Updated | 3+1 παιδικές παραστάσεις για τις Απόκριες

Μπορεί φέτος να μην μπορούμε να γιορτάσουμε τις Απόκριες ακριβώς όπως τις φανταζόμαστε, υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος πέρα από τον καθιερωμένο, ειδικά για τους μικρούς θεατρόφιλους.

Αποκριάτικα παιχνιδομπερδέματα

Μπορεί φέτος να μην μπορούμε να γιορτάσουμε τις Απόκριες ακριβώς όπως τις φανταζόμαστε, υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος πέρα από τον καθιερωμένο, ειδικά για τους μικρούς θεατρόφιλους. Τέσσερις παραστάσεις ντύνονται μασκέ και μας προσκαλούν να το γιορτάσουμε μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Η ομάδα "Μορφές Έκφρασης" ξετυλίγει το "Γαϊτανάκι της αποκριάς” στο ομώνυμο θέατρο και καλεί τα παιδιά να φορέσουν τις αποκριάτικες στολές τους και να έρθουν να ανακαλύψουν μια πολύχρωμη παράσταση γεμάτη ζωντανή μουσική, χορό, τραγούδι και φυσικά τα έθιμα της ελληνικής παραδοσιακής Αποκριάς από 19/2 κάθε Σάββατο και Κυριακή. Σύμφωνα με το στόρι του παραμυθιού: Μια φορά κι έναν Χειμώνα, η Άνοιξη χάθηκε και οι άνθρωποι ένιωθαν πολύ δυστυχισμένοι… Μα ένα μαγικό βράδυ, ένα παιδί μίλησε με το Φεγγάρι! Πιασμένο από ένα σύννεφο και με οδηγό τη μουσική, θα ταξιδέψει πάνω από τον κόσμο για βρει τον τρόπο να φέρει πίσω την Άνοιξη και τα τραγούδια… με το Γαϊτανάκι της Αποκριάς! Η Άννα Σεβαστή Τζίμα υπογράφει, όπως πάντα, τα κείμενα, τη σκηνοθεσία και τα πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης, σε μουσική ενορχήστρωση του Δημήτρη Σκούρτη.

Στο Χυτήριο, τώρα, τα πάνω-κάτω φέρνει κάθε Κυριακή η πιο παράδοξη συμμορία που υπήρξε ποτέ με μέλη έναν αρλεκίνο, τη βασίλισσα του Καρναβαλιού κι έναν σκανταλιάρη σκίουρο: η "Συμμορία των Αποκριών". Μια διαδραστική παράσταση από τις ομάδες L&S και W.T.F – ACT σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θοδωρή Κατσαρού, με πολύχρωμα γαϊτανάκια, παιχνίδια, τραγούδι και χορό που μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων μιλά στα παιδιά για τη φιλία, την ομαδικότητα, την προσφορά και τη δημιουργία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε και στις δύο περιπτώσεις είναι να φορέσετε τις αποκριάτικες στολές σας!

Η ομάδα L&S και ο Νίκος Λημνιός παρουσιάζουν τα "Αποκριάτικα παιχνιδομπερδέματα" (πρώτη φωτο) στο θέατρο Βαφείο. Μια αποκριάτικη κωμωδία που εκτυλίσσεται την Παραμονή της Αποκριάς. Πρωταγωνιστής όπως πάντα των Αποκριών είναι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, ο οποίος ετοιμάζεται για την έναρξη του καρναβαλιού. Ζητάει από τους βοηθούς του, να βιαστούν και να του ετοιμάσουν τα πράγματά του. Τα όμορφα, εντυπωσιακά και αστραφτερά ρούχα του, το πολύχρωμο μπαστούνι του και φυσικά την μυθική αποκριάτικη κορώνα του. Όταν πηγαίνει να ξεκουραστεί, οι τεμπέληδες και παιχνιδιάρηδες βοηθοί του αρχίζουν το γλέντι και ο κακός μάγος Μισοαποκριάς βρίσκει την ευκαιρία να κλέψει την κορώνα. Θα καταφέρουν άραγε οι βοηθοί του Βασιλιά Καρνάβαλου μαζί με τη βοήθεια των μικρών θεατών να την βρουν ή θα εξαφανιστούν για πάντα οι Απόκριες;

Θέατρο Σκιών Τάσος Κώνστας

Ο καραγκιοζοπαίκτης Τάσος Κώνστας μας περιμένει έως 6/3 στις "Φιγούρες & Κούκλες" στο Παλαιό Φάληρο, όπου έχει στήσει για ακόμη μια χρονιά το "Καρναβάλι του Καραγκιόζη". Χιούμορ και σάτιρα επιστρατεύονται μαζί με όλη την παρέα του Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη, τον Νιόνιο, τον Σταύρακα, τον Μορφονιό, τον μπάρμπα-Γιώργο, την Αγλαΐα και τα Κολλητήρια, για να οργανώσει μια δική της παρέλαση μασκαράδων στο πανί.

Περισσότερες πληροφορίες

Το γαϊτανάκι της Αποκριάς

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Μια φορά κι έναν Χειμώνα, η Άνοιξη χάθηκε και οι άνθρωποι ένιωθαν πολύ δυστυχισμένοι. Μα ένα μαγικό βράδυ, ένα παιδί μίλησε με το Φεγγάρι! Πιασμένο από ένα σύννεφο και με οδηγό τη μουσική, θα ταξιδέψει πάνω από τον κόσμο για βρει τον τρόπο να φέρει πίσω την Άνοιξη και τα τραγούδια με το Γαϊτανάκι της Αποκριάς. Ελάτε μεταμφιεσμένοι και βοηθήστε την Άνοιξη να βρει το δρόμο της και να γεμίσει τον κόσμο με χαρά και χρώματα. Στην παράσταση πάντα υπάρχει μουσική που παρακινεί σε παιχνίδι και χορό. Και αφού οι μικροί θεατές βρουν την Άνοιξη, θα βρεθούν προσκεκλημένοι στον πιο αστείο γάμο. Η ελληνική παραδοσιακή Αποκριά συναντιέται με τα παιδιά του σήμερα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν, αλλά και να απολαύσουν τις Απόκριες μ’ έναν μοναδικό τρόπο.

Το Καρναβάλι του Καραγκιόζη

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 50 '

Ο Καραγκιόζης μαζί με όλη του την παρέα οργανώνουν τη δική τους παρέλαση μασκαράδων.

Η συμμορία των Αποκριών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Μια παράδοξη «συμμορία» προσκαλεί τα παιδιά με την αποκριάτικη στολή τους σε μια διαδραστική θεματική παράσταση με πολύχρωμα γαϊτανάκια, παιχνίδια, τραγούδι και χορό.

Αποκριάτικα παιχνιδομπερδέματα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 65 '

Την παραμονή της Αποκριάς ένας κακός μάγος αρπάζει τη χρυσή κορόνα του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.