Σπανίως ένα εστιατόριο συμπυκνώνει τόσο ανεπιτήδευτα και φυσικά την ουσία της γαστρονομίας της εποχής μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκλεκτή τοπική πρώτη ύλη, την εποχικότητα, την παράδοση, την ολοκληρωτική αξιοποίηση, τις χειροποίητες παρασκευές και την ομαδική δουλειά.
Έχοντας βασίσει τη φιλοσοφία της σε αυτές τις αξίες πριν ακόμη έρθει στην επικαιρότητα το κίνημα του zero food waste και της τοπικότητας, η "Μαραθιά" πρωτοπορεί κάνοντας αυτό που έκανε πάντα με συνέπεια στην παράδοσή της: να σέβεται το υλικό και ν’ ακολουθεί τη φύση. Φέτος, μάλιστα, η συνάντηση του οραματιστή ιδιοκτήτη της "Μαραθιάς" Μαρίνου Σουράνη με τον ταλαντούχο Καλύμνιο σεφ Μιχάλη Μάρθα και, βέβαια, τον Ευριπίδη Αποστολίδη, όχι απλώς διευθυντή του εστιατορίου αλλά και μηχανοδηγού στην πορεία του, έχει δέσει απόλυτα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη στο πολλάκις βραβευμένο εστιατόριο με την πανέμορφη αμμουδερή παραλία να απλώνεται ακριβώς μπροστά στα τραπέζια του.
Tip: Το ψάρι έχει εδώ την τιμητική του, με πιάτα-έκπληξη όπως ο τόνος ξηράς ωρίμανσης με ντοματίνια σε ώσμωση, αβγοτάραχο και μπισκότο γραβιέρας ή η ημίπαστη κόκκινη γαρίδα σ’ ένα κονσομέ που βγάζει την πεμπτουσία του οστρακόδερμου, μαζί με άγρια χόρτα, αγουρίδα και σπαράγγια.
Παραλία Αγίου Φωκά, 2283023249, www.marathiatinos.gr