Με απεύθυνση σε παιδιά έως 12 ετών, και φυσικά και ενήλικους θεατές (γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) δημιουργήθηκε η παράσταση "Κρατάς μυστικό;”, που θίγει ένα θέμα ευαίσθητο όσο και διαχρονικό. Στόχος της παράστασης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους θεατές πάνω στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Με την πεποίθηση πως η γνώση είναι δύναμη, οι συντελεστές της παράστασης αφηγούνται την προσωπική ιστορία του Νικόλα, ενώ το θεατροπαιδαγωγικό παιχνίδι που ακολουθεί στο τέλος της παράστασης παρέχει ενημερωτικό υλικό αλλά και εμπλέκει ενεργά το κοινό, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, τα σημεία που δεν επιτρέπεται να αγγίξει κανείς χωρίς την άδειά τους, να μπορούν να ξεχωρίζουν τα καλά από τα κακά μυστικά και φυσικά να μιλούν για ό,τι τα απασχολεί.
Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 13 Ιανουαρίου 2024. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο digital comic "Κρατάς Μυστικό;” της Ελένης Δαφνή και τη θεατρική απόδοση υπογράφει η Κατερίνα Παπαναστασάτου. Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Δαφνή, η εικαστική επιμέλεια της Ελένης Σουμή, οι φωτισμοί του Νίκου Μαυρόπουλου. Ο σχεδιασμός του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος είναι της Νατάσας Σφενδυλάκη. Ερμηνεύει ο Θράσος Σταθόπουλος.
Η ιστορία
Ο Νικόλας, 26 ετών πια, αφηγείται την δική του προσωπική ιστορία. Όταν ήταν μαθητής της τετάρτης δημοτικού και μέλος της παιδικής ορχήστρας, γνώρισε τον κύριο Θοδωρή: ήταν ο οδηγός που τον μετέφερε από το σχολείο στο σπίτι. Στην αρχή τον εμπιστεύεται και οι δυο τους γίνονται στενοί φίλοι, σιγά σιγά όμως η συμπεριφορά του κυρίου Θοδωρή μπερδεύει τον Νικόλα. Τα "μυστικά” που δημιουργούνται τον οδηγούν σταδιακά να χάσει την όρεξη του όχι μόνο για τη μουσική που τόσο αγαπάει αλλά και για την ίδια τη ζωή. Για καλή του τύχη, η αλλαγή της συμπεριφοράς του δεν μένει απαρατήρητη: η δασκάλα μουσικής θα μιλήσει στα παιδιά της ορχήστρας για το σώμα τους, το πόσο σημαντικό είναι να λένε όχι σε ό,τι δεν τους αρέσει και φυσικά στο να ζητούν βοήθεια. Ο Νικόλας, παίρνοντας δύναμη από τα λόγια της δασκάλας, καταφέρνει να ξεπεράσει τους φόβους του και να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που του συνέβη. Τώρα πια γνωρίζει και μεταφέρει το μήνυμα παντού "το σώμα μας μας ανήκει κι όποιος δεν το καταλαβαίνει του λέμε ένα δυνατό όχι. Μιλάμε πάντα για αυτά που μας ενοχλούν μέχρι να μας ακούσουν”.