Από το γευστικό καλωσόρισμα με λαζαράκι (γλυκό ψωμί με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά), ξυγκόπιτα (ψωμί ξυλόφουρνου με μπόλια κατσικιού) και λιόπιτα (ψωμί με ελιές και αρωματικά) στην καταπράσινη πετρόχτιστη βεράντα στο παραδοσιακό χωριό Έμπωνας, στα ορεινά της Ρόδου, ξέρεις ότι δεν βρίσκεσαι σε μια τυχαία ταβέρνα.
Η οικογένεια Κωνσταντάκη, μοιρασμένη ανάμεσα στις σχάρες, τις σούβλες και τις γάστρες, γνωρίζει καλά την τοπική γαστρονομική παράδοση και φροντίζει να μας μυήσει σ’ αυτήν μέσα από αγνά υλικά, αποκλειστικά δικής τους ή τοπικής παραγωγής. Το ελαιόλαδο είναι δικό τους, ενώ το διάσημο εμπωνιώτικο κρασί, λιαστό και ξηρό, από το αμπέλι τους στους πρόποδες του όρους Αττάβυρου, μας κρατάει συντροφιά καθώς απολαμβάνουμε τα φοβερά χωριάτικα μαγειρευτά και τα ντόπια κρέατα, όπως ο λαμπριώτης χτιστός, το παραδοσιακό γεμιστό κατσικάκι με ρύζι και αρωματικά σιγοψημένο στο ξυλόφουρνο.
Tip: Πολύ καλά και τα πιάτα με παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως η τραχανόσουπα με σπιτικό τραχανά, αλλά και οι μαγγούρες (παραδοσιακά ζυμαρικά ξεροχυμισμένα με τυρί Μάντρας και μυζήθρα.
Έμπωνας, 2246041415, Facebook