Αν τους προτείνετε μια βόλτα στο μουσείο ή σε μια έκθεση τέχνης και σας γκρινιάζουν ζητώντας να περάσουν τη μέρα τους παίζοντας, να κάποιες ωραίες προτάσεις που θα βγάλουν τα… φιλότεχνα ένστικτα των παιδιών σας.
Έχετε επισκεφθεί ποτέ την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3, Κολωνάκι); Στο σπίτι-μουσείο του ιστορικού καλλιτέχνη της γενιάς του ’30, το… κερασάκι στην τούρτα βρίσκεται στα ρετιρέ: στο μοντέρνο διαμέρισμα αλλά και στο ψηλοτάβανο ατελιέ όπου δημιουργούσε! Μάλιστα το Σάββατο 18/10 (11 π.μ.-1 μ.μ.), με αφορμή τη νέα έκθεση του μουσείου «Γκίκας-Fermor-Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί» που ρίχνει ματιές στη φιλία του Χατζηκυριάκου-Γκίκα με τον Βρετανό συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ και τον συμπατριώτη του ζωγράφο Τζον Κράξτον, τα παιδιά (ηλικίας από 7 χρονών και άνω) θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη… μηχανή του χρόνου κοιτώντας παλιές φωτογραφίες, να ξεφυλλίσουν παιδικές εκδόσεις παίζοντας και να ζωγραφίσουν.
Στην πέριξ αξίζει ένα ραντεβού και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4), όχι μόνο επειδή τα προϊστορικά μαρμάρινα «κουκλάκια», τα κυκλαδικά ειδώλια, ούτως ή άλλως εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων. Την Κυριακή 19/10 (στις 11.30 π.μ.) ετοιμάζουν και… επίσκεψη σε ένα σπίτι της αρχαίας Αθήνας για να μάθετε για τον τρόπο ζωής των αρχαίων μικρών Αθηναίων ανακαλύπτοντας τα παιχνίδια και καθημερινά τους αντικείμενα.
Προτιμάτε να κινηθείτε σε πιο… κλασικές διαδρομές περιπάτου; Εντάξει, θα κυκλώσετε κι αυτό το Σαββατοκύριακο την Ακρόπολη αλλά με πρόγραμμα. Μπαίνοντας π.χ. στο Μουσείο Ακρόπολης ζητήστε στο Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα δανειστικά σακίδια για οικογένειες. Με επίκεντρο τα χρώματα των αρχαϊκών αγαλμάτων και την «παρουσία» της θεάς Αθηνάς στο χώρο και με όχημα μια σειρά από παιχνίδια αναγνώρισης και ζωγραφικής, θα μετατρέψουν την επίσκεψη σε κυνήγι θησαυρού και δημιουργίας! Εμείς πάντως θα κλείναμε θέση και στις τακτικές διαδραστικές θεματικές παρουσιάσεις στις οποίες οι αρχαιολόγοι-φροντιστές βάζουν όλη την ομήγυρη στο διάλογο λύνοντας και τυχόν απορίες. Από τις 24/10 ωστόσο επιστρέφουν και οι εναλλασσόμενες σαββατιάτικες θεματικές περιηγήσεις. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στον ναό της Αθηνάς Νίκης αλλά μέχρι τον επόμενο Ιούνη θα βρείτε ουκ ολίγες αφορμές για να ξαναπεράσετε.
Αν βέβαια το μικρό καλοκαιράκι συνεχιστεί έτσι, δύσκολα κρατάς για πολύ ένα πιτσιρίκι μέσα. Περάστε λοιπόν από τις… αγορές των αρχαίων για να δείτε πώς η κλασική τέχνη συναντά τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία μέσα από τις εκθέσεις του Οργανισμού ΝΕΟΝ. Μέχρι τις 30/11, η εγκατάσταση «Παλμικά πεδία» της Αιμιλίας Παπαφιλίππου θα αναπτύσσεται στην Αρχαία Αγορά ως μια πόλη-μέσα-στην-πόλη, ενώ στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο της δράσης του διάσημου καλλιτέχνη Τίνο Σεγκάλ θα σας υποδεχτεί μεταξύ άλλων κι ένα κοριτσάκι με ερωτήσεις περί… προόδου.
Θέλουν να τρέξουν και να παίξουν και δεν σηκώνουν κουβέντα; Στο μετρό και στο… Γουδή ολοταχώς (κατεβαίνετε στην Κατεχάκη). Στο Άλσος Στρατού εκείνα θα ξεσαλώσουν στον παιδότοπο και στα γρασίδια, εσείς θα πιείτε τον καφέ σας και όλοι μαζί θα χαζέψετε τις συλλογές της Εθνικής Γλυπτοθήκης, ακόμα κι αν δεν διαβείτε το κατώφλι των παλιών βασιλικών στάβλων αφού πολλά από τα γλυπτά απλώνονται στο πάρκο. Ένα σαββατιάτικο πρωινό (11 π.μ.-2 μ.μ.) περάστε σίγουρα και από τα ενδότερα: έχει δωρεάν παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευών!
Για κάτι τελείως πέρα από τα κλασικά και συνηθισμένα πάντως, εμείς θα βγαίναμε στον πηγαιμό για τον γνωστό-άγνωστο Νέο Κόσμο με τα έξυπνα κινητά συντονισμένα στην οπτικοακουστική περιήγηση Soundscapes landscapes που προτείνει η ομάδα Medea Electronique. Ναι, έχει ενδιαφέρον ν’ ανακαλύπτεις άλλους ήχους, λαλιές και εικόνες, να βρίσκεις αναπάντεχα ανοίγματα παιχνιδιού και χαλάρωσης ανάμεσα στις παλιές εργατικές πολυκατοικίες ή και να «κυνηγάς» ένα γκράφιτι που ξαφνικά… ζωντανεύει!
Περισσότερες πληροφορίες
Sehgal Tino
Ο βραβευμένος στη Μπιενάλε της Βενετίας καλλιτέχνης μας προσκαλεί σε μια περιπατητική φιλοσοφική συζήτηση, με χορογραφία και ήχους. Οργάνωση: ΝΕΟΝ
Παπαφιλίππου Αιμιλία
Η νέα της εγκατάσταση διερευνά τη σχέση µεταξύ σύγχρονης δηµιουργίας και κλασικού πολιτισµού. Οργάνωση: ΝΕΟΝ
Γκίκας - Fermor - Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί
Η φιλία των τριών δημιουργών καταγράφεται μέσα από επιστολές, χειρόγραφα, εκδόσεις, φωτογραφίες καθώς και σχέδια