"Κρατάς Μυστικό;": Η παράσταση που ευαισθητοποιεί και ενημερώνει πάνω στο θέμα της παιδικής κακοποίησης

Στο θέατρο "Κάτω από τη γέφυρα" ανεβαίνει κάθε Σάββατο το έργο που μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους τη σημασία του να λες "όχι".

Κρατάς Μυστικό; Δομινίκη Μητροπούλου©

Το ζήτημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν ολοένα και πιο συχνά τον δημόσιο διάλογο ενώ η προστασία των ανηλίκων και η ενδυνάμωση για την ασφάλειά τους γίνεται μια από τις βασικές προτεραιότητες κάθε κοινωνικού φορέα.

Η παράσταση "Κρατάς Μυστικό;" στο θέατρο "Κάτω απ' τη Γέφυρα", σε κείμενο της Κατερίνας Παπαναστασάτου, βασισμένο στο ομότιτλο digital comic της Ελένης Δαφνή και του Steve Stivaktis, αποτελεί μια φροντισμένη καλλιτεχνική πρόταση που με προσοχή και ευαισθησία επιδιώκει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει παιδιά έως 12 ετών αλλά και ενήλικους θεατές για την αξία της αυτοπροστασίας.

Πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε πως το σώμα μας μας ανήκει; Πότε είναι η στιγμή που πρέπει να πούμε "όχι"; Γιατί πρέπει πάντα να μιλάμε για αυτά που μας ενοχλούν μέχρι να μας ακούσουν;

Κρατάς μυστικό;
©Δομνίκη Μητροπούλου

Με πίστη πως η γνώση είναι δύναμη και δρόμος προς τον εαυτό μας, μικροί και μεγάλοι θεατές έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην προσωπική ιστορία του Νικόλα που, στα είκοσι έξι του πια, αφηγείται την ιστορία του με τον κύριο Θοδωρή, τον οδηγό που τον μετέφερε από το σχολείο στο σπίτι. Όταν οι δυό τους γίνουν στενοί φίλοι και η συμπεριφορά του κυρίου Θοδωρή αρχίσει να μπερδεύει τον Νικόλα απομακρύνοντάς τον από όσα αγαπάει, η παρατηρητική δασκάλα της μουσικής θα μιλήσει στα παιδιά για το σώμα τους, το πόσο σημαντικό είναι να αρνούνται ό,τι δεν τους αρέσει και να ζητάνε βοήθεια όταν το χρειάζονται.

Μέσα από τη θεατρική συνθήκη που επιμελείται μια ταλαντούχα ομάδα συντελεστών (η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Δαφνή, η εικαστική επιμέλεια της Ελένης Σουμή και οι φωτισμοί του Νίκου Μαυρόπουλου), το έργο εκθέτει όλα τα βασικά σημάδια της παιδικής κακοποίησης, υπογραμμίζοντας την αξία των ορίων και το πόσο σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί τελικά η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών και των προσώπων φροντίδας. Ερμηνεύει ο Θράσος Σταθόπουλος.

Κρατάς μυστικό;
©Δομνίκη Μητροπούλου

Μετά το τέλος της παράστασης, η Νατάσα Σφενδυλάκη οργανώνει ένα θεατροπαιδαγωγικό παιχνίδι με πλούσιο υλικό, θέτοντας ως στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους και τα σημεία που δεν επιτρέπεται να αγγίξει κανείς χωρίς την άδειά τους ενώ, μετά το πέρας της δράσης, θα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τα καλά από τα κακά μυστικά και φυσικά να μιλούν δυνατά και χωρίς ντροπή για ό,τι τα απασχολεί.

Παράλληλα με το "Κρατάς Μυστικό;", στην ίδια σκηνή, παίζεται με μεγάλη επιτυχία τις Κυριακές και καθημερινά για σχολεία το κλασικό παραμύθι "Ο Μάγος του Οζ" σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή και μουσική Μίμη Πλέσσα. Πρόκειται για το, γεμάτο προφητικούς συμβολισμούς, "παραμύθι" του Frank Baum, το οποίο, μέσα από περιπέτειες της μικρής Δώρας που προσπαθεί να βρει τον "μάγο" του Οζ για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της, αναγνωρίζει τη φιλία, τη συντροφικότητα και τη συλλογική προσπάθεια ως τον καλύτερο τρόπο για να πετύχει κανείς τους στόχους του.

Η παράσταση "Κρατάς μυστικό;” απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Κρατάς μυστικό;

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 60 '

Ο Νικόλας, 26 ετών πια, αφηγείται την δική του προσωπική ιστορία. Μαθητής της Τετάρτης δημοτικού και μέλος της παιδικής ορχήστρας (παίζει κιθάρα) γνωρίζει τον κύριο Θοδωρή. Είναι ο οδηγός που τον μεταφέρει από το σχολείο στο σπίτι. Στην αρχή θα τον εμπιστευθεί και οι δυο τους θα γίνουν στενοί φίλοι. Σιγά σιγά όμως η συμπεριφορά του κυρίου Θοδωρή θα μπερδέψει τον Νικόλα. Τα “μυστικά” που θα δημιουργηθούν θα τον οδηγήσουν σταδιακά να χάσει την όρεξη του όχι μόνο για τη μουσική που τόσο αγαπάει αλλά και για την ίδια τη ζωή. Για καλή του τύχη η αλλαγή της συμπεριφοράς του δεν θα μείνει απαρατήρητη. Η δασκάλα μουσικής θα μιλήσει στα παιδιά της ορχήστρας για το σώμα τους, το πόσο σημαντικό είναι να λένε όχι σε ό,τι δεν τους αρέσει και φυσικά στο να ζητούν βοήθεια. Ο Νικόλας παίρνοντας δύναμη από τα λόγια της δασκάλας θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του και να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που του συνέβη. Τώρα πια γνωρίζει και μεταφέρει το μήνυμα παντού “το σώμα μας μας ανήκει κι όποιος δεν το καταλαβαίνει του λέμε ένα δυνατό όχι. Μιλάμε πάντα για αυτά που μας ενοχλούν μέχρι να μας ακούσουν”. Βασισμένο στο ομότιτλο digital comic της Ελένης Δαφνή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τα 10+1 ωραιότερα παιδικά μουσεία της Αθήνας

Ένας οδηγός για τα καλύτερα αθηναϊκά μουσεία που απευθύνονται (κυρίως) στις μικρότερες ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/01/2025

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την Ασφαλή Οδήγηση: "Drive the Change"

Ο διαγωνισμός έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε όλη την Ελλάδα για την ασφαλή οδήγηση και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Τι σχέση έχει ένα παιδικό βιβλίο με τα εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης;

Το μουσείο παρουσιάζει μία ιδιαίτερη δράση στο πλαίσιο της έκθεσης "Κυκλαδίτισσες".

3 πράγματα να κάνεις με τα παιδιά αυτήν την εβδομάδα (20-26/1)

Σινεμά, θέατρο αλλά κι ένα εργαστήρι στο Μουσείο Γουλανδρή είναι οι προτάσεις μας για ευχάριστες στιγμές παρέα με τους μικρούς μας φίλους για την ερχόμενη εβδομάδα.

Δημήτρης Αδάμης: "Αν η κουνελότρυπα μας πάει πιο μακριά στην "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", ο καθρέφτης μάς στέλνει στα βαθιά"

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης και η ομάδα Μαγικές σβούρες παρουσιάζουν φέτος σε μία παράσταση τα δύο βιβλία του Λιούις Κάρολ "Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" και "Μέσα από τον Καθρέφτη και τι είδε η Αλίκη εκεί". Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε μαζί του για το μοναδικό τσάι-πάρτι που στήνει στο Θέατρο "Δημήτρης Χορν".

Τα παιδιά γνωρίζουν τα ζώα του κρύου στο Μουσείο Γουλανδρή

Το μουσείο διοργανώνει ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από 4 έως 6 ετών.