Updated | Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ: Δείτε όλες τις δωρεάν δράσεις

Βραζιλιάνικες τυμπανοκρουσίες, σαπουνόφουσκες, παραδοσιακά τραγούδια και υψωμένοι χαρταετοί εκτινάσσουν διάθεση και ενέργεια.

Updated | Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ: Δείτε όλες τις δωρεάν δράσεις

Update: Κατόπιν το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωναϊού στην Ελλάδα και τα έκτακτα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε στις 27/2 το Υπουργείο Υγείας, τα καρναβάλια και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ακυρώνονται σε όλη την Ελλάδα έως και την Καθαρά Δευτέρα (2/3).

Αν μη τι άλλο, διακόσια δέκα στρέμματα δίπλα από τη θάλασσα είναι υπεραρκετά για να γιορτάσεις τις Απόκριες μέσα στη φύση, να χορέψεις παραδοσιακά σαν να βρίσκεσαι χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα και να πιάσεις τον Μάη όπως είθισται. Το εμβληματικό τοπόσημο στο τέρμα της Συγγρού που σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αναμένεται να πλημμυρίσει με κόσμο την Κυριακή 1 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα, καθώς διάφορες εκδηλώσεις –πάντα με ελεύθερη είσοδο– βρίσκονται στο πρόγραμμα: ξεσηκωτικές μουσικές, βραζιλιάνικη παρέλαση, χιλιάδες σαπουνόφουσκες, λαϊκά τραγούδια και υψωμένοι χαρταετοί εκτινάσσουν διάθεση και ενέργεια.

Συγκεκριμένα, η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ξεκινά στις 11 το πρωί με τους Bloco Swingueira και την πιο παθιασμένη αποκριάτικη παρέλαση συνοδεία κρουστών και πολλών, πολλών χρωμάτων (σημείο εκκίνησης: Αγορά) ενώ στο Ξέφωτο θα παίζει δυνατά μουσική από αυτή την ώρα: η δραστήρια μουσική κολεκτίβα The Burger Project, που ξεχωρίζει για το χιούμορ της, φέρνει παλιές, αγαπημένες επιτυχίες αλλά και χαρακτηριστικές διασκευές με μουσικά όργανα κάθε είδους. Αυτό συνεχίζεται έως τις 4 το απόγευμα, καθώς τις ίδιες ώρες ο Πευκώνας του ΚΠΙΣΝ στολίζεται με ένα αιωρούμενο τοπίο από σαπουνόφουσκες με το «Bubble Parade» (της ομάδας La Petite Marguerite) και τα πρόσωπα των παιδιών ζωγραφίζονται με έμπνευση (από την ομάδα Moutzoures). Επίσης, και όποιος αναζητά κάτι πιο μπιτάτο, ο DJ Espeekay ανεβαίνει στα decks με ένα ιδιαίτερο ψηφιδωτό ήχων.

Updated | Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ: Δείτε όλες τις δωρεάν δράσεις - εικόνα 1
Updated | Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ: Δείτε όλες τις δωρεάν δράσεις - εικόνα 2

«Δώστε του χορού κι ας πάει…», συμφωνούν την Καθαρά Δευτέρα δεξιοτέχνες μουσικοί και ερμηνευτές που υπό την καθοδήγηση του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα παρουσιάζουν ένα πανόραμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από τις 12 το μεσημέρι: νησιώτικοι μπάλοι, ηπειρωτικά πωγωνίσια, καλαματιανά και τσάμικα, μακεδονίτικα συρτά, πολίτικα χασάπικα και σμυρναίικοι καρσιλαμάδες στρώνουν το κατάλληλο μουσικό χαλί για να σύρουμε το χορό από όποιο τόπο κι αν είμαστε.

Φυσικά, οι μικροί μας φίλοι από 7 ετών δεν μένουν παραπονεμένοι, καθώς ένα παιδικό εργαστήριο ενώνει γλυπτική και ζωγραφική για ένα λαογραφικό ημερολόγιο με έμπνευση τη Σαρακοστή (11.30 π.μ., θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Βέβαια η εικόνα του αθηναϊκού ουρανού γεμάτου από χαρταετούς, που σίγουρα θα απελευθερωθούν από τη γωνιά του «Νιάρχος» εκείνη την ημέρα, αρκεί για επίσκεψη.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.