Ανοίγοντας συζητήσεις εντός και εκτός τάξης, ο Ηλίας Καρελλάς μάς προσκαλεί στις 16 Ιανουαρίου (6 μ.μ-8 μ.μ) στο πατάρι του Ιανού σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για εκπαιδευτικούς, γονείς, καλλιτέχνες και κάθε ενδιαφερόμενο/η, με προσκεκλημένους από τους χώρους των επιστημών και των τεχνών.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι : Idra Kayne (ηθοποιός - τραγουδίστρια), Αρετή Κετιμέ (τραγουδίστρια - μουσικός), Αλεξία Παπακώστα (ΕΔΙΠ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης - ΕΚΠΑ), Ειρήνη Πετράκη (ψυχολόγος - θεατρολόγος), Δέσποινα Σαββοπούλου (δημοσιογράφος - θεατρολόγος), που θα μιλήσουν σε παιδιά και εφήβους για τον πόλεμο, το φόβο και το ρατσισμό, τη μοναξιά και την απομόνωση στη μετά-covid εποχή, με αφορμή την παράσταση "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι" που παρουσιάζεται στο θέατρο Κάππα.
Στην παράσταση, που ξεκίνησε με πανευρωπαϊκή πρεμιέρα τον Οκτώβριο και συνεχίζεται με επιτυχία κάθε Κυριακή στο θέατρο ΚΑΠΠΑ στις 11.30 πμ και με καθημερινές παραστάσεις για σχολεία, απαντώνται ερωτήματα και παρουσιάζονται προβληματισμοί όπως: "Τι νιώθουν τα παιδιά στο άκουσμα της λέξης πόλεμος;", "Τι σημαίνει να νιώθεις διαφορετικός;", "'Έχουμε διαφορετικές εμπειρίες κι όμως μοιάζουμε", "Είμαστε ίδιοι μα δε μοιάζουμε.", "Τι σημαίνει για ένα παιδί μοναξιά;", "Πώς βίωσαν τα παιδιά και οι έφηβοι την απομόνωση μέσα στην πανδημία;". "Πώς άραγε διδάσκεται η ιστορία στην μετά-covid εποχή;", "Χωράει ο πόλεμος και το χιούμορ στην ίδια ιστορία;", "Η αυστηρότητα με την αγάπη, η μοναξιά με την φιλία". Δεν έχουν σημασία ο τόπος, το χρώμα και το πλαίσιο. Η Ραπουνζέλ είναι ένα μαύρο κορίτσι στο Λονδίνο του '44, ένα λευκό κορίτσι στην Ουκρανία του '23, ένα παιδί σε camp της Μυτιλήνης, ένα παιδί στο Χαλάνδρι την εποχή του lockdown.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον "Ιανό" της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.