Η οικογένεια Σαμαριτάκη με καταγωγή από τη Σκαλωτή Σφακίων και αγάπη για την κρητική κουζίνα και την πρώτη ύλη του κρέατος δημιούργησε ένα εστιατόριο που σέβεται τις τοπικές γεύσεις και την ιστορία τους. Στον ατμοσφαιρικό χώρο ενός παλιού αρχοντικού με αυλή στο Ηράκλειο, με τη συνεργασία πλέον του καταξιωμένο σεφ Κώστα Γκόγκολου, παράλληλα με τη γνώση των μαγείρων γονιών και των παιδιών στην οργάνωση, υπηρετούν με συνέπεια την παραδοσιακή μαγειρική, προτείνοντας αυθεντικές κρητικές γεύσεις, αλλά και πρωτότυπες παραλλαγές τους, αποκλειστικά με τις καλύτερες πρώτες ύλες και μαγειρεμένες με μεράκι, σεβασμό και πάντα με πολλή αγάπη! Η αρχή γίνεται με παραδοσιακές νοστιμιές, όπως αβγά με στάκα, χορτοκαλίτσουνα, κρεατότουρτα, ψαροκόλυβα (όσπρια με σιτάρι), κολοκυθοανθούς, ενώ οι κατσαρόλες βγάζουν, μεταξύ άλλων, γιουβέτσι, ζυγούρι βραστό, στιφάδο φουριάρικο και κατσίκα κοκκινιστή. Στα ξύλα ψήνονται λαχταριστό αντικριστό αρνάκι και χοιρινό, μπιφτέκι πρόβειο, μοσχαρίσιο συκώτι και παϊδάκια που σπάνε τη μύτη, ενώ η ποικιλία κρητικών τυριών, αλλά και τα φρέσκα γλυκά και οι παραδοσιακές πίτες ολοκληρώνουν γλυκά μια ιδιαίτερη εμπειρία.
Tip: Το εστιατόριο δανείζεται το όνομά του από ένα στίχο του "Ερωτόκριτου" του Βιτσέντζου Κορνάρου ("Μαγάρι να μ’ ολοκαψε, να μ’ έκαμεν αθάλη") με την αθάλη να αναφέρεται τόσο στη στάχτη όσο και στη μουτζούρα που δημιουργείται στα μαγειρικά σκεύη όταν τα βάλουμε πάνω στη φωτιά!
Κυδωνίας 15 και Καπετάν Χαραλάμπη, Ηράκλειο, 2815200012, athali.gr, FB: Αθάλη, IG: @athali_cretan_cuisine