Αναστασία και Ελίνα, πώς είναι να φτιάχνεις έναν πλανήτη για όλα τα παιδιά;

Λίγο πριν προσεδαφιστεί το όμορφο, πολύχρωμο σύμπαν του δεύτερου Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη, οι δύο κοπέλες που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα μιλούν για το πιο χορταστικό παιδικό φεστιβάλ της πόλης.

Αναστασία και Ελίνα, πώς είναι να φτιάχνεις έναν πλανήτη για όλα τα παιδιά;

Για τους γονείς της Αθήνας, ειδικά όσους μένουν κοντά στο κέντρο της πόλης, οι «Κυριακές στην Τεχνόπολη» είναι κοινό σημείο αναφοράς: από το 2013, μία Κυριακή κάθε μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το βιομηχανικό τοπόσημο ανοίγει τους χώρους του και οργανώνει δωρεάν, πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις για όλη την οικογένεια. Η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων γέννησε πέρσι το Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη: ένα πολύ χορταστικό φεστιβάλ για παιδιά που σε μόλις δύο ημέρες συγκεντρώνει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε – από εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εικαστικές δράσεις, χορός, συναυλίες και περφόρμανς μέχρι βιβλιοπαρουσιάσεις, τσίρκο σόου, πλανητάριο σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και θεατρικές παραστάσεις.

Αναστασία και Ελίνα, πώς είναι να φτιάχνεις έναν πλανήτη για όλα τα παιδιά; - εικόνα 1
Ουσιαστικά, τα τρία μέρη της Τεχνόπολης –το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Innovathens και οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις– συμπράττουν για να γεμίσουν χαμόγελα και έμπνευση τους μικρούς μας φίλους, επισκέπτες δηλαδή που μετρούν μερικούς μήνες στην κούνια, είναι στην παιδική τους ηλικία είτε στην εφηβική, μαζί με τους συνοδούς τους. Η Αναστασία Καραδήμου και η Ελίνα Λινοξυλάκη, δυο γεμάτες όρεξη κοπέλες που γνωρίστηκαν ως συμφοιτήτριες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πλέον είναι στην ομάδα οργάνωσης της Τεχνόπολης, βρίσκονται πίσω από το πολυσυλλεκτικό Π100.

Λίγο πριν προσεδαφιστεί το όμορφο, πολύχρωμο σύμπαν του δεύτερου Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη, που επιστρέφει με οικολογικό πρόσημο αυτό το σαββατοκύριακο, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, μιλήσαμε με τις επιμελήτριες του φεστιβάλ. Ποια είναι η ταυτότητα που οφείλει να έχει ένα μεγάλο παιδικό φεστιβάλ στο κέντρο της πόλης; Τι ξετρελαίνει περισσότερο τους μικρούς; Ποια είναι τα καλύτερα σημεία του διήμερου και πώς μοιάζει, στα μάτια των διοργανωτών, αυτός ο ξεχωριστός παιχνιδοπλανήτης;

Αναστασία και Ελίνα, πώς είναι να φτιάχνεις έναν πλανήτη για όλα τα παιδιά; - εικόνα 2

Αν σας ζήταγα να ζωγραφίσετε τον Π100, αυτόν τον πλανήτη που προσφέρει χαρά και όρεξη για δημιουργία στα μικρά παιδιά, πώς τον φαντάζεστε;
Είναι πολύ απλό! Ο Π100 είναι ένας μικρός-μεγάλος πλανήτης από τον οποίο ξεπηδούν τρεις καμινάδες, πολύχρωμες σαπουνόφουσκες, πελώριες μεταλλικές βαρέλες και μια τεράστια τοξωτή σκηνή… Περπατώντας στα στενά του συναντάμε τυμπανιστές, μάγους, ακροβάτες που πετούν, παραμυθάδες, έναν τεμπέλη δράκο, τον Καραγκιόζη με την παρέα του, το μικρό πρίγκιπα, τη Ρόζα-Ροζαλία, ένα ελεφαντάκι, τρομερούς κοσμοναύτες και, φυσικά, την άγρια φυλή των Λιλιπούα! Οι κάτοικοι σε αυτόν τον πλανήτη αγαπούν τη φύση, κυλιούνται στα γρασίδια, σκαρφαλώνουν στους τοίχους, παίζουν μουσική με κρεμμυδάκια, εκτοξεύουν πυραύλους, ταξιδεύουν στα αστέρια και τους μύθους και σχεδιάζουν έναν καλύτερο κόσμο.

Με λίγα λόγια, ποια είναι ταυτότητα του Π100;
Ο Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη θέλαμε να γίνει ο πλανήτης όλων των παιδιών, ένα πολυθεματικό φεστιβάλ στην καρδιά της Αθήνας, φιλόξενο και προσιτό για όλη την οικογένεια, ένα βήμα δημιουργικής έκφρασης για κάθε παιδί. Στόχος μας από την πρώτη χρονιά ήταν να κάνει τη γνώση παιχνίδι, τον πολιτισμό έμπνευση, το ευ ζην κομμάτι της καθημερινής ζωής, να καλλιεργήσει τη φαντασία, το σεβασμό, τη δημιουργικότητα, τη συνύπαρξη, την αγάπη και να ταξιδέψει ακόμη και τους γονείς πίσω στην παιδική τους ηλικία.

«Τα παιδιά, οι επόμενοι ενεργοί πολίτες, είναι αυτοί που θα αναλάβουν δράση. Για αυτό το λόγο, ο Π100 αφιερώνει μια ολόκληρη ενότητα στο περιβάλλον, τη φύση και την οικολογία. Άλλωστε, τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».

Πέρα από το μεγάλο μέγεθος των συμμετεχόντων, τι συγκρατήσατε από το πρώτο Π100; Είδατε κάτι που δεν περιμένατε;
Το πιο εντυπωσιακό ήταν η ενθουσιώδης συμμετοχή μικρών και μεγάλων σε κάθε είδους δράση. Είδαμε την Τεχνόπολη να γεμίζει παιδικά χαμόγελα, νέους γονείς να ξέρουν απέξω το πρόγραμμα του φεστιβάλ, καινούργιες φιλίες να δημιουργούνται, οικογένειες να συναντιούνται, να περνούν όλο το Σαββατοκύριακο εδώ και, στο τέλος, να δίνουν ξανά ραντεβού στον επόμενο Π100.

Αναστασία και Ελίνα, πώς είναι να φτιάχνεις έναν πλανήτη για όλα τα παιδιά; - εικόνα 3

Μουσική, θέατρο ή παιχνίδι; Τι αγαπούν περισσότερο τα παιδιά;
Μα, η μουσική και το θέατρο είναι παιχνίδι και χαρά! Στο φετινό πρόγραμμα, έχουμε μερικές από τις πιο όμορφες παιδικές θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν και πάλι η δημιουργική μάθηση, τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, η μαγειρική, η επιστήμη και ο αθλητισμός, ο χορός και το παιδικό βιβλίο. Και επειδή Τεχνόπολη ισούται με μουσική, ο Π100 αποκτά από φέτος τη δική του συναυλία με τραγούδια από τη Λιλιπούπολη ως τον Τεμπέλη Δράκο, από τις φωνές αγαπημένων καλλιτεχνών. Φέτος, στην παρέα μας ο Σπύρος Γραμμένος, η Σαββέρια Μαργιολά και η Βιολέτα Ίκαρη.

Το φετινό Π100 έχει έντονη πράσινη κατεύθυνση. Συνέβαλαν τα θλιβερά περιστατικά του καλοκαιριού σε αυτήν την απόφαση;
Το θέμα περιβάλλον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και θα μας απασχολεί διαρκώς από εδώ και στο εξής. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η αντίδρασή μας δεν μπορεί να περιμένει. Τα παιδιά, οι επόμενοι ενεργοί πολίτες, είναι αυτοί που θα αναλάβουν δράση και θα «σώσουν» τον πλανήτη. Για αυτό το λόγο, ο Π100 αφιερώνει μια ολόκληρη ενότητα στο περιβάλλον, τη φύση και την οικολογία. Άλλωστε, τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Η έκθεση «Greenability for kids», εργαστήρια περιβαλλοντικής αγωγής από σημαντικούς φορείς και διαδραστικές εγκαταστάσεις, όπως το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης, το Προσκοπικό Λούνα Παρκ, αλλά και η «Πορεία με στόχο» από την ActionAid δίνουν το σύνθημα!

Αναστασία και Ελίνα, πώς είναι να φτιάχνεις έναν πλανήτη για όλα τα παιδιά; - εικόνα 4

Αν βλέπατε το φετινό πρόγραμμα με τα μάτια ενός παιδιού, ποια σημεία είναι για εσάς τα καλύτερα;
Αν ήμασταν και πάλι παιδιά, σίγουρα θα τρέχαμε για πολύ παιχνίδι στην εικαστική εγκατάσταση «Building Hope» του Μαρκ Χατζηπατέρα, στο γήπεδο τένις, το laser tag, το bungee τραμπολίνο και τους τοίχους αναρρίχησης, στο φορητό πλανητάριο και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, θα ξετρελαινόμασταν με το σόου κρουστών και τις φούσκες, θα καθόμασταν με κομμένη την ανάσα μπροστά στα κόλπα των τσιρκολάνων, θα βλέπαμε –σίγουρα– θέατρο σκιών, και λίγα λέμε!

«Ο Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη θέλαμε να γίνει ο πλανήτης όλων των παιδιών, ένα πολυθεματικό φεστιβάλ στην καρδιά της Αθήνας, φιλόξενο και προσιτό για όλη την οικογένεια, ένα βήμα δημιουργικής έκφρασης για κάθε παιδί».

Το κλείσιμο του φεστιβάλ αναλαμβάνει φέτος ο «Μορμόλης» από την Συντεχνία του Γέλιου, σε συν-σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη και του Βασίλη Κουκαλάνι. Μιλήστε μας για την παράσταση και την προσωπική σας ματιά πάνω της.
Ο «Μορμόλης» έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Αρχικά, είναι μια χρονοκάψουλα που μας γυρίζει πίσω, στη δική μας παιδική ηλικία. Είναι μια θρυλική παράσταση, που υμνεί το μεγαλείο της παιδικής φαντασίας και ταυτόχρονα ένα βαθιά κοινωνικό έργο που παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Αποτέλεσε την αφετηρία του κοινωνικού παιδικού θεάτρου, είδος που ο Βασίλης Κουκαλάνι με την ομάδα του υπηρετούν πιστά όλα αυτά τα χρόνια. Ο «Μορμόλης» και η Συντεχνία του Γέλιου, λοιπόν, μας λένε ότι η αλληλεγγύη και η φαντασία των παιδιών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το πιο δυνατό μήνυμα για να κλείσει ο Π100.

Αναστασία και Ελίνα, πώς είναι να φτιάχνεις έναν πλανήτη για όλα τα παιδιά; - εικόνα 5
Αναστασία και Ελίνα, πώς είναι να φτιάχνεις έναν πλανήτη για όλα τα παιδιά; - εικόνα 6

iΠ100 – Πλανήτης Τεχνόπολη | Τεχνόπολη | 21-22/9 | Προπώληση: € 7 ανά άτομο (ημερήσιο), € 12 ανά άτομο (διήμερο), € 8 ανά άτομο (ομαδικό για πάνω από οκτώ άτομα), Ταμείο: € 9 ανά άτομο (ημερήσιο), € 6 ανά άτομο (πολυτέκνων, τρίτεκνων), € 5 (άνεργοι, ΑμεΑ) | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Δημιουργικά summer camps για παιδιά

Τα summer camps που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας αυτό το καλοκαίρι περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικά εργαστήρια, καλλιτεχνικές δράσεις και άλλα πολλά.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.