Απευθυνόμενο σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας, στοχεύοντας πάντα σε ένα θέατρο ποιότητας, με τη δυναμική να συναρπάσει, να αφυπνίσει και να μεταμορφώσει, το Μικρό Εθνικό (δηλαδή η Παιδική και Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου), που στεγάζεται στη σκηνή "Ελένη Παπαδάκη" του Rex υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα ευρύ και ολοκληρωμένο ρεπερτόριο. Με τρεις διαφορετικές παραστάσεις, ιστορίες που αγκαλιάζουν τις αλήθειες της ζωής με ευαισθησία και περιέργεια, κεντρίζουν τη φαντασία, γεννούν ελπίδα, αμφισβητούν και εξερευνούν τον κόσμο μας και τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν. Διαφορετικοί καλλιτέχνες προσκαλούνται και προετοιμάζουν δουλειές για παιδιά και εφήβους, αποδεικνύοντας πως το θέατρο για νεανικό κοινό είναι ένα γόνιμο πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, όπως σημειώνει η Υπεύθυνή του, Σοφία Βγενοπούλου.
Παράλληλα, το Μικρό Εθνικό γίνεται ένας χώρος ανάπτυξης ενός πολυδιάστατου πλέγματος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων: εργαστήρια για άτομα από 3 έως 65+, εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα σε συνάρτηση με τις παραστάσεις, που προσφέρονται στον χώρο του σχολείου και επεκτείνουν τη θεατρική εμπειρία στην τάξη, απόπειρες δημιουργίας νέων θεατρικών έργων για παιδιά και νέους, πρωτοβουλίες που εκμηδενίζουν τις γεωγραφικές αποστάσεις και φέρνουν κοντά νέους και νέες από όλη την Ελλάδα μέσα από τη δημιουργία. Τελικός στόχος όλων των πρωτοβουλιών του Μικρού Εθνικού είναι η γνωριμία μικρών και μεγάλων με τη μαγευτική τέχνη του θεάτρου, τη συλλογική δημιουργία, τη θεατρική διαδικασία ως εμπειρία που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο θέασης του κόσμου.
Οι παραστάσεις
Παιδική Σκηνή
"Η Χάιντι και τα βουνά" του Ανδρέα Φλουράκη (από 28/10). "Μια ιστορία για παιδιά και για όσους αγαπούν τα παιδιά" ήταν ο υπότιτλος που η Γιοχάνα Σπίρι διάλεξε για το μυθιστόρημά της, την "Χάιντι". Σήμερα, σχεδόν 150 χρόνια αργότερα, η Χάιντι έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές και έχει γίνει σύμβολο της θέλησης για ζωή. Η Ιώ Βουλγαράκη μαζί με έναν θίασο αποτελούμενο από τρεις γενιές ηθοποιών και τρεις μουσικούς επί σκηνής έρχεται να ξανα-συστήσει σε μικρούς και μεγάλους αυτήν τη συγκλονιστικά διαχρονική ιστορία σε μία σύγχρονη, συγκινητική μουσική εκδοχή από τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη. Τα σκηνικά είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, τα κοστούμια της Βασιλική Σύρμα, η κινησιολογία-χορογραφία της Κατερίνας Φώτη, η μουσική και στίχοι του Δημήτρη Τάσαινα και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Ερμηνεύουν οι: Νοεμί Βασιλειάδου, Βασίλης Καραμπούλας, Λαέρτης Μαλκότσης, Ντίνα Μιχαηλίδου, Γιώτα Φέστα, κ.ά.
Εφηβική Σκηνή
"Το ξύπνημα της άνοιξης" του Φρανκ Βέντεκιντ, σε διασκευή της Άνια Ράις (από 23/11). Η σύγχρονη διασκευή του κλασικού αριστουργήματος συναντά τους έφηβους του σήμερα, σε μια εποχή που ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί δυνατότητα διασύνδεσης αλλά και επιβεβαίωση της απομόνωσής τους. Μια ομάδα μαθητών, εγκλωβισμένων σε ένα άνυδρο εκπαιδευτικό περιβάλλον και σ’ έναν καταπιεστικό περίγυρο που δεν τους καταλαβαίνει και δεν τον καταλαβαίνουν, πασχίζουν να ανακαλύψουν το σώμα τους, την ψυχή τους και τον κόσμο. Ο Γιάννης Καραούλης σκηνοθετεί μια παράσταση με εφηβική ένταση, εκρηκτική κίνηση, σύγχρονη μουσική, βίντεο και σκηνές που ακροβατούν ανάμεσα στον ρεαλισμό και στον εξπρεσιονισμό. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Εδουάρδου Γεωργίου, η κίνηση της Φρόσως Κορρού, η μουσική του Διαμαντή Αδαμαντίδη και οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου. Ερμηνεύουν οι: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Αναστάσης Γεωργούλας, Χρήστος Κραγιόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Φανή Ξενουδάκη, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μολέσκη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Γιώργος Πατεράκης και Ανδρομάχη Φουντουλίδου.
"Ιστορίες για να μην κοιμάσαι", βασισμένο σε έργα του Νόελ Γκρεγκ (από 28/4). Τρία από τα ωραιότερα έργα του Γκρεγκ ("Tin Soldier", "Hood in the Wood", "Tasty Tale") μπλέκονται με τις αναζητήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες των νέων στην Ελλάδα του 2022 στην παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Βγενοπούλου. Η περιθωριοποίηση του διαφορετικού, η καταπίεση της σεξουαλικότητας και κάθε μορφής ελευθερίας, η βία, η κακοποίηση, η υπερκαταναλωτική μας κουλτούρα αλλά και η γενναιότητα, η ανθεκτικότητα και η ελπίδα, η αναζήτηση της αυθεντικότητας και η γυναικεία χειραφέτηση είναι λίγα μόνο από τα μονοπάτια που οι ιστορίες αυτές φωτίζουν με απαράμιλλο χιούμορ, ποιητική γλώσσα και εφηβική τόλμη. Στη διανομή συμμετέχουν οι: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Αναστάσης Γεωργούλας, Χρήστος Κραγιόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Φανή Ξενουδάκη, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μολέσκη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Γιώργος Πατεράκης και Ανδρομάχη Φουντουλίδου.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, με εκατοντάδες συμμετέχοντες/-ουσες τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζονται για ακόμη μια χρονιά με ανανεωμένες προτάσεις για παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες κάθε ηλικίας. Στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου γιορτάζεται η διαφορετικότητα του κάθε ατόμου σε ένα υποστηρικτικό, δημιουργικό, ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον. Συνεχίζοντας την παράδοση, τίθενται στο κέντρο της θεατρικής διαδικασίας οι ίδιοι οι συμμετέχοντες/-ουσες, και γίνονται συν-δημιουργοί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Τα εργαστήρια διδάσκουν έμπειροι καλλιτέχνες και θεατροπαιδαγωγοί, συνεργάτες του Εθνικού Θεάτρου. Αναλυτικά, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τακτικά εργαστήρια εδώ: https://www.n-t.gr/el/educ/workshops.
Τα εικαστικά των παραστάσεων δημιούργησε ο Σάκης Στριτσίδης.