8 summer camps που θα λατρέψουν τα παιδιά σας

H πιο κοντινή «κατασκήνωση» βρίσκεται στην πόλη. Σκανάραμε τι δραστηριότητες προτείνουν μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα, για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στα παιδιά σας.

8 summer camps που θα λατρέψουν τα παιδιά σας

Η άδεια αργεί ακόμη, αλλά τα μικρά σάς ζητούν εδώ και τώρα αποδράσεις και παιχνίδια; Και φέτος η πιο κοντινή «κατασκήνωση» βρίσκεται στην πόλη. Σκανάραμε τι δραστηριότητες προτείνουν μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα, για να διαλέξετε αυτό που τους ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους.

8 summer camps που θα λατρέψουν τα παιδιά σας - εικόνα 1

Μικροί εξερευνητές στον Ελληνικό Κόσμο Με ανασκαφές, «αρμενίσματα» με την τριακόντορο και προγράμματα εικονικής πραγματικότητας, κρατά χρόνια (δεκαεπτά) η θερινή κατασκήνωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Φέτος τα πιτσιρίκια καταπιάνονται επιπλέον με… ανεξιχνίαστα μυστήρια αναζητώντας τις χαμένες δυνάμεις ενός υπερήρωα αλλά κι έναν εφευρέτη που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Στοιχεία θα ανακαλύψουν στις προβολές της Θόλου, στις εκθέσεις «Toy stories» και «Διαδρομές στην Αθήνα» και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα. Έτσι θα κυλήσουν τα τέσσερα δεκαήμερα (22/6-3/7, 6-17/7, 20-31/7 και 24/8-4/9, μέχρι 3 μ.μ.), ενώ χορταστική προβλέπεται και η προαιρετική απογευματινή ζώνη απασχόλησης με μουσική, χορό, γιόγκα, ζογκλερικά και stop motion animation!

Πολύτεχνη Τεχνόπολη Περιβάλλον, εικαστικά, τεχνολογία και αρχιτεκτονική: κάθε εβδομάδα φέρνει κι άλλες περιπέτειες στο summer camp του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Στις 22-26/6 το περιβάλλον και η ανακύκλωση δίνουν υλικό για εικαστικές κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι και κινητικούς αυτοσχεδιασμούς. Στις 29/6-3/7 τα παιδιά θα φωτογραφίσουν το παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι, θα φτιάξουν κολάζ και ζωγραφιές με μεικτές τεχνικές, αλλά θα χορέψουν κιόλας, ενώ στις 6-9/7 μεταμορφώνονται σε μικρούς αρχιτέκτονες και προγραμματίζουν ρομποτάκια.

8 summer camps που θα λατρέψουν τα παιδιά σας - εικόνα 2

Καλλιτέχνης ή επιστήμονας; Το MathemARTics Camp του Μουσείου Herakleidon αναπτύσσεται με άξονα το τρίπτυχο «επιστήμη - τέχνη - μαθηματικά» και τρέχει από τις 22/6 μέχρι τις 31/7 βιωματικά πενθήμερα με διαφορετικό περιεχόμενο κάθε φορά. Στο νεοκλασικό τους στο Θησείο τα πιτσιρίκια νηπιαγωγείου και δημοτικού έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ο κόσμος κατασκευάζοντας μηχανικά συστήματα, να εμπλακούν σε παιχνίδια λόγου και σκέψης (και στα αγγλικά), να συζητήσουν για έργα μεγάλων καλλιτεχνών. Αν, πάλι, αποφασίσετε να μένουν εδώ μέχρι τις 5.30 μ.μ., τους επιφυλάσσουν επιπλέον εργαστήρια αρχιτεκτονικής κι εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Αρχαίες διαδρομές με τα στοιχεία της φύσης Τεχνίτες από το μακρινό παρελθόν, παντοδύναμοι θεοί και κοσμογυρισμένοι έμποροι χρησιμοποίησαν τη γη, το νερό, τη φωτιά και τον αέρα και αφηγούνται τις ιστορίες τους στα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για έξι πενθήμερα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Μέσα από ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, χειροτεχνίες, παιχνίδια και δραστηριότητες θα ανακαλύπτουν καθημερινά κι ένα από τα στοιχεία της φύσης και μαζί τους αρχαίους μύθους και θεούς και, φυσικά, τα εκθέματα του μουσείου.

8 summer camps που θα λατρέψουν τα παιδιά σας - εικόνα 3

Και στο μουσείο, και στο πάρκο Ανάσα δροσιάς η πρόταση του Μουσείου Μπενάκη (22-26/6 και 29/6-3/7) στην καρδιά της πόλης. Όχι μόνο γιατί ταξιδεύει τους φιλότεχνους «κατασκηνωτές» τόσο στους θησαυρούς του στην οδό Κουμπάρη όσο και στη νεότερη ελληνική δημιουργία στο ατελιέ και στην ταράτσα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αλλά και γιατί τους περνά απέναντι, στον Εθνικό Κήπο, ώστε να ανακαλύψουν την ιστορία του και να δημιουργήσουν δικά τους έργα και με τις πέντε αισθήσεις. Σκεφτείτε τα να ζωγραφίζουν με τον… ήλιο, να φτιάχνουν ψηφιδωτά, να δημιουργούν με πηλό, καρπούς και φύλλα κάτω από τις φυλλωσιές.

Ταξίδι στο κέντρο της πόλης υπόσχεται στους καλοκαιρινούς μαθητές του ηλικίας 5-12 ετών το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα. Στο διατηρητέο νεοκλασικό του θα ζωγραφίσουν τη δική τους σβούρα σε μια ρετρό τάξη, θα μαγειρέψουν το υγιεινό πρωινό τους, θα παίξουν παραδοσιακά και θα ακούσουν παραμύθια από το παλιό αλφαβητάριο. Δεν θα μείνουν όμως μόνον εδώ. Κάθε Δευτέρα με Παρασκευή (μέχρι 17/7 και 31/8-4/9) το… διάλειμμα θα φέρνει εξερευνήσεις στη γειτονιά, ζωγραφική στον Εθνικό Κήπο, ταξίδια με το τουριστικό τρενάκι, πικνίκ στου Φιλοπάππου και ξεναγήσεις σε γειτονικά μουσεία.

8 summer camps που θα λατρέψουν τα παιδιά σας - εικόνα 4

Φωτογραφικό σαφάρι στην παραλία Δύσκολο να βάλεις τους εφήβους σε καλούπι, πόσο μάλλον καλοκαιριάτικα, αλλά κάτι μας λέει ότι οι «Φωτογραφικές βόλτες» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έχουν τα φόντα, διότι μυρίζουν δημιουργία και θάλασσα. Στις 6-10/7 δώστε τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και αφήστε τους με τις φωτογράφους Μαριλένα Σταφυλίδου και Μυρτώ Στείρου να εξερευνήσουν με το τραμ τις δια­δρομές από τη Στάση Μπακ­νανά μέχρι τη Μαρίνα Αλίμου και το Τροκαντερό. Σε αυτό το πενθήμερο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τη ζωή της πόλης δίπλα στη θάλασσα για να δημιουργήσουν ένα αναμνηστικό φωτο-ημερολόγιο, να ανακαλύψουν το έργο μεγάλων φωτογράφων και το στήσιμο ενός φωτορεπορτάζ.

Καλοκαίρι στο φως Από τι αποτελείται το λευκό φως; Γιατί βλέπουμε χρώματα; Πώς μπορούμε να φτιάξουμε φυλλο-φωτογραφίες; Εμπνευσμένα από το Διεθνές Έτος Φωτός, τα διαδραστικά διήμερα επιστρέφουν στο Ίδρυμα Ευγενίδου (μέχρι 17/7) με πειράματα οπτικής, παιχνίδια, εργαστήρια δημιουργίας βίντεο και πλανηταριακά ταξίδια στο σύμπαν. Για παιδιά με tech ανησυχίες, που αποφοίτησαν από τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και την Α΄ Γυμνασίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.