Τελευταία ευκαιρία για να δείτε τον "Μορμόλη" από τη Συντεχνία του Γέλιου

Για δύο ακόμα Κυριακές μας περιμένει ο “Μορμόλης” στο Σύγχρονο Θέατρο σε μια συναρπαστική ιστορία για μικρά αλλά και για μεγάλα παιδιά.

Ο Μορμόλης

Τις δύο επόμενες Κυριακές του Απριλίου, η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει ξανά τον "Μορμόλη" του Ράινερ Χάχφελντ. "Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος… μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρια, τρεις!”. Αυτός είναι ο "Μορμόλης” που τάραξε τα νερά και έδωσε για πρώτη φορά παγκοσμίως κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις στο θέατρο για παιδιά. Ένα μυστηριώδες ξύλινο κουτί που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ό, τι προστάζει η φαντασία ενός παιδιού, μαζί και σε ό, τι θέλει να εκφράσει στους μεγάλους αλλά δεν το τολμά.

Μορμόλης
Νάντια Παναγοπούλου, Νίκος Πανταζάρας©

Το έργο-σταθμός, που ανέβηκε το 1969 με πρωτότυπο τίτλο "Mugnog Kinder”, είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Γκριπς του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου. Όπως σημειώνει για το έργο η ηθοποιός Βασιλική Διαλυνά, που παίζει στην παράσταση μαζί με τους Βάσια Λακουμέντα, Φώτη Λαζάρου, Δήμο Μαμαλούδη, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και Αντώνη Χρήστου, σε συνσκηνοθεσία των Βασίλη Κουκαλάνι και Γιώργου Παλούμπη, "Σήμερα που η "επιστροφή στην κανονικότητα" είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ο Μορμόλης επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά, υπενθυμίζοντας πως η φαντασία δεν είναι απλά μια απόδραση των παιδιών από τον κόσμο των μεγάλων αλλά μπορεί και οφείλει να λειτουργεί ως ένα σύμβολο της ελευθερίας της γνώμης απέναντι στη χρήση της εξουσίας ως μέθοδος υποταγής και εκφοβισμού, σε κάθε ηλικία”. 

Όσον αφορά τη μουσική επένδυση του "Μορμόλη”, τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην παράσταση (σε διασκευή του Κώστα Νικολόπουλου), καθώς εντάσσουν το θεατή στη θεατρική συνθήκη. Όπως μας είπε ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, σταθερό μέλος της Συντεχνίας του Γέλιου τα τελευταία χρόνια, "Είναι τραγούδια που πάνε παρακάτω την ιστορία και υπογραμμίζουν τα νοήματα του έργου και είναι μία μουσική, θα μπορούσα να πω και το λέω, σχεδόν εθιστική”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.