Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Βιβλία χωρίς τίτλους, ιστορίες βγαλμένες από τα βάθη της Αυστραλίας, σουρεαλιστικοί πίνακες ζωγραφικής αλλά και το κίτρινο υποβρύχιο των Beatles γίνονται αφορμή για τα νέα, πρωτότυπα παιδικά προγράμματα του μουσείου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Βιβλία χωρίς τίτλους, ιστορίες βγαλμένες από τα βάθη της Αυστραλίας, σουρεαλιστικοί πίνακες ζωγραφικής αλλά και το κίτρινο υποβρύχιο των Beatles γίνονται αφορμή για τα νέα, πρωτότυπα παιδικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Κάθε σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, μικροί επισκέπτες ηλικίας 2-12 ετών δίνουν ραντεβού στους χώρους του μουσείου και έρχονται σε επαφή με τον καλλιτέχνη που κρύβουν μέσα τους.

«Ένα βιβλίο... χωρίς τίτλο»

Μουτζούρες, κύκλοι, γραμμές, μπογιές, μαρκαδόροι, παστέλ… Όλα περιλαμβάνονται σε αυτό το «ημιτελές» βιβλίο, που όμως κρύβει μια συναρπαστική ιστορία. Δημιούργημα του ταλαντούχου Γάλλου εικονογράφου Hervé Tullet, το «Βιβλίο χωρίς τίτλο» φέρνει στην επιφάνεια την πιο καλλιτεχνική πλευρά των παιδιών, καθώς αυτά, από το ρόλο του αναγνώστη, μπαίνουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο το ρόλο του δημιουργού-παραμυθά. Με έμπνευση από τις τεχνικές και τα υλικά του Tullet, τα παιδιά δίνουν την τελική μορφή στα σκίτσα και κάνουν τους ήρωες του βιβλίου πρωταγωνιστές στο δικό τους παραμύθι.

Για παιδιά 2-3,5 ετών (απαραίτητη η παρουσία γονέα)
Κυριακή 6/10, Κυριακή 13/10: 11.30 π.μ.-1.30μ.μ., Σάββατο 19/10: 11 π.μ.-1μ.μ.
Εισιτήριο: €12 (για ένα παιδί και έναν συνοδό)

Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 1

«Yellow submarine, The Beatles»

Μήπως τελικά ζούμε όλοι σε ένα κίτρινο υποβρύχιο; Το διάσημο τραγούδι των Beatles «Yellow submarine» γίνεται αφορμή για ένα πρωτότυπο ταξίδι σε φανταστικούς κόσμους, και συγκεκριμένα στο μαγικό κοραλλένιο παλάτι του βασιλιά των ωκεανών. Μόλις το «ταξίδι» ολοκληρωθεί, τα παιδιά χορεύουν στον αξεπέραστο ρυθμό των Beatles και αποτυπώνουν τις θαλασσινές τους εμπειρίες ζωγραφίζοντας και διακοσμώντας τα δικά τους υποβρύχια: Μπογιές, χαρτάκια, υφάσματα, παγιέτες, καλαμάκια και άλλα πολλά θα συνθέσουν τις μαγικές εικόνες του βυθού.

Για παιδιά 4-5 ετών
Σάββατο 12/10: 11π.μ.1μ.μ., Κυριακή 20/10: 11.30π.μ.-1.30μ.μ.
Εισιτήριο: €12

«Εμείς οι Αβορίγινες»

Η τέχνη των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, γνωστοί και με το όνομα Αβορίγινες, περιλαμβάνει βραχογραφίες, dot painting, body painting, ζωγραφική σε φλοιούς, κεραμικά και πολλά άλλα, και για να την προσεγγίσουν τα παιδιά θα γνωρίσουν τις συνήθειές τους, τους θρύλους τους, τις παραδόσεις αλλά και τη θεωρία τους για τον κόσμο και τον εαυτό τους ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτού. Στη συνέχεια, θα εξερευνήσουν τη δική τους πραγματικότητα και τις διάφορες κοινωνικές μονάδες στις οποίες ανήκουν, όπως το σχολείο, την οικογένεια και τους φίλους. Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία με εικαστικά και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, τα παιδιά θα παίξουν με την έννοια της ομάδας και της ομαδικότητας, του εαυτού, της διαφορετικότητας, με τα αντίθετα αλλά και τα συμπληρωματικά, δημιουργώντας έργα με τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι Αβορίγινες. Το εργαστήριο προσφέρεται στα ελληνικά, αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν και αγγλόφωνα παιδιά.

Για παιδιά 5-7 ετών
Σάββατο 5/10: 11π.μ.-1μ.μ.
Εισιτήριο: €12

Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 2

«Στο χωριό του κάποτε…»

Ο ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ στο έργο του «Εγώ και το χωριό» (1911) αποτυπώνει ένα αφηγηματικό αυτοβιογραφικό πορτραίτο με όνειρα και αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία. Πρόκειται για ένα οπτικό ημερολόγιο της ζωής του στο χωριό Βίτεμπσκ της Ρωσίας, ένα λεξικό εικόνων όπως τις θυμάται αλλά και τις ονειρεύεται. Με αφορμή αυτό το έργο, τα παιδιά μπαίνουν στον ονειρόκοσμο του σουρεαλισμού του Σαγκάλ και με μέσο το θεατρικό παιχνίδι ζωντανεύουν ιστορίες, εικόνες και στιγμές από προσωπικές αναμνήσεις και όνειρα. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από το προσωπικό βίωμα, περνούν στην έννοια της συλλογικότητας και της κοινής εμπειρίας και δημιουργούν ένα σουρεαλιστικό ομαδικό πορτραίτο συλλογικής μνήμης και προσωπικής θέασης του κόσμου μας. Το εργαστήριο προσφέρεται στα ελληνικά, αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν και αγγλόφωνα παιδιά.

Για παιδιά 5-7 ετών
Κυριακή 13/10: 11.30π.μ.-1.30μ.μ.
Για παιδιά 8-10 ετών
Κυριακή 20/10: 11.30π.μ.-1.30μ.μ.
Εισιτήριο: €12

iΜουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι. Πληροφορίες στο 2107294220 (Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.-1μ.μ.). Εισιτήρια στο viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Δημιουργικά summer camps για παιδιά

Τα summer camps που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας αυτό το καλοκαίρι περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικά εργαστήρια, καλλιτεχνικές δράσεις και άλλα πολλά.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.