Γνωρίστε τον πολύχρωμο κόσμο της Μικρασίας μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη

Μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου συστήνουν τους συμμετέχοντες στην κουλτούρα και τη μακρόχρονη ιστορία της Μικράς Ασίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη τραγωδία της Σμύρνης.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μπενάκη Μικρά Ασία: Ο τόπος, οι άνθρωποι και η μνήμη

Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 έως 9 Φεβρουαρίου 2023, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει τη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Μικρά Ασία: Ο τόπος, οι άνθρωποι και η μνήμη" για μαθητές Ε' Δημοτικού έως Γ' Λυκείου.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τι κάνει την ιστορική αυτή στιγμή σημαντική; Γιατί να κοιτάξει κανείς πίσω στις σελίδες μιας τόσο τραυματικής για τον ελληνικό πληθυσμό ιστορίας;

Μέσα από τον πλούτο του αρχειακού υλικού, των κειμηλίων και των έργων τέχνης που εκτίθενται στη μεγάλη επετειακή έκθεση, ο πολύχρωμος κόσμος της Μικράς Ασίας ξεδιπλώνεται. Ένας τόπος γόνιμης συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, διαμορφωμένος μέσα από συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών και από την πολυτάραχη ζωή τριών μεγάλων αυτοκρατοριών. Τόπος μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας και πνευματικής άνθησης, τόπος αδιατάραχτων παραδόσεων αλλά και δραματικών ανατροπών, αιματηρών συγκρούσεων, βίας και απώλειας. Τόπος νοερός και τόπος νοσταλγίας για τους εκτοπισμένους οριστικά πληθυσμούς.

Διαβάστε Επίσης

Το ταξίδι της αναζήτησης του μικρασιατικού κόσμου με τα παιδιά έχει στόχο τη μνήμη αλλά κυρίως την κατανόηση της ιδιαιτερότητας και της ιστορίας του. Σταθμοί μας ερωτήματα που έχουν ή δεν έχουν απαραίτητα απαντήσεις. Τι είναι αυτό που προσδιορίζεται ως μικρασιατικός ελληνισμός; Ποιοι οι συνεκτικοί δεσμοί ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ποιες οι ιδιαιτερότητές τους; Και τι είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως Καταστροφή; Πώς επηρέασαν τα παγκόσμια ιστορικά γεγονότα τη ζωή των Μικρασιατών; Πώς θα κρίναμε σήμερα την ανταλλαγή των πληθυσμών; Τι πράγματι μετέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες πέρα από τους βιαστικούς τους μπόγους; Με ποιους τρόπους επιχείρησαν να διατηρήσουν τη μνήμη και τη συνοχή τους στον νέο τόπο της εγκατάστασής τους; Τι ρόλο παίζει η απώλεια του γενέθλιου τόπου στην ατομική αλλά και τη συλλογική ταυτότητα των ανθρώπων; Πώς αυτή επηρέασε τη σκέψη και την τέχνη;

Μέσα από την πορεία στην έκθεση και την Ιστορία τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες, να διατυπώσουν τις δικές τους σκέψεις, να ανταλλάξουν ιδέες και να συλλέξουν τις εμπειρίες του δικού τους νοητικού ταξιδιού.

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 10.00-11.20 & 11.30-12.50
Κόστος: €5 ανά μαθητή
Αριθμός ατόμων: 25
Ηλεκτρονική κράτηση εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.