Ο Ηλίας Καρελλάς ετοίμασε τρεις παραστάσεις Καραγκιόζη για το καλοκαίρι

Ο γνωστός σκιοπαίκτης και ο θίασος του μας δίνουν ραντεβού στο Σινέ Γαλάτσι αλλά και το Μέγαρο Μουσικής με τρεις διαφορετικές περιπέτειες του Καραγκιόζη επενδεδυμένες με πολύ μουσική.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες Θοδωρής Βρανάς©

Ο θίασος του Ηλία Καρελλά μπαίνει δυναμικά στην καλοκαιρινή σεζόν με τρεις ξεχωριστές περιπέτειες του αγαπημένου ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης. 

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες
Θοδωρής Βρανάς©

Για το Σινέ Γαλάτσι στο Άλσος Βεΐκου ο γνωστός σκιοπαίκτης ετοίμασε δύο διαφορετικές παραστάσεις εμπνευσμένες από κλασικά αριστουργήματα. 

Στις 19 Ιουνίου ανεβαίνει ο "Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες" του Ιουλίου Βερν, ένα πολύχρωμο παραμύθι εμπνευσμένο από το κλασικό μυθιστόρημα γεμάτο χιούμορ, ξεκαρδιστικές ατάκες και τους Burger Project με τις ανατρεπτικές μουσικές τους διασκευές. Ο ξακουστός θείος του Καραγκιόζη, ο Μπάρμπα-Γιώργος, στοιχηματίζει ότι μια μέρα θα καταφέρει να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 μόλις ημέρες! Η περιπέτεια ξεκινά έχοντας στο πλευρό του τον πολυμήχανο ανιψιό του Καραγκιόζη. Ταξιδεύοντας με τρένα, καράβια, ελέφαντες και αερόστατα, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και από την Αφρική ως την Αμερική, ο Μπαρμπα-Γιώργος και ο Καραγκιόζης αναλαμβάνουν τους ρόλους του Φιλέα Φογκ και του Πασπαρτού, αντίστοιχα, παίρνουν από αμέτρητες δυσκολίες, τυφώνες και καταιγίδες, και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το συναρπαστικό αυτό στοίχημα.

Από τις 29 Ιουνίου παρουσιάζεται η νέα εκδοχή της μεγάλης επιτυχίας του Ηλία Καρελλά, "Ερωτόκριτος", που πρωτοπαρουσίασε το 2008. Βασισμένος στο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου συμπράττει με το δίδυμο εγχόρδων String Demons και την Αρετή Κετιμέ, τη φωνή και το σαντούρι της, που δίνουν νέα πνοή στην κρητική μουσική παράδοση, ενώ με φόντο ένα ευρηματικό σκηνικό παίζει και σκηνοθετεί στην παράσταση αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο του θεάτρου σκιών. Η γνωστή χορογράφος Αντιγόνη Γύρα, ζωντανεύει με μαγικό τρόπο επί σκηνής εικόνες του έργου, σε μια παράσταση με έντονες εναλλαγές και φωτισμούς. Οι Χρύσα Νταή, Ανδρέας Λόντου, Φάνης Παυλόπουλος και Μαρία Μπαλούτσου συμπρωταγωνιστούν με τον Ηλία Καρελλά που ξαναδιαβάζει την ιστορία, σε δικό του κείμενο, σκηνογραφία και φωτισμούς. Τα κοστούμια η Αγγελική Μπόζου.

Ηλίας Καρελλάς
Φάνης Παυλόπουλος©

Ένα βράδυ, στον κήπο του παλατιού του Βασιλιά Ηράκλη, δύο νέοι διαφορετικής καταγωγής, ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, συναντιούνται τυχαία. Ο Ηρακλής, όμως, έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για την κόρη του και για να τα πραγματοποιήσει, θα στείλει μακριά από τη χώρα τον Ερωτόκριτο και θα φυλακίσει την Αρετούσα. Το ταξίδι του Ερωτόκριτου θα είναι μεγάλο και ο χρόνος που περνάει μακριά της πολύς. Τι θα γίνει όταν επιστρέψει εκείνος; Αξίζει να προσπαθήσει για ό, τι αγαπά πιο πολύ; 

Παράλληλα, μας δίνει ραντεβού στον Κήπο του Μεγάρου όπου αναβιώνει τον "Μεγαλέξανδρο και τον δράκο" (4, 5, 11, 12/7), το θρυλικό έργο του πρώτου έλληνα καραγκιοζοπαίχτη Μίμαρου που πρωτοανέβηκε πριν από 150 χρόνια και έχει τις ρίζες του στη μυθολογία και τη λαογραφία. Για πρώτη φορά, ο Κήπος μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο θέατρο σκιών με ασπρόμαυρες γιγαντοφιγούρες και ζωντανή μουσική. Ο "Μεγαλέξανδρος και ο δράκος" είναι ίσως το πιο γνωστό έργο του κλασικού ρεπερτορίου στο ελληνικό θέατρο σκιών, συνταιριάζοντας τον θρύλο του Αγίου Γεωργίου και την παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με έντονο και ιδιαίτερο εικαστικό χαρακτήρα. Η είσοδος στον μπερντέ όλων των γνωστών τύπων προσφέρει ποικιλία ηχοχρωμάτων, ντοπιολαλιές και ένα οδοιπορικό σε αντιπροσωπευτικούς σκοπούς και τραγούδια του τόπου μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.