Η "Κοκκινοσκουφίτσα" της Έλενας Μαυρίδου επιστρέφει στο Ιντεάλ

Η διασκευή του κλασικού παραμυθιού που ενώνει ηθοποιούς, μάσκες και μαριονέτες επί σκηνής παίζεται ξανά στον πολιτιστικό πολυχώρο του κέντρου.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

Το Ιντεάλ υποδέχεται ξανά την "Κοκκινοσκουφίτσα" της Έλενας Μαυρίδου που συνεχίζει τις περιπέτειες της "στο δάσος των παραμυθιών" έως τις 10 Απριλίου, προτρέποντας τους μικρούς θεατές να ξεπεράσουν τους φόβους τους, αφού πρώτα μάθουν να τους αναγνωρίζουν. Η σκηνοθέτιδα δημιούργησε μια σκηνική προσέγγιση που ανατρέπει τα στερεότυπα της κλασικής ιστορίας που συναντάμε σε τουλάχιστον 70 παραλλαγές ανά τον κόσμο -αντλώντας έμπνευση από τον Σαρλ Περό, τους αδελφούς Γκριμ, τον ιστορικό Άντριου Λανγκ και τον συγγραφέα Έγκμπερτ της Λιέγης-: "Η παράσταση προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν μια όμορφη εμπειρία στην οικογένεια για την κατανόηση του συναισθήματος του φόβου στα παιδιά. Η πιο βαθιά επιθυμία μου είναι να περάσουν πολύ καλά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους διώχνοντας τους φόβους μακριά”.
Η αφήγηση του παραμυθιού από τους Δήμητρα Κούζα, Βασίλη Κουλακιώτη, Γιάννη Κατσιμίχα και Γιάννη Σίμο που ενσαρκώνουν όλους τους ήρωες, εμπλουτίζεται με θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, ενώ όλοι μαζί ως κουκλοπαίκτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα, μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku. Τις κούκλες δημιούργησε ο γνωστός κουκλοπαίκτης Στάθης Μαρκόπουλος και τις μάσκες η Έλενα Μαυρίδου.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτιδα για τη δημιουργία της παράστασης: "Η ανάγκη να επιστρέψω σε μια σχέση πρωταρχική με το θέατρο ήταν μεγάλη. Αφού δημιουργήθηκαν οι μάσκες, έγινε μια πρώτη εκδοχή της παράστασης και το καλοκαίρι επανασχεδιάστηκε σε μια δεύτερη πιο ώριμη. Συνεργάστηκα επίσης με τον κουκλοπαίκτη-κατασκευαστή μαριονεττών Στάθη Μαρκόπουλο και με την σκηνογράφο Γεωργία Μπούρδα. Μαζί με τον Γιώργο Μαυρίδη στη μουσική και τον Περικλή Μαθιέλλη στο φωτισμό είχα μια πολύ δημιουργική ομάδα συντελεστών. Η ηθοποιός Δήμητρα Κούζα είναι η φωνή της Κοκκινοσκουφίτσας. Οι ηθοποιοί έπρεπε για ένα μεγάλο διάστημα να εκπαιδευτούν ως κουκλοπαίχτες και να εναλλάσσουν την λειτουργία ηθοποιού- κουκλοπαίκτη πάνω στη σκηνή”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού με ζωντανή αφήγηση, θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.