννη, στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται για σχολεία καθημερινές στις 10.00 π.μ και κάθε Κυριακή για όλη την οικογένεια στις 11:30 & 3:00 μ.μ..

Ο σκηνοθέτης Αναστάσης Δεληγιάννης, γνωστός από την καλλιτεχνική του πορεία, έχει αναλάβει, μαζί με ένα σύνολο δυναμικών συντελεστών, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή το διαχρονικό μήνυμα και την τρυφερή ματιά του αγαπημένου σε όλους, Μενέλαου Λουντέμη. Η θεατρική διασκευή της Σίσσυς Αλατά παρέμεινε πιστή στα ουσιώδη νοήματα και το ύφος του συγγραφέα, χρησιμοποιώντας σε αρκετά σημεία αυτούσιο τον λόγο του. Οπως έχει πει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης: "Οι νέοι μας έχουν ανάγκη από όραμα και ο Μέλιος σίγουρα διδάσκει ότι κάθε παιδί μπορεί να βρει τον δικό του ουρανό να μετράει άστρα".
Η παράσταση εξιστορεί την περιπέτεια του Μέλιου Καδρά, ενός φτωχού και ορφανού αγοριού: Στο χωριό του Μέλιου το αφεντικό του δεν τον αφήνει να μορφωθεί αφού υποστηρίζει πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Ένας καλός δάσκαλος του χωριού θα καταλάβει τη δίψα του παιδιού για μάθηση και θα του δώσει, αρχικά, κάποια βιβλία. Ο Μέλιος μοιάζει να συγκλονίζεται από τα βιβλία, όσες φορές κι αν τα διαβάσει. Η όρεξή του για μάθηση θα τον προδώσει τελικά στο αφεντικό του, που μόλις μαθαίνει ότι ο Μέλιος ασχολείται με τα βιβλία, θυμώνει πολύ και του απαγορεύει να ξανασυναντήσει τον δάσκαλο. Οι δρόμοι του παιδιού και του δάσκαλου χωρίζουν και ο Μέλιος φεύγει στην πόλη ολομόναχος, για να πάει σχολείο.
Το έργο παρουσιάζει ανάγλυφα τα θεμέλια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα των παιδιών για ίση ευκαιρία στην εκπαίδευση μέσα από μία συναρπαστική ιστορία, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα. Όπως έχει πει και ο Στρατής Τσίρκας: "Ο Λουντέμης έγραφε όπως ανάσαινε, δεν σταματούσε ποτέ... Σχεδόν καθένα από τα βιβλία του είναι και μια μαρτυρία από τη μακρόχρονη οδύσσειά του στους χώρους της εξορίας - μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Τώρα τα παιδιά, όταν θα μετράνε τ' άστρα, θα ξέρουν πως εκείνο που τους λείπει βρίσκεται στη βιβλιοθήκη τους".

Ερμηνεύουν με αλφαβητικοί σειρά οι ηθοποιοί: Βογιατζάκης Γιάννης, Ζαχαρίου Φένια, Κατσανέας Μάκης, Μάγειρος Βαγγέλης, Μιχαλάκη Έλενα, Παπαδόπουλος Τζώρτζης, Παπαϊωάννου Θεοδώρα και Προβιάς Τάσος.
Η παράσταση προτείνεται για όλη την οικογένεια.
Περισσότερες πληροφορίες
Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
Η παράσταση εξιστορεί την περιπέτεια του Μέλιου Καδρά -ενός φτωχού και ορφανού αγοριού. Στο χωριό του Μέλιου, το αφεντικό του δεν τον αφήνει να μορφωθεί, διότι υποστηρίζει πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Ένας καλός δάσκαλος του χωριού θα καταλάβει τη δίψα του παιδιού για μάθηση και θα του δώσει, αρχικά, κάποια βιβλία. Ο Μέλιος μοιάζει να συγκλονίζεται από αυτά. Μόλις το αφεντικό του μαθαίνει ότι ο Μέλιος ασχολείται με τα βιβλία θυμώνει και του απαγορεύει να ξανασυναντήσει τον δάσκαλο. Όταν οι δρόμοι παιδιού και δάσκαλου χωρίζουν, ο Μέλιος πηγαίνει στην πόλη ολομόναχος, για να πάει σχολείο.