Aπό τις σπάνιες περιπτώσεις που το όραμα "από το αγρόκτημα στο τραπέζι", αλλά και η αναζήτηση και ανάδειξη της κρητικής γευστικής παράδοσης υπηρετείται με τέτοιο μεράκι και συνέπεια, το "Πεσκέσι" του Παναγιώτη Μαγγανά δεν απέσπασε τυχαία ακόμη ένα Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2024. Το "Πεσκέσι" ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας, από το πρότυπο, επισκέψιμο βιολογικό αγρόκτημα 120 στρεμμάτων σε υψόμετρο 500 μ. στο Χαρασό Χερσονήσου, όπου καλλιεργεί τοπικές ποικιλίες, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών του εστιατορίου, μέχρι την κουζίνα του ατμοσφαιρικού ιστορικού κτιρίου στο Ηράκλειο, όπου δοκιμάζουμε πιάτα που μαγειρεύονται σε ειδικά σκεύη για να διηγούνται με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία και τις ρίζες της κρητικής
παράδοσης. Ξεχασμένοι σπόροι, όπως το όσπριο μαναρόλια, που εδώ σερβίρεται μαγειρεμένο με πράσα και καυτερό ελαιόλαδο, αργοψημένο αρνάκι στο κουρούπι (πήλινο μαγειρικό σκεύος) με γιαούρτι και πιλάφι, αλλά και γάστριν, πρόγονος του σημερινού μπακλαβά, είναι μερικά από τα πιάτα που δεν ξεχνάς.
Tip: Πρωτοστατώντας στην τάση της Olive oil list, το "Πεσκέσι" προτείνει εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από τον τοπικό ελαιώνα και, βέβαια, πλούσια λίστα κρασιών αποκλειστικά από τον κρητικό αμπελώνα.
Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, Πάρκο Θεοτοκόπουλου, Ηράκλειο, 2810288887, www.peskesicrete.gr