Διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης για παιδιά από το "Σταύρος Νιάρχος"

Επόμενη αναγνωστική «στάση» για τον Ιανουάριο μια αληθινή ιστορία για το Ολοκαύτωμα, προσαρμοσμένη για παιδιά, με δράσεις που περιλαμβάνουν βιογραφικές κάρτες, ζωγραφική, στίχους και πολλή φαντασία.

tablet

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου (5:00 μ.μ – 6:15 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων η αναγνωστική συνάντηση του μήνα, που διοργανώνει η Λέσχη Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος". Αφορμή της συνάντησης αυτής η οποία θα γίνει και διαδικτυακά μέσω Zoom (το Σάββατο 29 Ιανουαρίου) το βιβλίο "Έρικα" της συγγραφέως Ρουθ Βάντερ Ζι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Καλειδοσκόπιο". 

βιβλιοανάγνωση

Κάθε μήνας στη Λέσχη Ανάγνωσης του Ιδρύματος, είναι και μια διαφορετική πρόταση, που έχει επιλεγεί από το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (συνδιοργανωτή της δράσης), ένα καινούργιο ταξίδι στους κόσμους που μπορεί να ανοίξει ένα βιβλίο.  Σε αυτές τις αναγνωστικές διαδρομές, με όχημα τη φαντασία, οι μικροί βιβλιόφιλοι ανταλλάσσουν απόψεις και συζητούν με αφορμή τις σελίδες των βιβλίων.

τρένο εποχής

Η αληθινή ιστορία της Έρικας

Η υπόθεση που πραγματεύεται το βιβλίο "Έρικα" είναι η ιστορία μιας μητέρας, που σε μία στιγμή απελπισίας, καθώς οδηγείται μαζί με το λίγων μηνών βρέφος της προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης, πετάει το μωρό της από το παράθυρο του τρένου (διαβάστε περισσότερα για την μοναδική ιστορία της Έρικας εδώ).

Θα μπορούσε άραγε αυτό το μωρό να έχει επιβιώσει; Είναι η αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού, που η συγγραφέας γνώρισε τυχαία.  Η Έρικα πλέον, είναι πενήντα ετών, όμως  είχε πολλά να της διηγηθεί. Αυτή η τυχαία τους συνάντηση, πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου.  "Πηγαίνοντας προς το θάνατο η μητέρα μου, με πέταξε πίσω στη ζωή", διηγείται. Είναι αυτή η πράξη, μια στιγμή απόγνωσης ή μήπως μια στιγμή ηρωισμού που σώζει;

γράμματα

Πώς θα μπορούσαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις μας με αφορμή την ιστορία της Έρικας;

Τα παιδιά, καλούνται με αφορμή το παραπάνω ερώτημα να αναζητήσουν παρόμοιες πράξεις, που σώζουν από μεγαλύτερους κινδύνους, να εκφράσουν τις ιδέες τους μέσω της ζωγραφικής,  εμπνέονται να γράψουν τους δικούς τους στίχους ακούγοντας την ιστορία αλλά και κομμάτια όπως το "La vita è bella” του Νικόλα Πιοβάνι που γράφτηκε για την ταινία  "Η ζωή είναι ωραία" του Ρομπέρτο Μπενίνι και στέλνουν το δικό τους γράμμα. Τι θα έγραφαν άραγε στην Έρικα,  αν βρίσκονταν στη θέση της μητέρας της;  

ολοκαύτωμα

Επιπλέον, αξιοποιούν  στοιχεία της εποχής εκείνης και  τη φαντασία τους και φτιάχνουν μια μικρή κάρτα-βιογραφία που θα απευθύνουν σε ένα από αυτά τα παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, με  αφορμή την 27η Ιανουαρίου (Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος). Πολλά είναι τα βιβλία που έχουν γραφτεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης (ενδεικτικά, μπορείτε να περιηγηθείτε σε μερικά από αυτά εδώ.)

Συντονίστρια της δράσης είναι η θεατροπαιδαγωγός Άρτεμης Μάνου, η οποία έχει γράψει πάνω από δεκαπέντε θεατρικά έργα για εφήβους. Με την πολυετή εμπειρία της στην εκπαίδευση αλλά και τις συμμετοχές της στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, ως εμψυχώτρια, αλλά και τις δράσεις ως σκηνοθέτης θεατρικών έργων και συνεργάτης σε προγράμματα βιωματικής μάθησης, στο Εθνικό Θέατρο, είναι η εγγύηση της προσαρμογής ενός βιβλίου που αγγίζει ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, με τρόπο φιλικό προς την παιδική ψυχολογία. 

ράγες τρένου

Το πρώτο αυτό βιβλίο της  Αμερικανίδας συγγραφέως η οποία εμπνέεται από ιστορίες για παιδιά που δίνουν ελπίδα, δύναμη και θάρρος, δεν θα μπορούσε να μην αποδώσει με ρεαλιστικό τρόπο την σπάνια αυτή προσωπική ιστορία. Τις σελίδες του βιβλίου συνοδεύουν οι εικόνες του Ρομπέρτο Ινοτσέντι, επεξεργασμένες με ιδιαίτερη τεχνική ώστε να προκαλούν την αίσθηση της μεταφοράς σε μία παλαιότερη εποχή. Γιατί οι μνήμες δεν σβήνουν ποτέ, κι εμείς, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναζητούμε τρόπους να τις ανακαλούμε ως μια μνεία στις αλησμόνητες σελίδες του Ολοκαυτώματος.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η ανάγνωση του βιβλίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 7 έως 10 ετών. 
Ισχύει ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή, για έως 22 συμμετοχές (Οι προεγγραφές για τις 23/01 έχουν ανοίξει). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.