«Το κορίτσι που επιμένει» μιλά με πρωτότυπο τρόπο για έννοιες όχι συνηθισμένες σε παιδικές παραστάσεις

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας μιλά στο «α» για πρωτότυπο μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που σκηνοθετεί.

«Το κορίτσι που επιμένει» μιλά με πρωτότυπο τρόπο για έννοιες όχι συνηθισμένες σε παιδικές παραστάσεις

Το θέατρο Άβατον παρουσιάζει την παράσταση μουσικού θεάτρου για μικρούς και μεγάλους «Το κορίτσι που επιμένει»: ένα πρωτότυπο παραμύθι σε κείμενα, στίχους και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Ο ίδιος μιλάει στο «α» γι’ αυτήν την ξεχωριστή παιδική παράσταση.

«Το κορίτσι που επιμένει» μιλά με πρωτότυπο τρόπο για έννοιες όχι συνηθισμένες σε παιδικές παραστάσεις - εικόνα 1

«Το κορίτσι που επιμένει» είναι μια παράσταση μουσικού θεάτρου που αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που φτάνει μέχρι τον κάτω κόσμο για να φέρει πίσω το αγόρι της. Στην πορεία της θα αντιμετωπίσει με χιούμορ και πολλή μουσική όλα τα εμπόδια που θα συναντήσει, θα κάνει λάθη, θα παρασυρθεί από την αμφιβολία, θα προσπαθήσει ξανά και ξανά.

Δουλεύοντας το έργο χρησιμοποιήσαμε πολλές διαφορετικές θεατρικές τεχνικές. Βασιστήκαμε στη λογική που έχει το θέατρο δρόμου: οι ηθοποιοί φέρνουν τα κοστούμια και τα αντικείμενά τους σε έναν άδειο χώρο, χωρίς σκηνικό, τον οποίο όμως γεμίζουν και μεταμορφώνουν με πολλούς ευφάνταστους τρόπους. Χρησιμοποιήσαμε ιδέες και τεχνικές από την όπερα, το σωματικό θέατρο, το κουκλοθέατρο, το τσίρκο˙ και με τη μουσική, την αφήγηση και τα τραγούδια σε πρώτο πλάνο, στοχεύσαμε σε μια παράσταση υψηλής ενέργειας και ρυθμού, με πολύχρωμους φωτισμούς, με πολλά αντικείμενα και κοστούμια και συχνές μεταμορφώσεις.

«Το κορίτσι που επιμένει» μιλά με πρωτότυπο τρόπο για έννοιες όχι συνηθισμένες σε παιδικές παραστάσεις - εικόνα 2
Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Ο λόγος που έγιναν αυτές οι επιλογές είναι οτι η ιστορία μας στην πραγματικότητα μιλάει για έννοιες που δεν είναι πολύ συνηθισμένες σε παιδικές παραστάσεις όπως ο θάνατος και η απώλεια, αλλά και η αποφασιστικότητα, ο έρωτας, η τόλμη και η προσπάθεια. Αυτά συχνά αντιμετωπίζονται ως σκοτεινά θέματα που απαιτούν – ίσως – ειδικό χειρισμό.

«Το κορίτσι που επιμένει» μιλά με πρωτότυπο τρόπο για έννοιες όχι συνηθισμένες σε παιδικές παραστάσεις - εικόνα 3

Εμείς, μέσα από μια χαρούμενη παράσταση, προσπαθούμε να μιλήσουμε απλά στα παιδιά – αλλά και στους γονείς – υπενθυμίζοντας ότι η ζωή έχει μέσα της και το γλυκό και το πικρό, και το ευχάριστο και το δυσάρεστο, και πάντα βρίσκεις κάποιον δικό σου τρόπο να προχωρήσεις. Οτι είναι φυσιολογικό και υγιές και αυτονόητο οτι, μέσα στην ιστορία του ο καθένας, και θα γελάσει και θα κλάψει, και θα κερδίσει και να χάσει, και θα γλεντήσει και θα θρηνήσει. Τα μόνα όπλα που χρειάζονται είναι το χιούμορ και η προσπάθεια. Και η πίστη στον δικό μας τρόπο.»

Περισσότερες πληροφορίες

Το κορίτσι που επιμένει

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Βασισμένη στη δύναμη της ελληνικής μυθολογίας, η παράσταση διδάσκει στα παιδιά ηλικίας από 6 ετών την αξία της τόλμης και της προσπάθειας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί