Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

Το παιδί η πόλη και τα μνημεία Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις αφιερωμένες για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων με το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Οι εκπαιδευτικές δράσεις αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς σε μια προσπάθεια τίμησης μίας από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Το επετειακό πρόγραμμα ξεκινάει με την παρουσίαση του "Χρονολογίου για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας" όπου περιγράφονται τα γεγονότα-σταθμοί μιας περιόδου από το 1914 και τους πρώτους διωγμούς των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη, μέχρι και το 1987 και την πληρωμή των χρεών των αστών προσφύγων από το ελληνικό κράτος. Το χρονολόγιο περιλαμβάνει κείμενα ιστορικού περιεχομένου και σχετικό φωτογραφικό υλικό και θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του προγράμματος για όλο το 2022. Την έρευνα πραγματοποίησε ο ιστορικός Γιάννης Γκλαβίνας και παράλληλα επιμελήθηκε τα κείμενα. Οι φωτογραφίες επιλέχθηκαν από το αρχείο της ΕΡΤ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και τη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κονγκρέσου. 

Μικρασιατική Καταστροφή

Ακόμη, θα διεξαχθεί η έκθεση "Θυμάμαι το ‘22" για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου, από 18 Μαΐου. Προφορικές μαρτυρίες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της έκθεσης, ενώ ορισμένες από αυτές θα διαβαστούν από μαθητές σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και με την παραχώρηση υλικού από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Οι ηχογραφημένες προφορικές μαρτυρίες αναγνωσμένες από τα παιδιά θα γίνουν σειρά podcast και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Ομιλίες και προβολές

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

22/03 (10 π.μ. - 1 μ.μ.): Ομιλία του εκπαιδευτικού Ανδρέα Μπαλτά με τίτλο "Ο αθλητισμός των προσφύγων της Μικράς Ασίας" και προβολή της ταινίας "1968" του Τάσου Μπουλμέτη. Αμφιθέατρο "Μιλτιάδης Έβερτ
07/04 (5-10 μ.μ.): Προβολή του ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτη Μαρίας Ηλιού με τίτλο "Σμύρνη μια κοσμοπολίτικη πόλη - Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου". Αμφιθέατρο "Μιλτιάδης Έβερτ"
13/04 (6-7 μ.μ.): Ομιλία του Νίκου Ανδριώτη (εκπαιδευτικός, PhD) με τίτλο "Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα". Innovathens powered by Samsung
30/05 (6-7 μ.μ.): Ομιλία της Τόνιας Καφετζάκη (εκπαιδευτικός, PhD) με τίτλο "Λογοτεχνικές εικόνες της άφιξης και εγκατάστασης προσφύγων του 1922 στην Αθήνα και τον Πειραιά". Innovathens powered by Samsung 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Περισσότερες πληροφορίες στο www.kids4thecity.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.