Φωλιασμένο στα γραφικά στενάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ένα γευστικό στολίδι της Κρήτης γεμίζει με τη λάμψη του την ατμοσφαιρική αυλή ενός παλιού αρχοντικού την οποία, με εργαλεία το πείσμα και την αγάπη της για την παράδοση της Λεβεντογέννας, μετέτρεψε σε σημείο αναφοράς της κρητικής γαστρονομίας η Κατερίνα Ξεκάλου.
Η "Avli" της, μια αυλή γευστικών θαυμάτων όπου εδώ και 35 χρόνια τα πιο φίνα υλικά της κρητικής γης μετατρέπονται σε γευστικές συνθέσεις υψηλής γαστρονομικής τεχνικής, είναι το σκηνικό στο οποίο ο executive olive oil chef Βασίλης Λεωνίδου ξεδιπλώνει ένα ταξίδι από την παράδοση στο σήμερα, με χάρτη τα δύο μενού γευσιγνωσίας του, που συνοδεύονται από pairing εξαιρετικών premium ελαιολάδων, και όχημά του πιάτα όπως το καλιτσούνι χαρουπιού με σοφεγάδα και φαγόπυρο ή το γιουβαρλάκι ξινόχοντρου με κολοκύθι, μανιτάρι και κρέμα σιταριού, που υπογραμμίζουν τη φινέτσα της εξαιρετικής πρώτης ύλης από παραγωγούς της περιοχής.
Tip: Ακριβώς απέναντι από την "Avli", το αδελφό "1600 Raki Ba Raki" είναι ένα αυθεντικής κρητικής φιλοσοφίας bistro, με τις καλύτερες τσικουδιές του νησιού και γεύσεις της μοιρασιάς, ιδανικό για χαλαρό τσιμπολόγημα μεγάλης νοστιμιάς.
Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθυος, Ρέθυμνο, 2831058250, www.avli.gr