Βοήθεια! Ένας θίασος στο σαλόνι μου

Εκτός από τις 300+ παιδικές παραστάσεις που παίζονται κάθε χρόνο στα θέατρα της πόλης, υπάρχουν σχεδόν άλλες τόσες που δίνονται στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα μουσεία, τα ιδρύματα, τις πλατείες αλλά ακόμη και στα σπίτια με αφορμή, λόγου χάρη, ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων. 

Βοήθεια! Ένας θίασος στο σαλόνι μου

Εκτός από τις 300+ παιδικές παραστάσεις που παίζονται κάθε χρόνο στα θέατρα της πόλης, υπάρχουν σχεδόν άλλες τόσες που δίνονται στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, τα νοσοκομεία παίδων, τα μουσεία, τα ιδρύματα, τις πλατείες –ακόμη και στα σπίτια και τα διαμερίσματά μας. Είναι κάτι σαν σύγχρονα μπουλούκια και περιπλανώμενους θιάσους αυτές οι ομάδες θεάτρου και κουκλοθεάτρου που κάνουν τέτοιου τύπου περιφερόμενες παραστάσεις και αποδεικνύουν περίτρανα πως το κάθε τι μπορεί να γίνει στο πι και φι θεατρική σκηνή. Όπως έλεγε και ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας Λόπε ντε Βέγα του 16ου αιώνα «το θέατρο δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τρία σανίδια, δύο πρόσωπα κι ένα πάθος». Κάποιες από τις σημερινές περιπλανώμενες ομάδες παιδικού θεάτρου της Αθήνας διαθέτουν πολλά περισσότερα πάντως: κανονικό ρεπερτόριο, με τρεις-τέσσερις επιλογές παραστάσεων ή/και θεατρικών δρώμενων, χειροποίητα σκηνικά, κοστούμια, τρικ και gadgets. Κάποιες από αυτές δέχονται μάλιστα αναθέσεις και προετοιμάζουν custom made θεάματα κατά παραγγελία, ενώ ορισμένες στήνουν και κατ’οίκον παραγωγές, εκπληρώνοντας ως ...τζίνι τη θεατρική επιθυμία των παιδιών σας.

Δεν το φαντάστηκα όλο αυτό –το έζησα. Είδα την τριμελή ομάδα Ένας Κόσμος του Κουτιού να στήνει κατ’ οίκον και σε χρόνο-ρεκόρ τους «Δώδεκα άθλους του Ηρακλή» με αφορμή τα γενέθλια ενός πιτσιρίκου-λάτρη του μυθικού ήρωα. Οι ηθοποιοί όρισαν ως σκηνή το χώρο μεταξύ καναπέ και τραπεζαρίας, ζήτησαν από τους μικρούς θεατές να κάτσουν ολόγυρά τους και η παράσταση ξεκίνησε.

Με απλά μέσα –αφήγηση, αυτοσχεδιασμό, μιμική και θεατρικό παιχνίδι- αλλά, επιπλέον, διάδραση και επιτόπιες χειροτεχνίες από τα ίδια τα παιδιά, η Μαρία Μπουράνη, η Μίνα Καθέρη και ο Κοσμάς Χατζής εξιστορούν τα πάθη και τα κατορθώματα του ήρωα αλλά δεν περιορίζονται στην αναπαράσταση του Ευρυσθέα, της Ήρας και των άλλων μυθικών προσώπων. Αντίθετα, αναθέτουν το ρόλο των βοηθών του Ηρακλή στους μικρούς θεατές ή τους καλούν να κουβαλήσουν, ωσάν άλλοι Άτλαντες, μια μεγάλη μπάλα στους ώμους τους, προσπαθώντας, καθώς την περνούν από χέρι σε χέρι, να μην τους πέσει. Πρωτότυπο, ευφάνταστο και γουστόζικο, το μίνι θέαμά κράτησε αφοσιωμένους για περίπου δύο ώρες τους εξάχρονους συνδαιτυμόνες (αλλά και αρκετούς γονείς που «κολλήσαμε»), μυώντας τους στο ανεξάντλητο σύμπαν της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στο ρεπερτόριο της ομάδας υπάρχουν, μάλιστα, κι άλλα θεατρικά δρώμενα –μια ιστορία μυστηρίου με πραγματικά πειράματα φυσικής και χημείας (απ' όπου και η φωτό), ένα οικολογικό δρώμενο, ένα γευσιγνωστικό παραμύθι κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα Ένας Κόσμος του Κουτιού από το 6978292451 (Μαρία Μπουράνη).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.