"Πεσκέσι", Ηράκλειο

Από το αγρόκτημα στο πιάτο.

Πεσκέσι

Tο αναπαλαιωμένο ιστορικό αρχοντικό του καπετάν Πολυξίγκη σε κεντρικό σημείο του Ηρακλείου έδωσε στον Παναγιώτη Μαγγανά την ιδανική μαγιά για να στήσει ένα από τα πλέον ατμοσφαιρικά εστιατόρια της Κρήτης, αλλά και να στεγάσει το όραμά του για μια βιώσιμη κρητική κουζίνα, που διαφυλάσσει και ανανεώνει την τοπική κληρονομιά, έχοντας λάβει ένα ακόμη Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2023. Από το "εργαστήριό" του στο πρότυπο αγρόκτημα 120 στρεμμάτων σε υψόμετρο 500 μ. στο Χαρασό Χερσονήσου, όπου καλλιεργεί τοπικές ποικιλίες, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών του εστιατορίου, μέχρι τα σκεύη της κουζίνας, όλα εδώ υπηρετούν στο έπακρο τα καλοφτιαγμένα πιάτα που εμπνέονται από παραδοσιακές και συχνά ξεχασμένες κρητικές συνταγές. Γεύσεις όπως τα μαναρόλια (ξεχασμένο όσπριο) με πράσα, οι χοχλιοί μπουμπουριστοί και το αρνάκι στο κουρούπι (πήλινο μαγειρικό σκεύος) διεκδικούν επάξια μια θέση στο πάνθεον της κρητικής κουζίνας. Ξεχωριστή λεπτομέρεια η olive oil list με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από τον τοπικό ελαιώνα. 

Πεσκέσι

Tip: Το αγρόκτημα του Παναγιώτη Μαγγανά αξίζει την επίσκεψη, για να μυηθείτε στην αναζωογονητική γεωργία και τους πολύτιμους καρπούς της.

Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, Πάρκο Θεοτοκόπουλου, 2810288887, www.peskesicrete.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα